Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Corpul Consiliului local este încrezător în inocenţa primarului şi viceprimarului…” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » „Corpul Consiliului local este încrezător în inocenţa primarului şi viceprimarului…”
„Corpul Consiliului local este încrezător în inocenţa primarului şi viceprimarului…”

„Corpul Consiliului local este încrezător în inocenţa primarului şi viceprimarului…”

Consilierii din Miercurea-Ciuc se solidarizează cu Ráduly Róbert Kálmán şi Szőke Domokos, considerând că suspendarea lor este un abuz din partea Prefecturii Harghita

Vineri, 29 mai 2015, a avut loc prima şedinţă ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc în absenţa primarului şi viceprimarului, aflaţi în arest la domiciliu, respectiv suspendaţi din funcţie.

Rezoluţie

„Procedura suspendării din funcţie a domnului primar Ráduly Róbert Kálmán şi a domnului Szőke Domokos a şocat membrii Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc. Corpul Consiliului local crede în prezumţia de nevinovăţie, este încrezător în ceea ce priveşte inocenţa primarului şi a viceprimarului şi în sistemul judiciar imparţial şi independent românesc. Cu toate acestea, suntem preocupaţi de dificultăţile administrative generate de absenţa celor doi aflaţi în arest la domiciliu. Considerăm că prezenţa dânşilor este esenţială în aplicarea sarcinilor viitoare şi în programul derulat în comun. Ne exprimăm speranţa că ancheta lansată împotriva domnului primar Ráduly Róbert Kálmán şi împotriva domnului viceprimar Szőke Domokos se va încheia şi vor reveni cât mai curând posibil pentru ca dânşii să-şi poată îndeplini sarcinile” – acesta este textul prezentat Consiliului în deschiderea şedinţei de către consilierul Füleki Zoltán, text cu care toţi cei prezenţi în sală au fost de acord, cu excepţia consilierului Traian Chindea (PSD).Consilierul Füleki a precizat că această rezoluţie va fi trimisă Instituţiei Prefectului şi celor două persoane aflate în arest la domiciliu. În sprijinul ideii de solidaritate, consilierul a amintit urmările neterminării la timp a unor lucrări până la sfârşitul acestui an, care va însemna pierderea unor sume importante de bani din fondurile europene (consilierul se referă la lucrările de anvelopare a blocurilor de locuinţe – n.a.). „Vom avea toţi de suferit, inclusiv prefectul” – a mai spus Füleki.

 Solidari cu primarul şi viceprimarul suspendaţi

Tot în deschiderea şedinţei, Antal Attila, viceprimarul cu atribuţii de primar, a cerut sprijinul consilierilor şi al colegilor din primărie pentru ca lucrurile să meargă înainte. „Personal, sunt solidar cu cei cu care am pornit ca o echipă în urmă cu 11 ani. Amândoi sunt bărbaţi adevăraţi, cu caracter, care dacă ar fi greşit şi-ar fi asumat răspunderea. Îndrăznesc să cred că în România nu a ajuns la capăt de drum democraţia parlamentară şi, de asemenea, cred că în lupta pentru putere rămân valabile mijloacele democratice”.

În conferinţa de presă ce a avut loc după şedinţă, ca de altfel şi în plenul şedinţei, Antal Attila a subliniat faptul că întreaga activitate este îngreunată de absenţa celor două persoane. „Am solicitat şi solicit din partea consilierilor şi a colegilor mei din primărie să nu lăsăm lucrurile să stagneze. De când nu mai beneficiem de prezenţa d-lui primar şi a d-lui viceprimar, cu toate că în cadru nonformal ne-am întâlnit – şi am iniţiat eu întâlnirea cu consilierii şi cu toate partidele reprezentate în Consiliul local – şi le-am prezentat situaţia. Pentru noi a fost important să vedem care este starea juridică exactă, în momentul în care ei au fost trimişi în arest, după ce au fost suspendaţi, iar eu ce atribuţii trebuie să preiau şi cum. Am avut discuţii şi am clarificat oarecum lucrurile, eu am încercat să nu mai îngreunăm situaţia şi tot ce este legal să deblocăm şi tot ce este în afara legii să nu ne implicăm, în acest sens am cerut contribuţia consilierilor şi a colegilor din primărie”.

 Viceprimarul Antal, părerea personală

„Dacă îmi solicitaţi părerea personală pot să vă spun că este foarte greu nu numai pentru că de aproape o jumătate de an nu avem nici secretar, că aproape toate birourile lucrează cu personal suprasolicitat, pot să spun că s-a instalat, nu tocmai de acum, o atmosferă de panică, nimeni nu are curajul să semneze un act, cum să vă spun, avem colegi care au familie, au copii, şi au un salariu de 900 de lei şi se gândesc la aceste lucruri înainte să semneze un act care trebuie să meargă mai departe. Şi acum, pentru că ne-am trezit într-o lume în care pot veni mascaţii şi te pot lua fără să-ţi dea vreo explicaţie, atunci bineînţeles că le este teamă oamenilor care au văzut şi ceea ce s-a întâmplat la Consiliul Judeţean în legătură cu persoana preşedintelui şi tot ce urmează după aceea. Unele lucruri sunt vizibile, cum ar fi de exemplu faptul că oameni care nu credeau să fie atât de periculoşi să fie luaţi şi duşi de mascaţi, sunt însă şi lucruri care nu se văd, faptul că sunt nişte cheltuieli de judecată, că aceşti oameni nu primesc salariu, sunt ţinuţi acasă, deşi au şi ei o grămadă de cheltuieli. Ne trezim chiar într-o lume în care asta reprezintă normalitatea, asta reprezintă legalitatea? Crime ordinare sunt şi nu se iau astfel de măsuri, este părerea mea personală. Am mai spus, atât eu, cât şi colegii mei suntem absolut convinşi că cei doi nu au comis fapte de corupţie, iar dacă au greşit îi consider bărbaţi care îşi asumă responsabilitatea, dar astea nu sunt fapte care să merite acest linşaj mediatic de care deja au beneficiat şi care este un fapt consumat. Nu dau vina pe procurori, pe mass-media, ci pe tot spectacolul care se desfăşoară şi care nu este particular pentru Miercurea-Ciuc. Am convingerea şi sper că în România încă mai funcţionează principiile democraţiei parlamentare. Da, încă mă agăţ de asta şi sper, dar mă chinui”.

