Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Culmea nesimţirii! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Societate » Culmea nesimţirii!
Culmea nesimţirii!

Culmea nesimţirii!

Bună ziua!

Stimaţi Domni, în data de 7 iunie 2014 mă aflam cu maşina în trecere prin Miercurea-Ciuc, în drum spre Galaţi. În aceeaşi zi avusese loc şi pelerinajul maghiarilor, care a îngreunat/a blocat traficul rutier pe sensul de mers dinspre Odorhei spre Miercurea-Ciuc.

Înainte să ajung pe podul rutier de lângă Autogară, îmi sărea în ochi, drept în faţă (şi nu numai mie), un uriaş drapel al Ungariei, arborat strategic pe acoperişul unui bloc aflat cam la jumătate de kilometru. Nu era nici binecunoscutul steag secuiesc mult râvnit de localnicii zonei, ci steagul Ungariei! Am făcut repede două poze din mers, cu gândul la o anchetă ulterioară prin sesizarea Dumneavoastră.

Întâmplător, am trecut prin acelaşi loc peste 2 săptămâni (22 iunie 2014), dar steagul fusese dat jos. Să fi fost pus oare cu ocazia pelerinajului maghiarilor, ca să impresioneze conaţionalii veniţi din ţara vecină?

Oricum, după părerea mea, nici un motiv nu justifica arborarea steagului Ungariei într-un municipiu de judeţ locuit în majoritate de etnicii maghiari. Acest act deliberat este încă un semn provocător şi de dispreţ faţă de statul român, poporul român şi mai ales pentru românii care trăiesc în minoritate în acel judeţ.

V-am anexat pozele cu pricina şi aştept o reacţie oficială despre acest incident care se pare că nu a mai fost semnalat de nimeni.

Menţionez că sunt de etnie maghiară cu dublă cetăţenie şi cu soţie româncă. Nu mi-e ruşine de originea mea, dar mi-e ruşine de îndeletnicirea acestor politicieni care se cred reprezentanţii maghiarilor din România şi cu care nu sunt de acord. Mă delimitez de planurile şi reacţiile lor radicale, care nu fac altceva decât să încingă spiritele şi sa creeze tensiuni suplimentare într-o zonă a Europei deja tensionată, în loc să creeze locuri de muncă, să protejeze mediul înconjurător şi să contribuie la bunăstarea ţării în care trăiesc şi care i-a acceptat ca cetăţeni.

Cu stimă,

Róbert Deák

P.S.: Am redat fără comentarii corespondenţa de mai sus, primită (inclusiv titlul!) de redactorul şef pe e-mail-ul personal.

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Sunt de acord cu domnul Deak. Sunt convinsl ca foarte multi maghiari din Miercurea Ciuc gindesc la fel ca dl.Deak, dar au retineri in a se exprima de teama concitadinilor cu vederi extremiste.

  2. ce sa zic…noi am participat la o intrecere sportiva la Odorheiul Secuiesc si surpriza la inmanarea medaliilor in loc de snur cu tricolorul cum era firesc am avut “surpriza” sa primim medaliile legate cu snur cu steagul Ungariei……asa ca nu ma mir ca la Miercurea Ciuc flutura in vant acest steag, desi nu mi se pare normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.