Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acord politic între candidaţii UDMR din Depresiunea Ciucului, pentru crearea zonei metropolitane Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Societate » Acord politic între candidaţii UDMR din Depresiunea Ciucului, pentru crearea zonei metropolitane Miercurea Ciuc
Acord politic între candidaţii UDMR din Depresiunea Ciucului, pentru crearea zonei metropolitane Miercurea Ciuc

Acord politic între candidaţii UDMR din Depresiunea Ciucului, pentru crearea zonei metropolitane Miercurea Ciuc

  • Primarii şi candidaţii UDMR la alegerile locale din bazinul Ciuc au semnat, luni, un acord de asociere în scopul colaborării, pe multiple planuri, pentru dezvoltarea municipiului reşedinţă al judeţului şi a zonei Ciuc

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, care va fi creată pe bază de voluntariat, cuprinde 25 de localităţi, începând de la Băile Tuşnad şi până la Bălan, care se vor alinia pentru crearea zonei metropolitane Miercurea Ciuc şi vor implementa o strategie comună, în scopul creşterii competitivităţii economice, atragerii de investitori, dezvoltării şi modernizării infrastructurii rutiere şi de transport, a serviciilor publice, prin atragerea de fonduri europene structurale şi de investiţii.

„Începând din 28 septembrie, vom deschide un nou capitol, forţa zonei va creşte prin colaborarea între Primăria Miercurea Ciuc, localităţile din zonă şi Consiliul Judeţean. (…) Iar beneficiile acestei colaborări, care nu a existat până acum, vor fi următoarele: în primul rând, vom putea implementa o strategie potrivit căreia comunele din zona Ciuc vor fi abilitate să depună proiecte pentru finanţare din fonduri europene, pentru dezvoltarea localităţilor. În al doilea rând, vom organiza împreună transportul în comun, vom dezvolta serviciile sociale, de sănătate, vom colabora pentru dezvoltarea economică a zonei şi a turismului. Toate comunele din zona metropolitană vor beneficia de aceste facilităţi. (…) Şi dacă toate localităţile vor face un efort comun pentru atragerea investitorilor, cu siguranţă va fi o reuşită. (…) Este un scop ambiţios, pe care cu siguranţă îl vom realiza”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care candidează pentru cel de-al patrulea mandat consecutiv în fruntea administraţiei publice judeţene.

Deputatul Korodi Attila, candidatul UDMR la Primăria Miercurea Ciuc, a precizat că dezvoltarea municipiului reşedinţă „nu poate să fie limitată la graniţa administrativă”, ci abordată „într-o dimensiune microregională, în Depresiunea Ciuc”.

„Oraşul funcţionează la ora actuală ca un punct de întâlnire pentru aproape 80.000 de persoane din regiunea Ciucului, indiferent dacă locuiesc sau nu în oraş. (…) De aceea, toate aceste proiecte, care vizează dezvoltarea economică, atât sub aspectele industriale, cât şi aspectele de inovare, dezvoltarea infrastructurii, a sistemului de protecţie socială destinat persoanelor vârstnice, sprijinirea educaţiei tehnice, le vedem derulate în strânsă colaborare cu Consiliul Judeţean şi cu autorităţile publice din regiunea Ciuc; toate acestea sunt domenii unde oraşul singur nu poate să ducă la bun sfârşit obiectivele pe care noi le-am propus pentru cel puţin următorii patru ani. (…) Dacă susţinem politicile de dezvoltare pentru zona Ciuc, acestea vor întări oraşul şi toată regiunea”, a afirmat candidatul UDMR la Primăria Miercurea Ciuc.

Memorandumul politic între primarii şi candidaţii UDMR din localităţile din bazinul Ciucului, care vizează demararea procedurilor pentru crearea zonei metropolitane Miercurea Ciuc, a fost semnat luni la ora 12:00, în cadrul unei întâlniri cu candidatul UDMR la Primăria Miercurea Ciuc şi cu conducerea Consiliului Judeţean Harghita, care a avut loc la hotel Park, în aer liber.

„Am dat un semnal puternic, că ne dorim o colaborare strânsă între oraş şi Consiliul Judeţean pe domeniile vitale şi cu participarea largă a tuturor localităţilor la creionarea zonei metropolitane, o colaborare care nu a mai fost experimentată până acum şi care va fi, sperăm, motorul dezvoltării regiunii”, a conchis Korodi Attila.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.