De Ziua Silvicultorului: Ziua Porţilor Deschise la Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
De Ziua Silvicultorului:
Ziua Porţilor Deschise la Direcţia Silvică Harghita
<h5><i>De Ziua Silvicultorului:</i></h5> Ziua Porţilor Deschise la Direcţia Silvică Harghita

De Ziua Silvicultorului:
Ziua Porţilor Deschise la Direcţia Silvică Harghita

În a doua săptămână din luna iunie a fiecărui an se sărbătoreşte Ziua Silvicultorului. La nivel naţional, cu această ocazie, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a organizat mai multe manifestări, printre care şi Ziua Porţilor Deschise la sediul central şi la nivelul tuturor direcţiilor şi ocoalelor silvice, administraţiilor de parcuri naţionale şi naturale administrate de Romsilva şi al hergheliilor de stat.

Tema din acest an a fost „Romsilva, o companie altfel decât o ştiai!”.

În judeţ, Direcţia Silvică Harghita şi cele cinci ocoale silvice din cadrul instituţiei şi-au deschis porţile pentru publicul larg şi în special pentru elevi şi studenţi.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că la ocoalele silvice au fost prezentate pepiniere, plantaţii (unele dintre ele realizate chiar cu elevii), sediile, filme din viaţa sălbatică, fotografii sau cabane de vânătoare unde sunt trofee impunătoare, acolo unde există, etc. De asemenea, au avut loc discuţii despre biodiversitate, vânătoare, dar şi despre importanţa pădurii.

La sediul direcţiei silvice din Miercurea Ciuc, elevilor li s-a proiectat un film despre ceea ce înseamnă silvicultura, administrarea silvică, viaţa sălbatică, importanţa ocrotirii plantelor şi animalelor.

Ing. Cătălin Mutică a spus că de la an la an interesul, în special în rândul elevilor şi profesorilor, a crescut şi există o deschidere foarte mare din partea dascălilor.

Silvicultorii români şi-au luat angajamentul, de ziua lor, să planteze noi păduri pentru a atenua efectele schimbărilor climatice

Directorul DS Harghita a mai precizat că un eveniment amplu organizat de RNP – Romsilva şi Asociaţia Administratorilor de Păduri pentru marcarea Zilei Silvicultorului a avut loc joia trecută la Băile Herculane.

La eveniment au participat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, Adrian Creţu, deputatul şi membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Ion Tabugan, autorităţi locale, reprezentanţi ai Agenţiei „Moldsilva” din Republica Moldova, directorii direcţiilor silvice şi cei ai administraţiilor parcurilor naţionale şi naturale administrate de Romsilva, sindicalişti din silvicultură, pensionari silvici şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, ai mediului academic şi ai industriei de prelucrare a lemnului.

La finalul evenimentului, potrivit unui comunicat de presă remis de RNP – Romsilva, silvicultorii şi-au luat angajamentul de a sprijini proprietarii de terenuri pentru a fi împădurite, contribuind astfel la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

„Cea de-a 29-a ediţie a Zilei Silvicultorului a fost organizată în comun de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, administratorul pădurilor proprietatea publică a statului, şi Asociaţia Proprietarilor de Păduri, organizaţia reprezentativă a ocoalelor silvice de regim, pentru al patrulea an consecutiv, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic din România care activează în sistemul public sau privat de administrare a pădurilor”, conform documentului citat. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.