Din spusele viceprimarului cu atribuţii de primar am înţeles că este conştient că va fi foarte greu, dacă perioada suspendării se va prelungi, va fi dificilă şi ameninţătoare această perspectivă datorită unei situaţii picate parcă din cer. „Suntem traşi la răspundere, suntem controlaţi, sunt legi şi reguli pe care trebuie să le respectăm, tot încercăm să respectăm aceste cerinţe, nimeni nu a vrut să facă deserviciu sau prejudiciu, dar acum eu sunt în defensivă şi fără mijloace. Nu ştiu care-i scopul, dar nici nu văd bine lucrurile şi nu ştiu dacă aş fi mai fericit dacă ar fi un caz particular pentru Miercurea-Ciuc, eu zic că este mai trist că este un fenomen general, am mari temeri că democraţia parlamentară la care am sperat şi în care am crezut este pe sfârşite. Altceva urmează, dar nu vă spun ce, stau şi mă uit”.

 Nu-i o axiomă

În plenul şedinţei, d-na Szabó Soós Klára, consilier (PPMT), a spus printre altele: „Personal, mă deranjează faptul că se interpretează legile cum vor şi nu se ţine seama de prevederile Constituţiei care reglementează clar că în cazul jurisprudenţei există o ierarhie a legilor – supremă fiind Constituţia, există legi organice de rang inferior etc. – şi în Constituţie se spune că o lege inferioară nu poate să schimbe o lege superioară, or Legea 2015 este o lege organică, dar Codul de procedură penală este de rang mai înalt, legea se poate schimba, nu este o axiomă, dar măcar atâta sârguinţă ar trebui să se ia pentru a se armoniza legislaţia. Pentru că Legea 215 reglementează clar care sunt condiţiile pe baza cărora se poate suspenda activitatea primarilor şi acolo este prevăzut doar arestul preventiv la domiciliu. Codul de procedură penală reglementează clar ce înseamnă arest preventiv şi arest la domiciliu şi sunt tratate articole diferite ca şi noţiuni juridice diferite, deci arestul preventiv nu este egal cu cel la domiciliu şi viceversa. Dacă legiuitorul dorea ca şi arestul la domiciliu să intre în rândul cauzelor care atrag după sine suspendarea primarului, legiuitorul trebuie să schimbe Legea 215 şi să fie trecut acolo şi arestul la domiciliu, nu numai arestul preventiv şi eu consider că este un abuz din partea Prefecturii Harghita suspendarea activităţii primarului şi viceprimarului”.

Pe ordinea de zi au fost cuprinse 20 de proiecte de hotărâri, asupra cărora vom reveni într-un număr viitor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Roman adevarat

    Eu personal nu cred o iota din ce mai mint consilierii astia, fiind solItari inseamna ca si ei au participat intr-un fel sau altul sau au fost complici la acuzatiile care li se aduc primarului si viceprimarului; si in ce tara normala( poate in Ungaria) odata ce 2 edili sunt cercetati tocmai consilierii sunt socati care stiu foarte bine ce manarii au facut… Nu mai fiti asa naivi.. Nu toata lumea e asa naiva cum credeti si sper ca justitia sa isi faca datoria intr-un stat democratic Romanesc si sa vina alt primar si viceprimar care sa nu mai aiba ura pe romani ca in fond salariile, painea si pamantul e romanesc chiar daca ei se cred in 1800 toamna inainte de Hristos cu pactele lor cu tot!! Trezitiva oameni buni!!

  2. Locurile pe liste sunt decise la partid(e), cele care au avut atatia ani sponsori si care baga bani din ce invart,ca doar nu din buzunarele lor.Sponsorii sunt bine ocrotiti si ajutati cand trebuie sa prinda contractele alea despre care vorbeste DNA, deci orice decizie luata de primar si trecuta prin consiliul local e bine stiuta de astia,locurile lor acolo depind de ce si cum voteaza,asa ca nu e o surpriza.Multi stim cum s-au dat posturi in institutiile astea locale in ultimii ani,numai cu pile la partid,se stie care.Altfel domnu’ viceprimar,daca nu va descurcati dvs si cei cu 900 ron pe luna va informez ca exista oricand institutia demisiei si puteti merge sa va gasiti de lucru ca toti ceilalti oameni,in privat,nu posturi de la partid.Ia sa vedeti ce locuri de munca sunt in Miercurea Ciuc,orasul ala unde ziceti ca facea treaba buna primarul mafiot si care le ia “taxe” investitorilor care ar vrea sa deschida o afacere pe “tarlaua” lui.Oricum mafie mai mare ca in UDMR nu exista in nici un alt partid din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.