De la şedinţa de Colegiu Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » De la şedinţa de Colegiu Prefectural
De la şedinţa de Colegiu Prefectural

De la şedinţa de Colegiu Prefectural

Secţia de Hochei din cadrul SC Miercurea-Ciuc trebuie să se îndrepte şi către populaţia de etnie română. Directorii instituţiilor publice avertizaţi de prefect să nu se implice în campania electorală

 

Şedinţa Colegiului Prefectural de ieri a avut pe ordinea de zi patru teme: materialul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Harghita privind modul de aplicare în anul 2013 a Legii nr. 416/2001 – venitul minim garantat; activitatea în anul competiţional 2013-2014 a Sport Club Miercurea-Ciuc; acţiunile din programul propriu al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita în domeniul relaţiilor de muncă pe primul trimestru al acestui an; şi bilanţul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita pentru anul trecut.

Pentru că despre bilanţul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita s-a scris în ziarul nostru la începutul anului, în cadrul unui interviu cu directorul instituţiei, Tiberiu Pănescu, în numerele viitoare vă vom prezenta, pe rând, celelalte teme dezbătute în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Astăzi ne vom opri asupra relaţiei (inexistente) pe care secţia de hochei din cadrul Sport Club Miercurea-Ciuc o are cu populaţia de etnie română şi asupra unei solicitări adresate de prefect directorilor instituţiilor deconcentrate cu privire la campania electorală care a început săptămâna trecută.

Secţia de hochei din cadrul SC Miercurea-Ciuc trebuie să se îndrepte şi către populaţia de etnie română

De multe am scris în paginile de sport că hocheiul, poate sportul rege din judeţ, a intrat pe un făgaş al şovinismului şi al discriminării, etnicii români (sportivi ori spectatori) fiind înlăturaţi, încet, dar sigur, din acest sport. La început a fost o înlăturare, iar odată cu asta interzicerea (neoficială, dar tacită) jucătorilor români în echipă. Apoi s-a eliminat – mai bine zis nu a fost pusă – limba română pe pagina de Internet a secţiei, astfel ca doar maghiarii să aibă acces la informaţii. Iar de câţiva ani afişele cu meciurile de hochei, indiferent că vorbim de Liga Naţională, de Cupa României ori de Liga MOL, sunt editate doar în limba maghiară, de parcă în arenă sunt bine-veniţi doar spectatori de etnie maghiară. De fapt, dacă vedem atitudinea suporterilor din tribune, nu cred că am greşi dacă spunem că e o adevărată provocare pentru un român să asiste la un meci de hochei în Miercurea-Ciuc.

Materialul prezentat de directorul coordonator al Sport Club Miercurea-Ciuc (SC Miercurea-Ciuc), Hodos László, începe cu următoarea precizare: „Sport Club Miercurea-Ciuc funcţionează în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului ca structură sportivă de drept public cu personalitate juridică…”.

Astfel, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, i-a solicitat directorului SC Miercurea-Ciuc să pună limba română atât pe site-ul rezervat secţiei de hochei, cât şi pe afişele privind meciurile care au loc în patinoarul din Miercurea-Ciuc. De asemenea, prefectul a atras atenţia şi asupra comportamentului, de multe ori extremist, al suporterilor.

Scuzele lui Hodos au venit rapid: pentru refacerea paginii Internet nu sunt fonduri, iar pe cele 3-4 grupuri de suporteri nu le poate controla nimeni.

La fel cum preciza şi Adrian Jean Andrei, spunem şi noi că pentru realizarea aceleaşi pagini de Internet în limba română nu e mare filozofie. În ceea ce priveşte atitudinea suporterilor, îi reamintim domnului Hodos că, acolo unde situaţia o cere, cluburile organizează întâlniri informative cu liderii suporterilor. De asemenea, în prezent, România are suficiente legi, inclusiv legi destinate sportului, prin care se poate interzice accesul în arenele sportive a unor suporteri cu… probleme.

Directorii instituţiilor publice avertizaţi de prefect să nu se implice în campania electorală

Punctul „diverse” a fost rezervat campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, care a debutat săptămâna trecută. „Vă solicit – spunea Adrian Jean Andrei – să nu participaţi, în calitatea pe care o aveţi (ca directori ai instituţiilor deconcentrate – n.a.), la nici o manifestare din cadrul campaniei electorale. Să nu folosiţi autoturismul instituţiei publice în scop electoral. Nu vreau să mă simt nevoit să mă puneţi într-o situaţie în care să vă sancţionez sau să trebuiască să informez ministerul dvs. să ia măsuri disciplinare. Vă rog să nu daţi curs nici unui fel de atragere în anumite manifestări care ar putea duce la sancţiunea dumneavoastră”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.