„Dacă există diferenţe majore? Da, din punct de vedere cantitativ…” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » „Dacă există diferenţe majore? Da, din punct de vedere cantitativ…”
„Dacă există diferenţe majore? Da, din punct de vedere cantitativ…”

„Dacă există diferenţe majore? Da, din punct de vedere cantitativ…”

Vineri, 24 aprilie 2015, în municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni a avut loc, în organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, prima bursă generală a locurilor de muncă din acest an. Înainte de a se deschide uşile pentru accesul la bursă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, când deja reprezentanţii firmelor din Miercurea-Ciuc erau la mesele la care îşi aşteptau potenţialii angajaţi, l-am reţinut pentru câteva clipe din preocupările imediate, acelea ca totul să iasă bine, pe directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, pentru a afla de la dumnealui ce e nou, ce diferenţe există, dacă există, la bursa locurilor de muncă din acest an comparativ cu anii precedenţi. Iată ce am aflat: „Dacă există diferenţe majore? Da, din punct de vedere cantitativ este o diferenţă. Din punctul de vedere al participării firmelor faţă de anul trecut, ca firme, nu ca locuri de muncă şi să ştiţi că nu este un lucru rău pentru că sunt situaţii în care nu avantajează pe nimeni cu nimic dacă o firmă vine să zicem cu 50 de locuri în aceeaşi meserie. De fapt este o singură categorie de oportunitate, dacă cineva nu are meseria respectivă degeaba sunt 50 de locuri, acest lucru nu ajută la nimic. Mai importantă pentru noi este diversitatea locurilor, ca să aibă cât mai multe categorii şansa de a se angaja. Din acest punct de vedere suntem pe plus faţă de anul precedent, chiar şi noi recunoaştem că în ultimele două-trei zile înainte de bursă am fost surprinşi de numărul mare de angajatori care au dorit să vină la bursă, mai ales la Miercurea-Ciuc, dar şi la Odorheiu-Secuiesc şi la Gheorgheni. În ceea ce priveşte firmele, pe acestea le invităm să participe la bursă, de obligat nici vorbă, în schimb în ceea ce-i priveşte pe şomeri, aceştia au obligaţia de a se prezenta şi să încerce să-şi găsească un loc de muncă, în caz contrar, într-o primă fază le putem sista plata ajutorului de şomaj pentru neprezentare. Vreau să mai spun încă un lucru, avem acum peste 400 de CV-uri pregătite la Miercurea-Ciuc, peste 200 la Odorheiu-Secuiesc şi peste 200 la Gheorgheni. Asta înseamnă că îi aşteptăm pe oameni să vină să li se înmâneze aceste CV-uri personalizate şi ei nu mai au altceva de făcut decât să le înmâneze angajatorilor unde candidează pentru ocuparea unui loc de muncă”.

Trecând la lucruri concrete, au participat la bursă în total 72 de angajatori, din care 32 la Miercurea-Ciuc, 27 la Odorheiu-Secuiesc şi 13 la Gheorgheni. În cele trei localităţi numărul locurilor de muncă oferite a fost în total de 434, din care 139 la Miercurea-Ciuc, 234 la Odorheiu-Secuiesc şi 51 la Gheorgheni.

Numărul total al persoanelor în căutarea unui loc de muncă a fost de 631, din care 321 la Miercurea-Ciuc, 150 la Odorheiu-Secuiesc şi 160 la Gheorgheni.

Din totalul participanţilor, angajatorii au selectat 213 persoane (124 la Miercurea-Ciuc, 43 la Odorheiu-Secuiesc şi 46 la Gheorgheni) pentru un interviu suplimentar sau probă de lucru la sediul firmelor pentru ofertele cărora au optat.

Meseriile în care s-au oferit locuri de muncă au fost preponderent în domeniul serviciilor, comerţului şi în construcţii, dar au existat locuri de muncă şi pentru persoanele cu calificare în meserii din domeniul industriei prelucrătoare a lemnului, maselor plastice şi industriei alimentare.

Comparativ cu bursa generală a locurilor de muncă din luna aprilie 2014, în localitatea Odorheiu-Secuiesc se observă o cerere mai mare de forţă de muncă din partea angajatorilor, având în vedere faptul că locurile de muncă oferite la bursa din 2014 a fost în număr de 160, ceea ce înseamnă mai multe locuri, cu aproximativ 46 la sută. Pe de altă parte, numărul participanţilor, deşi a fost mai mic în acest an, la Miercurea-Ciuc a fost selectat un număr dublu de persoane pentru interviu.

Rata şomajului în judeţul Harghita este în acest moment de 5,16 la sută, altfel spus, sunt 2.522 de şomeri beneficiari de indemnizaţie de şomaj, din care 1.198 sunt femei şi avem 4.930 de persoane, din care 2.077 femei în evidenţa AJOFM Harghita fără drept conform legii la indemnizaţie de şomaj. În total, aşadar, numărul şomerilor este de 7.452, din care 3.275 sunt femei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.