Demersuri în vederea construirii unei fabrici pentru producţia de excavatoare de gamă mică şi mijlocie în oraşul Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 28 ianuarie 2023
Home » Economic » Demersuri în vederea construirii unei fabrici pentru producţia de excavatoare de gamă mică şi mijlocie în oraşul Bălan
Demersuri în vederea construirii unei fabrici pentru producţia de excavatoare de gamă mică şi mijlocie în oraşul Bălan

Demersuri în vederea construirii unei fabrici pentru producţia de excavatoare de gamă mică şi mijlocie în oraşul Bălan

  • Un teren al fostei mine a fost concesionat unui investitor şi urmează obţinerea avizelor necesare în vederea începerii construirii halei

Consiliul local Bălan a concesionat unui investitor un teren din suprafeţele fostei mine pentru construirea unei hale de producţie, investiţie ce ar urma să se finalizeze după aproximativ doi ani.

„Ca investitor, împreună cu primăria, am găsit că cea mai bună variantă de investiţie e aceea a unei unităţi de producţie. Iar noi, ca investitori, am văzut o nevoie pe piaţa românească de utilaje grele pentru construcţii. Mai precis excavatoare. Astfel că avem în vedere să punem pe picioare o linie de asamblare, o fabrică, pentru producţia excavatoarelor de gamă mică şi medie de până la 20 t”, a spus investitorul Cristian Rus într-un clip video postat pe pagina oficială de Facebook a oraşului Bălan.

Cristian Rus, care are legături cu fostul oraş minier, fiind născutîn această localitate, a precizat că „până în acest moment, împreună cu echipa managerială a primăriei, am finalizat procesul de achiziţie publică pentru terenul care a fost concesionat”. Astfel, a continuat acesta, în perioada imediat următoare se vor obţine avizele şi autorizaţiile necesare ridicării clădirilor şi implementării investiţiilor.

Investitorul şi-a exprimat speranţa că lucrările propriu-zise vor demara în prima parte a anului viitor, iar inaugurarea investiţiei e preconizată să fie făcută după aproximativ 2 ani.

„Credem că lucrările vor demara în prima parte a anului viitor deîndată ce vom obţine certificatul de urbanism şi în baza lui a autorizaţiei de construire. Cât despre inaugurare, trebuie subliniat că această colaborare cu primăria are condiţii deopotrivă pentru investitor, dar şi pentru primărie, destul de stringente, astfel încât o bună seamă din proiect va fi implementată în primul an, deci anul viitor. Inaugurarea ar trebui să o avem în doi ani de aici înainte. Practic, aceasta este perioada necesară ridicării clădirilor în care vom funcţiona”.

Conform sursei citate, în faza de construcţie a clădirilor vor fi angajaţi 15-20 de muncitori, din oraş.

De altfel, una din condiţiile impuse de autoritatea publică locală se referă tocmai la faptul că angajaţii să fie din oraş.

Primarul localităţii, Gheorghe Iojiban, a declarat, în acelaşi clip, că în urma închiderii minelor din oraşul Bălan toate terenurile trebuiau să intre în domeniul public al urbei, „dar lichidatorul, din păcate, a decis altfel, iar opoziţia nu a fost una pe măsură”.

„S-a reuşit introducerea în domeniul public a aproximativ 3 hectare, iar pe 1,2 hectare va fi construită viitoarea hală pentru asamblarea de maşini industriale. (…) Am încredere că această investiţie va fi de bun augur, pentru că intenţiile sunt serioase. Iar noi vom fi întotdeauna alături de cei care vor binele oraşului şi doresc să investească la noi în localitate”, a precizat edilul. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.