Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Concerte live şi online la ediţia aniversară a Festivalului de Muzică Veche | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Concerte live şi online la ediţia aniversară a Festivalului de Muzică Veche
Concerte live şi online la ediţia aniversară a Festivalului de Muzică Veche

Concerte live şi online la ediţia aniversară a Festivalului de Muzică Veche

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc împlineşte anul acesta 40 de ani, iar organizatorii au promis că va fi „o sărbătoare memorabilă”, cu evenimente interesante care îmbină magia muzicii cu frumuseţea naturii şi cu valorile inestimabile ale patrimoniului cultural, care vor ajunge la toţi iubitorii genului

„Niciodată nu ne-am pus problema, nu ne-am gândit că nu se va organiza anul acesta Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, mai ales că în această perioadă am descoperit, ca şi ceilalţi organizatori culturali, diferitele posibilităţi oferite de mediul virtual, de tehnică şi astfel putem să oferim un program variat, interesant şi cu mai multe posibilităţi, inclusiv pentru cei care nu pot veni în Miercurea Ciuc”, a declarat, ieri, Angéla Ferencz, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, în cadrul primei conferinţe de presă dedicată evenimentului, desfăşurată în curtea Cetăţii Mikó.

Aruncând o privire în urmă şi rememorând „viaţa” Festivalului de Muzică Veche, Angéla Ferenz a identificat trei etape: perioada anilor ’80, când au participat mai ales formaţii din Transilvania, urmată de cea de după Revoluţia din 1989, când „relaţiile cu Ungaria au îmbogăţit repertoriul festivalului” şi au început să vină la Miercurea Ciuc muzicieni din Occident. Cea mai recentă perioadă a început în anul 2008 şi a reprezentat deschiderea către Europa. „Este perioada în care încep să sosească marile formaţii, bugetul festivalului începe să crească şi suntem deja într-o reţea europeană a festivalurilor de muzică veche din Europa, de care putem să profităm. Şi în aceste luni (de pandemie – n.a.) am avut foarte multe discuţii în Zoom sau şedinţe, despre situaţia muzicienilor în Europa, despre situaţia festivalurilor şi am învăţat foarte mult de la colegii din Europa. Noi, ca instituţie organizatoare, încercăm să arhivăm, dar şi să publicăm toate acele amintiri şi documente care trebuie ştiute despre festival, (…) să avem o imagine de ansamblu asupra celor 40 de ani”, a subliniat directoarea Centrului Cultural Judeţean harghitean. 

Documentele de arhivă pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Festivalului de Muzică Veche, prezentarea fiind făcută în trei limbi: română, engleză şi maghiară.

Manifestarea se va desfăşura în perioada 11-19 iulie, iar primul eveniment, care va marca deschiderea oficială, va fi Expoziţia Kájoni, adusă pentru prima oară la Miercurea Ciuc, după vernisajele de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi din Cluj-Napoca. Ea va fi urmată de un moment muzical susţinut de Formaţia de muzică Veche Codex din Miercurea Ciuc.

„Mă bucur extraordinar că în aceste zile grele putem vorbi despre Festivalul de Muzică Veche, că putem vorbi despre concerte, fiindcă atunci când au loc atâtea nenorociri, atâtea îmbolnăviri, când sunt familii cu probleme, oameni care au rămas fără locuri de muncă, noi putem să ne gândim la aceste lucruri frumoase, lucruri care nu sunt neapărat de primă necesitate, dar pe care, ca să zic aşa, ni le permitem. Din Europa am primit numai veşti proaste, că nu se fac festivaluri, au spus că au fost amânate pentru anul viitor. Ca muzician, am avut concerte planificate pentru tot anul, din care a rămas deocamdată acest concert care va fi susţinut aici şi sunt recunoscător organizatorilor şi sponsorilor că putem avea acest loc”, a afirmat directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche, Filip Ignác.

El a arătat că la ediţia din acest an au fost invitate în special formaţii din Miercurea Ciuc, care vor susţine concerte în faţa publicului iubitor de muzică veche, între acestea Orchestra de Cameră Ciuc, Formaţia de Muzică Veche Codex, Familia Ványolós, concertul Spiralis, acestea fiind întregite de concertele online ale formaţiilor de muzică veche din Transilvania, înregistrate special pentru acest eveniment: Baroque Ensemble Transylvania din Cluj, Kájoni Consort din Baraolt, Carmina Renascentia din Carei, Fonte di Gioia, dar şi cel al renumitului organist Eckhart Schland, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani.

„Alături de concerte vom avea evenimente interesante care leagă muzica, natura şi patrimoniul cultural. Vor fi 2 itinerarii, unul pe jos şi celălalt cu bicicleta. Este vorba despre Tura Kájoni în prima sâmbătă, urmând traseul Via Maria, care se va finaliza cu evenimente muzicale lângă Capela Salvator. Celălalt este o tură cu bicicleta până la Biserica Sf. Ion de la Delniţa, care se va încheia cu un concert”, a precizat directoarea Centrului Cultural Judeţean.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre beneficiile şi importanţa exprimării artistice, îngrădite în perioada pandemiei, şi a afirmat că Festivalul de Muzică Veche reprezintă un brand al oraşului, dar şi al regiunii.

„În timpul pandemiei, artiştii nu au avut posibilitate de exprimare, de prezentare, iar noi nu am avut posibilitatea de a participa la evenimente culturale şi cred că acum a sosit timpul să revenim la normalitate. Şi chiar mă bucură faptul că vor fi artişti din regiune, aşadar şi al doilea obiectiv, de a veni în sprijinul oamenilor de cultură, se realizează în acest mod”, a spus Borboly Csaba.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Füleki Zoltán, i-a felicitat pe organizatori pentru eforturile de a face posibilă această manifestare într-o perioadă extrem de dificilă pentru toţi şi i-a asigurat de întreaga susţinere.

„Am avut o vreme asemănătoare unui război, cu care nu ne-am întâlnit niciunul, nici dumneavoastră, nici noi (….) dar noi, ca Municipalitate, nu am tăiat bugetul festivalului. În al Doilea Război Mondial, Parlamentul britanic a vrut să taie bugetul cultural pentru nevoile Armatei, şi atunci primul-ministru al Regatului Unit, Winston Churchill, a întrebat: Dacă nu avem nevoie de cultură, atunci pentru ce mai luptăm? Încă o dată, mulţumesc organizatorilor că au pus accent pe artiştii din zonă, fiindcă au mare nevoie de locuri de exprimare. Au stat foarte mult timp, chiar şi bugetele familiilor lor s-au micşorat considerabil”, a conchis viceprimarul Füleki Zoltán.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.