Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu un indice de supraaglomerare de peste 166%, una dintre provocările Penitenciarului Miercurea-Ciuc a fost ieşirea masivă de personal | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Cu un indice de supraaglomerare de peste 166%, una dintre provocările Penitenciarului Miercurea-Ciuc a fost ieşirea masivă de personal
Cu un indice de supraaglomerare de peste 166%, una dintre provocările Penitenciarului Miercurea-Ciuc a fost ieşirea masivă de personal

Cu un indice de supraaglomerare de peste 166%, una dintre provocările Penitenciarului Miercurea-Ciuc a fost ieşirea masivă de personal

Din raportul de activitate pe 2016 al penitenciarului:

  • peste 500 de deţinuţi au luat parte la programe socio-educaţionale;
  • 13 telefoane au fost găsite asupra deţinuţilor, iar alte 6 înainte să ajungă la aceştia;
  • un protest a impus chemarea în ajutor a unităţii de jandarmi din Mureş;
  • un angajat al instituţiei s-a sinucis cu arma din dotare

 

Începând cu anul 2011, Penitenciarul Miercurea-Ciuc este unul cu regim închis, aici regăsindu-se deţinuţi care au domiciliul în Braşov, Covasna şi Harghita, dar şi persoane arestate preventiv şi care au dosarul la o instanţă din judeţul nostru.

În cadrul unei analize a activităţii Penitenciarului din Miercurea-Ciuc în anul 2016 se precizează că una dintre provocările majore a fost dată de ieşirile masive de personal, fenomenul căpătând o dimensiune care, în condiţii normale, este specifică unei perioade de 10 ani. Şi chiar dacă s-au făcut multe încadrări, noii-veniţi au nevoie de timp pentru a-şi putea îndeplini sarcinile la standardele cerute.

Un an deosebit pentru penitenciar a fost şi din punctul de vedere al asigurării fondurilor, însă de această dată în sens pozitiv: s-au asigurat integral drepturile personalului, iar bugetul pentru bunuri şi servicii a fost mult peste cel din anii anteriori.

Un alt aspect care a marcat anul 2016 a fost şi înregistrarea evenimentelor negative, supraaglomerarea – indicele a variat între 166% şi 213% – creând probleme atât în starea de spirit a deţinuţilor, cât şi a personalului. Aceasta s-a reflectat în proteste în ambele tabere, dar şi într-o sinucidere – un angajat al instituţiei împuşcându-se, în postul de pază, cu armamentul din dotare.

165 de posturi ocupate, 209 prevăzute

Dacă mai sus am punctat în câteva idei bilanţul activităţii Penitenciarului Miercurea-Ciuc în 2016, în cele ce urmează vă invităm să ne oprim mai în detaliu asupra activităţii acestei instituţii. Şi vom începe cu Compartimentul de resurse umane.

În cadrul raportului de activitate se precizează că la sfârşitul anului trecut, dintr-un total de 209 posturi prevăzute, erau ocupate 165, după ce în luna august erau 153 de angajaţi. Şi chiar dacă au fost organizate mai multe concursuri (18), nu s-a reuşit încadrarea pe mai multe posturi: medic medicină generală; un al doilea psiholog; preot; un al doilea asistent social şi altele.

Educaţie şi asistenţă psiho-socială

Una dintre preocupările sistemului de detenţie este şi de a identifica nevoile educaţionale în rândul deţinuţilor, aceştia fiind implicaţi în diferite activităţi ori cursuri. Astfel, 176 au fost incluşi în dezvoltarea universului cunoaşterii; 183 de persoane au participat la alte programe educaţionale; 434 deţinuţi au luat parte la activităţi educaţionale şi concursuri tematice; iar 26 de persoane private de libertate au participat la activităţi de tip dezbateri.

Tot pe linie educaţională, în 2016, instituţia a derulat 37 de programe socio-educaţionale, la care au participat 550 de persoane.

De asemenea, în cadrul unui program de asistenţă psiho-socială destinat persoanelor cu conduită agresivă, anul trecut, au fost incluşi 14 persoane private de libertate dintr-un total de 60 care au fost identificaţi cu acest gen de nevoie. Iar alţi 21 au fost incluşi într-o activitate psihologică de control al impulsivităţii. La polul opus, 20 de deţinuţi au luat parte la programul „Autocunoaştere şi dezvoltare personală prin metoda art-terapiei”, 113 au fost incluşi în „Programul de pregătire pentru libertate”, iar 27 au beneficiat de mediere şi consiliere în muncă.

De amintit şi faptul că printre deţinuţi se aflau şi câţiva şcolari, incluşi în programul „A doua şansă”, 32 de deţinuţi urmând cursurile nivelului primar, iar 81 pe cel gimnazial.

