Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu paşi mici spre valul patru | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sănătate » Cu paşi mici spre valul patru
Cu paşi mici spre valul patru

Cu paşi mici spre valul patru

  • Interesul pentru vaccinare este scăzut în mediul rural, deşi echipe mobile se deplasează de la începutul acestei luni în toate localităţile în care nu sunt centre fixe pentru imunizarea anti-COVID-19

În judeţul Harghita continuă campania de vaccinare cu echipe mobile, care vizează în principal populaţia din mediul rural, dar interesul faţă de imunizarea împotriva COVID-19 este însă unul destul de scăzut. Din ultimele date făcute publice de Instituţia Prefectului rezultă că, în perioada 15-21 iulie, membrii echipelor mobile au vaccinat doar 111 persoane, dintre care 67 cu serul produs de Pfizer şi 44 cu cel fabricat de Johnson & Johnson. În perioada amintită, echipele au fost prezente în 8 localităţi ale judeţului. Totodată, conform datelor oficiale, în perioada 8-14 iulie fuseseră vaccinate în cadrul acestei campanii 340 de persoane, iar între 2 şi 7 iulie alte 472. Astăzi, echipele mobile de vaccinare vor fi prezente în localităţile Zetea şi Tuşnad.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat pentru publicaţia noastră că este destul de redus numărul persoanelor care solicită vaccinarea în cadrul acestei campanii, deşi acţiunea a fost popularizată la nivel local. Acesta a precizat că cei care au dorit să se vaccineze au făcut deja acest lucru, iar situaţia poate fi pusă şi pe seama faptului că în această perioadă oamenii din mediul rural sunt ocupaţi cu activităţile de pe câmpuri şi terenuri agricole şi poate nu au timp suficient să ajungă în locaţiile din satele lor în care se face vaccinarea.

Campania de vaccinare cu echipe mobile a fost lansată în data de 2 iulie, specialiştii deplasându-se, până în data de 27 iulie, în toate localităţile în care nu au fost constituite centre fixe pentru a administra celor care doresc serul anti-COVID-19, activităţile derulându-se în spaţii puse la dispoziţie de către primării.

Adrian Pănescu a informat totodată că începând cu luna ianuarie în judeţul Harghita au fost administrate, în total, peste 136.800 de doze de vaccin. Un număr de 64.667 de persoane au primit atât prima doză, cât şi rapelul, iar alte aproximativ 7.500 se află deocamdată la prima vaccinare. De asemenea, 43 de medici de familie au vaccinat 3.085 de persoane cu serul de la Johnson & Johnson, în cazul căruia nu este nevoie de administrarea unei doze de rapel. În total, în judeţ au fost raportate 42 de reacţii adverse post-vaccinale, însă doar un singur caz a fost inclus în categoria celor severe.

Adrian Pănescu a subliniat că, în continuare, atât Instituţia Prefectului, cât şi Direcţia de Sănătate Publică fac un apel către populaţie să se vaccineze şi a precizat că aceasta este singura modalitate de apărare în faţa unui posibil val patru al pandemiei şi de protejare a familiei fiecăruia, precum şi a persoanelor vulnerabile.

Autorităţile au anunţat, ieri, 2 cazuri noi de infectare cu coronavirus, dar din fericire nu a fost înregistrat nici un deces asociat infecţiei cu SARS-CoV-2 pe parcursul a 24 de ore. În spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc erau internate 4 persoane infectate, iar în izolare la domiciliu se aflau alţi 2 harghiteni. Totodată, în carantină la domiciliu se aflau 102 persoane, fiind vorba în principal despre cele care se întorc din state aflate în categoria celor cu risc ridicat de infectare.

Incidenţa numărului de cazuri la nivelul judeţului Harghita, în data de 22 iulie, era însă foarte scăzută, fiind de 0,01 la mia de locuitori. De altfel, în 65 dintre cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ nu a fost înregistrat nici un caz nou de infectare.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.