Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Culturile de cartofi ameninţate de mană, în urma ploilor abundente şi repezi din ultimele 40 de zile | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Culturile de cartofi ameninţate de mană, în urma ploilor abundente şi repezi din ultimele 40 de zile
Culturile de cartofi ameninţate de mană, în urma ploilor abundente şi repezi din ultimele 40 de zile

Culturile de cartofi ameninţate de mană, în urma ploilor abundente şi repezi din ultimele 40 de zile

Specialiştii în agricultură recomandă fermierilor să efectueze tratamentele specifice, ţinând seama că şi anul trecut culturile de cartofi au avut de suferit în urma atacului manei şi există riscul ca unii tuberculi să fie afectaţi

Vremea extrem de capricioasă, cu precipitaţii noaptea, dimineţi cu ceaţă, urmate de ploi repezi care au depăşit cu mult media multianuală şi de perioade însorite favorizează apariţia bolii şi agricultorii se pot aştepta la o explozie a manei în culturi.

„Lunile martie şi aprilie au fost secetoase, cu aproximativ 18 litri pe metrul pătrat (l/mp), în loc de 28 de l/mp media multianuală. Din 25 aprilie şi-au făcut apariţia precipitaţiile şi tot plouă. Am căzut în extrema cealaltă: în mai am avut cantităţi duble de precipitaţii faţă de mediile multianuale: 159 de l/mp la Miercurea Ciuc, 162 de l/mp la Odorhei şi 196 de l/mp în zona Bazinului Gheorgheni, faţă de media multianuală de 68 de l/mp. La fel şi în primele zile din iunie. Din 40 de zile, 30 au fost cu precipitaţii”, a explicat directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő.

Potrivit sursei citate, campania agricolă s-a terminat fără probleme, înainte de venirea ploilor, însă, din cauza precipitaţiilor abundente şi repezi, în anumite zone a apărut fenomenul de băltire şi fermierii din judeţ au probleme cu întreţinerea culturilor. „Apa bălteşte în multe locuri, suficient cât să îngreuneze rebilonarea la cartofi şi ierbicidarea atât în cazul păioaselor – la grâul de primăvară sau la porumb – cât şi la cartofi. Se intră greu în teren. Ar trebui măcar trei zile fără ploi, ca să intrăm în normalitate”, a precizat ing. Török.

În urmă cu două zile, Oficiul Fitosanitar Harghita a emis avertizări pentru combaterea manei, cât şi a gândacului de Colorado. „Recomandăm fermierilor să înceapă tratamentele pentru combaterea bolilor, cu atât mai mult cu cât şi Oficiul Fitosanitar Harghita avertizează asupra riscului ridicat de atac de mană”, a mai spus directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Ploile, considerate mană cerească pentru agricultură, creează condiţii favorabile creşterii buruienilor, expunând culturile la infecţii şi la dezvoltarea bolilor foliare. De asemenea, vremea ploioasă dă de furcă fermierilor şi în ceea ce priveşte uscarea fânului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.