Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Construirea noii tribune la stadionul de fotbal din Miercurea Ciuc a stârnit nemulţumirea locatarilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Construirea noii tribune la stadionul de fotbal din Miercurea Ciuc a stârnit nemulţumirea locatarilor
Construirea noii tribune la stadionul de fotbal din Miercurea Ciuc a stârnit nemulţumirea locatarilor

Construirea noii tribune la stadionul de fotbal din Miercurea Ciuc a stârnit nemulţumirea locatarilor

  • Oamenii se plâng că, odată cu viitoarea construcţie, apartamentele cu vedere spre teren nu vor mai primi suficientă lumină naturală şi acuză fosta conducere a oraşului că nu le-a luat în considerare nici un argument
  • Korodi Attila: Pe termen scurt, sunt convins că această clădire va cauza probleme pentru anumite familii, dar pe termen mediu oraşul va câştiga

Ridicarea viitoarei tribune de la stadionul de fotbal din Miercurea Ciuc nu e privită cu ochi buni de toţi locuitorii municipiului. Printre ei sunt locatarii blocului 34 de pe str. Revoluţiei din Decembrie. Acest bloc este cel mai aproape de viitoarea tribună, iar locatarii deja se gândesc, fără optimism, la cum imobilul ce se va ridica în faţa geamurilor le va schimba viaţa şi va duce chiar la devalorizarea apartamentelor.

Miercuri, locatarii din acest bloc au avut o şedinţă în cadrul căreia au discutat despre ce ar mai putea face în încercarea de a stopa construcţia. Una dintre persoanele nemulţumite de viitorul imobil este şi Viorica.

Aceasta ne spunea că principala nemulţumire a locatarilor, a celor care au geamurile către stadion, este că prin ridicarea tribunei, care va fi foarte aproape de bloc, se va reduce mult lumina naturală care va pătrunde în locuinţe. Totodată, spun ei, prin ridicarea tribunei, va fi limitată zona verde, precum şi spaţiul de mişcare, pentru că, cel mai probabil, în zonă vor fi amenajate şi parcări. Dar ei se gândesc şi la zgomotul care va fi după ridicarea construcţiei, pentru că noua capacitate a tribunei va aduce mult mai mulţi spectatori la meciuri, dar şi pentru că, în eventualitatea unei promovări în prima ligă, la Miercurea Ciuc vor veni şi echipe care au galerii puternice. Iar toate aceste lucruri vor influenţa şi preţul apartamentelor de acolo, locatarii spunând că ele vor scădea mult.

Discuţiile cu vechea administraţie a municipiului au fost în van

Viorica ne spunea că despre intenţia de construire a acestei tribune s-a aflat anul trecut, când informaţia a ajuns la preşedintele asociaţiei de locatari. Imediat după ce s-a aflat despre aceasta, s-a depus o adresă la primărie, iar răspunsul primit a fost că lucrarea nu aparţine oraşului, motiv pentru care locatarii erau îndrumaţi către clubul de fotbal. Totuşi, au primit o invitaţie la o şedinţă publică, unde avea să se discute despre viitoarea investiţie, pentru că şi primăria avea 3 condiţii faţă de constructor.

La şedinţa publică, la care a fost prezent primarul din acea vreme, Ráduly Róbert Kálmán, şi Szondy Zoltán, reprezentantul clubului de fotbal, însă, oamenii nu au primit nici un răspuns satisfăcător, iar orice argument adus de oameni a fost respins.

Astfel că s-a ajuns în situaţia în care a început deja demolarea vechii tribune, iar perimetrul viitorului şantier a fost deja delimitat.

O şedinţă în care s-au decis viitorii paşi

Miercuri, locatarii din acel bloc au avut o şedinţă, ocazie cu care au şi stabilit următorii paşi pe care să-i facă în această problemă.

S-a hotărât să se apeleze la un avocat care urmează să verifice dacă dosarul depus în vederea eliberării autorizaţiei de construire este legal întocmit şi dacă au fost respectate toate procedurile prevăzute de lege, inclusiv modul de eliberare a avizelor. Se doreşte acest lucru şi pentru că, susţin locatarii, nu a fost nimeni la faţa locului ca să vadă terenul şi să constate distanţa care va fi dintre viitoarea tribună şi blocul de locuinţe.

În cazul în care se vor constata deficienţe, atunci se va deschide şi o acţiune în instanţă pentru suspendarea autorizaţiei de construcţie.

Speranţele pentru sistarea construcţiei sunt mici

În ciuda acestui demers, Viorica este pesimistă în ceea ce priveşte suspendarea construirii tribunei. Însă speră ca neplăcerile care vor apărea odată cu noul imobil să fie cumva compensate.

„Probabil, clădirea se va ridica oricum. Dar măcar să se ia în calcul devalorizarea locuinţelor, să fie invocate anumite prejudicii. Clubul să plătească celor care sunt foarte afectaţi de prezenţa acestei clădiri o anumită despăgubire, pentru că nu este indiferent dacă pot să vând acum un apartament, să zicem, cu 70.000 de euro sau, după ce se ridică mastodontul, nici măcar la jumătate de preţ”.

Primăria va urmări ca lucrările să se încadreze în limitele obligaţiei

Korodi Attila, edilul municipiului Miercurea Ciuc, spunea că proiectul nu este nou, fiind unul moştenit de actuala administraţie a oraşului. Însă, pe finalul perioadei de autorizare, primăria a dorit să se asigure că va fi minimalizat impactul în momentul construcţiei, motiv pentru care s-a cerut redimensionarea suprafeţelor propuse de executant.

În ceea ce priveşte perturbarea luminii naturale, Korodi Attila preciza că există un studiu care analizează acest aspect, iar concluzia acestuia este că luminozitatea vecinătăţilor se încadrează în limitele necesare.

„Desigur, pe termen scurt, sunt convins că această clădire, care va reaşeza toată arhitectura zonei, va cauza probleme pentru anumite familii. Dar ceea ce ştiu e că dacă s-a încadrat în limitele legale, atunci, pe termen mediu, oraşul şi zona vor câştiga”, concluziona primarul municipiului.

Întrebat dacă ia în calcul o posibilă sistare a lucrărilor până la clarificarea anumitor întrebări din partea locatarilor, edilul municipiului spunea că oamenii din primărie sunt deschişi la dialog, dar „construcţia în sine, din momentul emiterii autorizaţiei, va merge înainte. Asta nu înseamnă că primăria nu o să fie foarte riguroasă pe perioada construcţiei pentru a avea siguranţa că se încadrează în limitele obligaţiei de construire”.

***

Noua tribună care se doreşte să se construiască va avea o capacitate de 1.400 de locuri, iar costurile investiţiei, evaluate la 3 milioane de euro, vor fi suportate de către Guvernul Ungariei. Tribuna ar urma să găzduiască şi cabina de transmitere a meciurilor şi zonele destinate presei. De asemenea, în noua construcţie vor fi amenajate vestiarele pentru echipele de seniori, o sală de sport, cabinetul medical şi cel pentru antidoping, precum şi o sală de ceremonii.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.