Controale privind comercializarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Societate » Controale privind comercializarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă
Controale privind comercializarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă

Controale privind comercializarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă

Până în prezent, comisarii pentru protecţia consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 55.000 de lei

 

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) efectuează, în această perioadă, controale tematice privind conformitatea alimentelor specifice de iarnă. Controalele au început în data de 24 noiembrie, iar până în prezent au fost aplicate şapte amenzi, în valoare de 55.000 de lei, şi s-au oprit definitiv sau temporar de la comercializare diferite cantităţi de alimente.

Un astfel de control a avut loc, miercuri, în hala Pieţei din Miercurea-Ciuc, care a scos la iveală mai multe nereguli. Aici, comisarii pentru protecţia consumatorilor au verificat opt operatori economici care comercializau produse şi preparate din carne, ouă şi brânzeturi. Printre abaterile constatate s-au numărat: temperatura de depozitare necorespunzătoare la brânzeturi, preparate din carne şi produse preambalate. De asemenea, la manipularea produselor din carne unii comercianţi nu foloseau mănuşi de protecţie, în alte locuri nu erau afişate preţurile sau lipseau etichetele pe produse preambalate ori poziţia cântarelor nu era la loc vizibil pentru consumatori.

Revenind la controalele efectuate în judeţ, potrivit unui comunicat remis de CJPC Harghita, acestea s-au desfăşurat în magazine, supermarket-uri sau pieţe agroalimentare. În urma acestor controale, la un mare supermarket din Miercurea-Ciuc s-au găsit preparate din carne (preambalată) care se depozitau la o temperatură necorespunzătoare – 19,5 grade. Iar la un magazin din Gheorgheni s-au găsit preparate din carne depozitate la temperatura camerei. De asemenea, au fost găsiţi cozonaci, dar şi produse de patiserie cu termenul de valabilitate expirat. O altă neregulă constatată în urma acestor controale a fost lipsa etichetelor traduse în limba română sau eticheta incompletă.

Până la această dată, comisarii pentru protecţia consumatorilor harghiteni, pe lângă cele şapte amenzi, au oprit definitiv de la comercializare: 28 kg de carne, în valoare de 471 lei; 3,3 kg fursecuri, în valoare de 26,1 lei. Iar temporar au fost oprite de la vânzare: 12,8 kg figuri ciocolată, în valoare de 154 lei; 13 kg de carne, în valoare de 32 lei şi 15 kg de fursecuri, în valoare de 100 lei. Totodată, au fost aplicate şapte avertismente scrise.

Controalele CJPC vor continua până în data de 19 decembrie. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.