Corbu: „Balmoşul la el acasă” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Timp Liber » Corbu: „Balmoşul la el acasă”
Corbu: „Balmoşul la el acasă”

Corbu: „Balmoşul la el acasă”

Duminică, 11 septembrie 2016, la Corbu a fost o adevărată duminică de toamnă, cu un soare îmbietor şi multă voie bună.

Corbenii şi invitaţii lor s-au adunat pe terenul de sport pentru a se bucura din plin de această zi minunată, care a marcat practic sfârşitul unui an pastoral, după ce animalele au coborât de pe păşunile montane.

Aici, Primăria şi Consiliul local Corbu au organizat prima ediţie a Festivalului balmoşului, sugestiv intitulată „Balmoşul la el acasă”.

Într-adevăr, la Corbu a fost sărbătoarea balmoşului pentru că 5 echipe alcătuite din recunoscuţi păstori şi ciobani, cu experienţă în creşterea animalelor, printre care Nicolae Zaiţ, Nicolae Ciucan, Petru Lăbonţ, Georgică Miron, Ghiorghe Ţepeluş, Gheorghe Rugină şi Mircea Oprea, au preparat deliciosul balmoş, ca la stână, după reţete numai de ei ştiute şi păstrate de la moşii şi strămoşii lor.

Dacă la stână, cu ani în urmă, ciobanii erau chemaţi la masă de sunetul buciumului, şi la Corbu, cei prezenţi au fost anunţaţi tot de bucium, că balmoşul este pregătit pentru gustare.

La loc de cinste au fost surprizele culinare promise, viţelul la proţap preparat de un maestru în arta culinară, Teodor Dumitriu, venit din Durău, judeţul Neamţ, şi un berbec la proţap, rumenit de nimeni altul decât de maestrul Ioan Năstase, din Tulgheş.

Toţi cei prezenţi la manifestare au avut ocazia să guste din delicioasele produse culinare, respectiv balmoş, viţel şi berbec la proţap, oferite cu multă generozitate, gratuit, de către organizatori.

Festivalul „Balmoşul la el acasă” de la Corbu a avut şi invitaţi de onoare, printre care Mircea Duşa, deputat de Harghita, fost ministru de Interne şi al Apărării Naţionale, Adrian Jean Andrei, prefectul judeţului Harghita, Ion (Giani) Proca, consilier judeţean, şi cunoscutul om de afaceri Kurkó Árpád, Cetăţean de Onoare al comunei Corbu.

În acest cadru festiv, domnul profesor Dumitru Răucescu, cu ocazia pensionării din funcţia de director al Liceului Tehnologic din Corbu, a fost premiat pentru întreaga activitate desfăşurată la catedră şi în slujba învăţământului corbean, cu Diplomă de Excelenţă şi o Plachetă.

balmoscorbu6Manifestările de la Corbu au fost acompaniate de un spectacol-maraton, deschis de echipa de dansuri a Liceului Tehnologic din Corbu, care a impresionat audienţa cu două suite de jocuri locale, bărbăteşti şi perechi, instruită de învăţătoarea Maria Ungureanu. Ansamblul folcloric „Floricica” din Gălăuţaş, instruit de Cosmin Morar, a fost aplaudat la scenă deschisă pentru două suite de jocuri populare locale şi din Moldova, la fel ca şi frumoasele cântece populare interpretate de Mălina Cioloca.

A urmat un spectacol de muzică populară românească care a durat aproape 5 ore, susţinut de cunoscuţi solişti din judeţele Harghita, Mureş, Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Maramureş, printre care: Livia Harpa, Ioan Cristian Ţăran, Dorina Oprea, Andrei Romanică, Ovidiu Furnea, Maria Bogdan, Olimpia Deneş, Costel Popa, Rafila Bîrbos.

Legătura între muzica populară şi uşoară a fost realizată de un recital de muzică etno susţinut de Cristina Blaga, cu un repertoriu bine ales şi gustat de cei prezenţi.

Spectacolul de la Festivalul balmoşului s-a încheiat cu recitaluri reuşite de muzică uşoară, oferite de Mălina Cioloca şi Gabriel Suciu, cu şlagăre româneşti şi din repertoriul internaţional, pe fundalul unui foc de artificii şi a unui original foc de tabără.

Pe terenul de sport din Corbu au putut fi admirate două case tradiţionale, vechi de peste 100 de ani, cu tot mobilierul rustic de atunci, covoare şi costume populare.

De remarcat excelenta sonorizare asigurată de inginerul Florin Blaga şi echipa sa, din Borsec.

De amintit pe cei care s-au implicat total în organizarea acestei manifestări şi care merită toate felicitările: Romeo Ţepeş Focşa, primarul comunei, Sebastian Spaciu, viceprimar, consilierii locali, toţi salariaţii Primăriei şi alţi oameni de suflet din comună, cu toţii contribuind din plin la reuşita primei ediţii a Festivalului „Balmoşul la el acasă” – Corbu – 2016.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.