Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la firmele din sectorul panificației | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la firmele din sectorul panificației
Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la firmele din sectorul panificației

Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la firmele din sectorul panificației

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat câteva zeci de sancțiuni contravenționale pentru mai multe nereguli constatate în urma unor controale efectuate, în prima parte a acestei luni, la firmele din sectorul panificației. Controalele au fost efectuate în cadrul unei campanii derulate la nivel național de Inspecția Muncii în perioada 5-8 aprilie și care a vizat modul în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor, precum și prevederile legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase și în cel al comerțului cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, pe durata desfășurării acțiunii s-a dorit identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și în special cele legate de contractul individual de muncă, creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Inspectorii din compartimentele de Control Relații de Muncă și Muncă Nedeclarată au efectuat 14 controale în urma cărora au constatat 60 de neconformități pentru care s-au dispus măsuri de remediere. S-au aplicat 5 amenzi în valoare de 32.000 lei și 18 sancțiuni cu avertisment.

Nu au fost constatate cazuri de muncă subdeclarată, de persoane care prestau activitate în afara timpului stabilit pentru contractele de muncă cu timp parțial sau de persoane cu contract suspendat sau netransmis în Revisal.

În comunicat se arată că printre principalele neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă s-au numărat cele legate de neîntocmirea contractului individual de muncă în formă scrisă, de lipsa dovezii de înmânare a contractului individual de muncă salariatului, de neacordarea repausului săptămânal, de nerespectarea perioadei de odihnă zilnică, de neînregistrarea contractului colectiv de muncă sau de lipsa repartizării orelor de muncă pentru contractele de muncă cu timp parțial.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă harghiteni au efectuat 17 controale în urma cărora au constatat 38 de neconformități pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă în valoare de 7.000 lei și 26 avertismente. Sancțiunile au fost aplicate, între altele, pentru că lipseau documentele privind protecția la explozie, verificările ISCIR a lifturilor cu care se transportau materialele prime, semnalizările de securitate la locul de muncă sau dispozitivele de protecție la cuptoare, dar au fost și cazuri în care nu se făcuse instruirea lucrătorilor.

„Având în vedere riscurile la care sunt expuși lucrătorii din acest domeniu de activitate, este necesară organizarea periodică a unor acțiuni de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă și a modului în care lucrătorii conștientizează riscurile din unități, ca primă condiție pentru adoptarea unor atitudini, comportamente și acțiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente”, se mai arată în comunicatul ITM Harghita.

În ceea ce privește situația la nivel național, în cadrul campaniei amintite au fost efectuate, în domeniul relațiilor de muncă, 1.236 controale, fiind aplicate 285 sancţiuni angajatorilor pentru încălcarea prevederilor legale, dintre care 98 de amenzi și 187 avertismente. Au fost depistate 79 de persoane prestând activitate fără contract individual de muncă, fiind aplicate angajatorilor 34 de sancţiuni pentru muncă nedeclarată, dintre care 26 amenzi și 8 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate angajatorilor pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă este de 1.029.500 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate la nivelul întregii țări 993 de acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 1.384 sancțiuni, dintre care 67 amenzi, în valoare totală de 387.100 lei. Au fost dispuse și 1.447 măsuri în vederea remedierii deficiențelor constatate.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.