Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele CJ Harghita l-a primit pe ambasadorul SUA la Bucureşti | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Politic » Preşedintele CJ Harghita l-a primit pe ambasadorul SUA la Bucureşti
Preşedintele CJ Harghita l-a primit pe ambasadorul SUA la Bucureşti

Preşedintele CJ Harghita l-a primit pe ambasadorul SUA la Bucureşti

 În cadrul întâlnirii, Borboly Csaba a ridicat problemele referitoare la retrocedări şi la modul de învăţare a limbii române

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a fost ieri prezent în  Miercurea-Ciuc, unde a avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu prefectul judeţului şi a vizitat Biblioteca Judeţeană, instituţie căreia ambasada a donat mai multe cărţi în limba engleză.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că în cadrul discuţiei pe care a avut-o cu oficialul american au vorbit despre „restituiri, despre Proprietăţile private ale Ciucului (n.n. – despre Bunurile Private din Ciuc) şi despre ce n-a fost retrocedat Bisericii (n.n. – Biserica Catolică), care este important pentru noi”. De asemenea, au mai fost dezbătute subiecte precum aşteptarea investiţiilor din partea Guvernului României, despre oportunităţile de investiţii din partea SUA, despre procentajul etnic în administraţia judeţeană şi despre relaţiile interetnice, ocazie cu care, spunea Borboly Csaba, „am prezentat ghidul de bună colaborare pe care intenţionăm să-l elaborăm, dar, din păcate, suntem atacaţi în instanţă, şi chiar am prezentat situaţia bacalaureatului, unde jumătate dintre copiii noştri nu trec pentru că nu primim posibilitatea de a învăţa limba română ca o limbă nematernă”.

La rândul său, Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, afirma că, pe lângă subiectele aflate pe lista preşedintelui CJ, vede prima lui vizită în Harghita ca pe o oportunitate de a învăţa despre judeţ şi despre provocările prezente în zonă. „În plus, este o oportunitate să le explic preşedintelui şi primarului (n.n. – municipiului Miercurea-Ciuc) priorităţile mele ca ambasador în România. Acestea sunt să promovăm securitatea ţărilor noastre, să promovăm democraţia şi o guvernare puternică şi liberă; şi în această zonă un lucru foarte important pentru ambasadă şi pentru Statele Unite este respectarea minorităţilor – şi promovarea prosperităţii”.

De asemenea, Excelenţa Sa s-a arătat dezamăgit de faptul că în zonă nu sunt companii americane. Însă a lăsat promisiunea că la întoarcerea în Bucureşti, când se va întâlni cu reprezentanţi ai companiilor americane, le va împărtăşi din experienţa lui pe tărâmurile harghitene.

După discuţiile purtate cu Borboly Csaba, oficialul american a fost primit de prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei. Apoi, s-a deplasat la Biblioteca Judeţeană, unde a donat o colecţie de cărţi în limba engleză. (L.C.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.