Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Curs online de creaţie literară la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Curs online de creaţie literară la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa
Curs online de creaţie literară la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa

Curs online de creaţie literară la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa

  • Webinar-ul „Stăpân pe literatură” va fi susţinut de scriitorul şi jurnalistul Florin Iaru

Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa desfăşoară, din 6 noiembrie şi până în 11 decembrie, un webinar de scriere creativă. Mai exact, este vorba despre un curs online denumit „Stăpân pe literatură”. În cadrul acestui webinar, scriitorul şi jurnalistul Florin Iaru se ocupă de cele 25 de tinere talente recrutate pe baza propriei lor aptitudini şi pasiuni în domeniul literar.

Directoarea Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” din Topliţa, Viorica Lazăr, a arătat că instituţia pe care o conduce a derulat şi în alţi ani asemenea proiecte de creaţie, forma de organizare fiind cea de tabără de creaţie. Proiectele anterioare au fost finanţate de Consiliul Local Topliţa. La nivelul bibliotecii există şi o revistă literară, Toplitera, astfel că asemenea cursuri sunt de bun augur, în special pentru a canaliza drumurile tinerilor spre lectură, spre cunoaşterea literaturii contemporane, spre compoziţie literară şi dragoste pentru literatura română. Conform sursei citate, credinţa că numărul iubitorilor de literatură (şi, de ce nu, a scriitorilor locali) este şi trebuie să fie în creştere justifică pe deplin organizarea unor astfel de activităţi, fără de care viaţa spirituală şi culturală a Topliţei ar fi destul de aridă.

Asociaţia Euro Cultart, reprezentată de Dan Mircea Cipariu, în calitate de prestator, alături de scriitorul Florin Iaru, şi-a propus următoarele obiective:deprinderea de obişnuinţe creative noi în domeniul scrierii de texte; corectarea erorilor de interpretare; adoptarea unor decizii corecte şi coerente în redactarea unui text literar; descoperirea şi înţelegerea propriului talent, înţelegerea lumii înconjurătoare sub aspect artistic; exersarea meseriei de scriitor, deprinderea obiceiului de a lucra zilnic; reinventarea plăcerii de a citi şi a povesti.

Potrivit organizatorilor, exerciţiile de scriere creativă şi temele propuse în cadrul proiectului vor fi folositoare elevilor la orele de curs, precum şi la olimpiade.

Cursurile sunt săptămânale, de la mijlocul lunii noiembrie, vreme de cinci săptămâni, în fiecare zi de miercuri. Acestea se ţin prin intermediul platformei Zoom. Orele de desfăşurare ţin seama de vârstele elevilor. O primă oră pentru cursanţii mai mici şi o alta pentru cei mai mari (tratament diferenţiat).

Lucrările elevilor vor fi analizate şi prezentate cursanţilor, iar în discuţii vor fi antrenaţi toţi, pentru a învăţa să-şi expună şi să-şi susţină ideile. În fiecare curs le va fi prezentată o lucrare a unui scriitor important, dar adaptată vârstei lor, pentru a vedea cum anume construieşte un autor personaje, intrigă, atmosferă.

Elevii care au optat să se înscrie la webinar studiază la Liceul „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa.Directoarea liceului, prof.Mirela Camelia Petruţ, s-a arătat extrem de încântată pentru această oportunitate de colaborare, considerând că webinar-ul este o bună ocazie de a stimula adolescenţilor creativitatea şi capacitatea de a dobândi cunoştinţe în domeniul literar.

Proiectul a fost posibil şi datorită profesoarelor Mihaela Ilisan, Csiki Luminiţa-Maria şi Marinela Ţepeş.

La sfârşitul proiectului, biblioteca are în vedere ca cele mai bune lucrări să fie selecţionate pentru a fi publicate într-o carte sau într-o revistă literară. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.