Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consultări pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a DJ 127 | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Consultări pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a DJ 127
Consultări pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a DJ 127

Consultări pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a DJ 127

  • Borboly Csaba: „Suntem în impas, fondurile pentru reabilitarea acestui drum s-au terminat. (…) Încercăm să ne facem auziţi, ca şi acest drum să primească finanţare guvernamentală, pentru că orice drum care leagă regiuni, trebuie să fie o prioritate”

Joi, la prânz, conducerea consiliului judeţean a convocat autorităţile locale la consultare publică, la Hagota, pentru identificarea de soluţii relative la continuarea lucrărilor pe DJ 127 Ditrău-Tulgheş.

Vizat este în primă fază sectorul al III-lea al drumului judeţean, între Recea şi Hagota, unde până acum au fost efectuate lucrările de înlocuire a podeţelor, s-a lucrat la şanţuri, la albia râului şi s-au ridicat zidurile de sprijin pentru drum, urmând să se aştearnă stratul de balast şi de piatră spartă, adică pietruirea acestui tronson şi pregătirea lui pentru asfaltare. Continuarea lucrărilor necesită, însă, un efort financiar foarte mare, în condiţiile în care banii adunaţi până acum pentru acest drum s-au terminat.

„Suntem aici, pe DJ 127, un drum aflat în construcţie, care a fost aşteptat de mult timp, atât de locuitorii Ditrăului, cât şi de cei din Tulgheş. Momentan, suntem într-o situaţie dificilă, pentru că fondurile pe care am reuşit să le strângem pentru acest drum, s-au terminat. Avem în construcţie un drum de 21 de kilometri, avem un contract, avem diriginte, lucrarea se desfăşoară conform graficului, cine a fost în zonă, a văzut ce lucrări mari se fac, pentru ca locuitorii să circule în siguranţă şi confortabil spre reşedinţa de judeţ”, a precizat preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, doar pentru achitarea lucrărilor efectuate, ar fi nevoie urgent de şase milioane de lei.

La consultarea publică iniţiată de CJ, au participat autorităţile din zonă: primarul comunei Tulgheş Marcel Vancu, primarul comunei Ditrău Puskás Elemér, reprezentanţii Composesoratului Ditrău, ai Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, consilieri judeţeni şi reprezentanţii Direcţiei Generale Tehnice a CJ Harghita şi locuitori, care şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini cum pot şi cu ce pot continuarea proiectului iniţiat pe DJ 127.

„Am simţit şi noi importanţa vitală a acestui proiect, am verificat situaţia lucrărilor executate până în acest moment şi valoarea investiţiilor necesare până la finalul lucrării. Cu toţii ne dorim acest lucru. Altfel costurile de conservare a unui drum sunt destul de mari şi o investiţie care va fi oprită în acest moment, va fi foarte greu reîncepută pe viitor, fiindcă preţurile materialelor de construcţie sunt în creştere. Mai mult, contractul în curs, care s-a încheiat anul trecut la anumite valori, la preţuri bune pentru execuţie, dacă s-ar sista, pentru a se reîncheia un nou contract pe viitor, ar presupune nişte cheltuieli substanţiale”, a arătat consilierul judeţean liberal Teodor-Constantin Dobrean.

În acest moment, suma necesară doar pentru continuarea lucrărilor începute ar fi de aproximativ 11 milioane de lei.

Finanţarea lucrărilor de reabilitare ar putea veni pe următoarele filiere: alocarea de noi fonduri de la bugetul de stat la proxima rectificare bugetară, finanţarea acestui proiect prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” sau finanţare proprie, din creditul pe care Consiliul Judeţean l-a contractat, întreaga lucrare fiind însă destul de greu de susţinut de către administraţia publică judeţeană.

„Cel mai important ar fi ca factorii decidenţi guvernamentali să-şi aplece ochii asupra acestui proiect vital pentru zona de nord a judeţului”, a apreciat consilierul judeţean Teodor-Constantin Dobrean.

Locuitorii comunelor traversate de DJ 127 s-au declarat mulţumiţi de lucrările executate până acum, „lucrări de calitate”, apreciază activitatea constructorului şi speră că se vor găsit soluţii pentru continuarea proiectului.

Lucrările de reabilitare a DJ 127 Ditrău-Tulgheş au început în 2020. Pentru început, drumul judeţean care leagă pasul Ţengheler de localitatea Tulgheş, lung de 21,6 kilometri, a fost împărţit în patru tronsoane, fiecare dintre acestea lung de mai mult sau mai puţin de cinci kilometri.

Până în prezent au fost realizate lucrări pe tronsonul IV, în interiorul localităţii Tulgheş, până în saltul Recea. Au fost construite două poduri noi, la Tulgheş şi la Recea, s-au înlocuit podeţele şi s-au executat lucrările de apărare a malurilor şi gabioane cu rol de sprijin pentru rezemarea drumului. Practic, au fost terminate lucrările principale, s-a turnat şi statul asfaltic de legătură, urmând ca la final să fie turnat şi stratul de uzură, în funcţie de resursele financiare.

Valoarea totală a proiectului de reabilitare a DJ 127 este de 41.424.336 de lei, iar durata de implementare este de 36 de luni.

Pentru executarea lucrărilor efectuate până în prezent s-au cheltuit 5,2 milioane de lei (1,7 milioane de lei în 2020 şi 3,5 milioane de lei până la începutul lunii octombrie 2021), cheltuielile fiind suportate integral de Consiliul Judeţean Harghita.

Până în 2020, pe DJ 127 s-a intervenit doar cu lucrări de întreţinere şi de pietruire, iar podeţele de şosea erau într-o stare de degradare avansată, necesitând lucrări de întreţinere şi reparaţii, unele demolarea şi înlocuirea cu altele noi, cu capacitatea sporită de preluare a apelor pluviale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.