Siguranţa deţinerii şi regimul penitenciar

Aspectul negativ în acest domeniu – şi semnalat în raportul de activitate – este acela că Penitenciarul Miercurea-Ciuc are un număr insuficient de ofiţeri pentru organizarea şi coordonarea acestui serviciu. În aceste condiţii, un ofiţer coordonează întreg sectorul de siguranţă şi regim penitenciar; 3 ofiţeri execută activităţile la nivelul serviciilor de siguranţă şi regim penitenciar; 5 angajaţi efectuează serviciile de şef de tură; şi un ofiţer are sarcina de a asigura activitatea biroului de evidenţă a deţinuţilor.

Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut au fost bifate şi o serie de realizări în această privinţă. Una dintre ele este scăderea semnificativă a numărului de telefoane mobile care au fost introduse în sectorul de deţinere: în urma a 111 percheziţii au fost găsite 13 telefoane (8 în sectorul de deţinere şi 5 în GAZ); alte 6 telefoane au fost depistate la intrare.

Potrivit raportului de activitate, anul trecut, faţă de perioada 2013-2015, s-a înregistrat o reducere atât în ceea ce priveşte încercarea de introducere a telefoanelor în penitenciar, cât şi a existenţei lor asupra deţinuţilor. Astfel, dacă în 2013 au fost identificate 130 de telefoane înainte de a ajunge la deţinuţi, iar 393 au fost găsite asupra lor, în 2015 au fost identificate doar 17 încercări de introducere frauduloasă a mobilelor, ulterior fiind găsite la deţinuţi încă 35.

Tot anul trecut, sistemul de supraveghere video a fost completat cu 16 camere video portabile, au fost achiziţionate echipamente de protecţie şi intervenţie, iar pentru îmbunătăţirea controlului unitatea a fost înzestrată cu un aparat de raze X şi un aparat de detectare a semnalului GSM, acesta urmând a fi pus în funcţiune.

Protestul din iulie

Potrivit raportului de activitate, în cadrul Penitenciarului Miercurea-Ciuc, în 2016, au fost înregistrate 12 incidente (în creştere faţă de 2015, când s-au semnalat 5). Dintre acestea, cel din 12 iulie a avut un caracter mai special, fiind vorba de un protest colectiv, 132 de deţinuţi solidarizându-se cu cei din Penitenciarul Iaşi. Dacă la început protestul a fost unul calm, deţinuţii refuzând hrana, ulterior au apărut şi manifestări violente, fiind solicitat sprijinul jandarmilor harghiteni, precum şi a Grupării Mobile de Jandarmi Tg. Mureş.

Condiţiile pentru deţinuţi…

…au fost îmbunătăţite atât prin creşterea timpului petrecut de aceştia în afara camerelor, cât şi prin punerea la dispoziţia lor a unor servicii suplimentare. Astfel, timpul alocat plimbării zilnice a crescut de la două la trei ore pentru cei care nu desfăşoară activităţi în afara camerelor, respectiv de la o oră la două pentru cei care desfăşoară activităţi lucrative.

Anul trecut s-a reuşit asigurarea dreptului deţinuţilor la comunicarea online pentru a ţine legătura cu membrii familiei, precum şi a drepturilor la pachet, la vizită şi la vizită intimă.

De asemenea, deţinuţii care comit acte de autoagresiune, care distrug bunuri prin cameră sau agresează alţi colegi, sunt separaţi în camere de protecţie.

Muncile prestate în 2016…

…de către deţinuţi, în afara locului de detenţie, au fost în sectorul agricol (recoltarea cartofilor şi asigurarea hrănii animalelor din GAZ). În ceea ce priveşte activitatea acestora din interiorul penitenciarului, aceasta a fost axată pe cusutul încălţămintei.

Regrete şi greutăţi

În cadrul raportului întocmit de Penitenciarul Miercurea-Ciuc au fost amintite şi o serie de regrete vizavi de unele nerealizări, dar şi unele greutăţi cu care s-au confruntat. Printre acestea se punctează:

  • Nu s-a reuşit eliminarea totală a introducerii telefoanelor mobile şi a altor obiecte interzise în sectorul de deţinere;
  • Nu s-a reuşit instalarea aparatului cu raze X;
  • Nu s-a reuşit realizarea unui mod unitar de lucru care să conducă la creşterea profesionalismului şi eliminarea superficialităţii în modul de executare a serviciului;
  • Nu s-a reuşit încheierea protocoalelor de colaborare privind citarea şi comunicarea actelor de procedură în format electronic, precum şi audierea persoanelor private de libertate prin videoconferinţă;
  • Lipsa echipei operative creează dificultăţi în asigurarea unei intervenţii rapide în situaţia producerii unor incidente operaţionale;
  • Lipsa personalului, determinată de numărul mare de mutări sau a ieşirilor la pensie, a determinat o creştere a încărcăturii de sarcini;
  • Menţinerea fenomenului supraaglomerării la nivelul majorităţii camerelor de deţinere, aspect datorat şi existenţei în custodia unităţii a unui număr mare de persoane private de libertate din alte regimuri decât cel stabilit sau din alte judeţe decât arondate;
  • Multitudinea de bagaje din camerele de deţinere îngreunează percheziţiile şi menţinerea unei igiene corespunzătoare în spaţiile de deţinere.

Consemnare de LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.