Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Competiţie cu vehicule inedite în localitatea Cozmeni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Timp Liber » Competiţie cu vehicule inedite în localitatea Cozmeni
Competiţie cu vehicule inedite în localitatea Cozmeni

Competiţie cu vehicule inedite în localitatea Cozmeni

Comuna Cozmeni a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, gazda unei inedite competiţii cu vehicule neobişnuite construite din diverse obiecte aflate în gospodăriile oamenilor, accentul fiind pus pe creativitate şi pe viteza cu care a fost parcurs un traseu amenajat pe un drum în pantă din localitate.

„Cursa săpunului” a fost organizată anul acesta pentru cea de-a cincea oară de o asociaţie din Cozmeni, evenimentul fiind urmărit din numeroase persoane care au admirat echipele participante şi vehiculele fără propulsie ieşite din comun, între care un tanc rusesc, o maşină de pompieri neobişnuită, o „minge de foc” pe roţi, un cuptor amplasat peste un butoi, un atelaj cu o statuie Moai, specifică Insulei Paştelui sau o casă aparent ridicată spre cer cu ajutorul unor baloane, ca cea din filmul de animaţie „Up”. La ediţia din acest an au participat echipe sosite şi din două localităţi din Ungaria înfrăţite cu comuna Cozmeni, Lukácsháza şi Öttömös.

Nici stabilirea ordinii de participare la concurs nu a fost una obişnuită, membrii echipelor având la dispoziţie 10 minute pentru a aduna mai multe obiecte cum ar fi un săpun, un şiret colorat, o fotografie cu Mihai Eminescu, un melc fără cochilie, un bon de casă de marcat în valoare de 10 lei, un pantof de mărimea 25, o cizmă de cauciuc şi un telefon Nokia 1300.

Vicepreşedintele „Csíkkozmásért Egyesület” (Asociaţia Pro Cozmeni – n.r.), Pál-Kasza Vince, a declarat publicaţiei noastre că această competiţie inedită a fost organizată pentru prima oară în 2017 şi se doreşte să existe o continuitate, deşi în 2020 evenimentul nu a avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.

„Anul acesta am avut 13 echipe, în medie cu 3-5 membri. Echipele sunt de fapt mai mari, pentru că sunt şi cei care ajută la construirea vehiculelor, sunt multe ajutoare, adică nu doar cei care coboară cu acestea sunt membrii echipelor. Printre participanţi au fost şi foarte tineri, dar şi persoane mai în vârstă şi este vorba despre o mare muncă de echipă. Criteriul principal a fost creativitatea, dar pentru premiul principal a fost combinaţia creativităţii şi a vitezei cu care este parcurs traseul. Contează şi dacă reuşeşte să ajungă la finish, pentru că a fost şi un an în care s-a defectat vehiculul şi a trebuit să fie tras, ceea ce a adus puncte în minus, dar creativitatea este unul dintre principalele aspecte, pentru că ne dorim să fie vehicule cât mai interesante, nu doar să ruleze pe roţi”, a afirmat Pál-Kasza Vince.

La rândul său, primarul comunei Cozmeni, Szántó László, care a participat la competiţie la „bordul” unui vehicul construit de pompierii voluntari, a declarat că în localitate există o organizaţie de tineret foarte eficientă, care din momentul înfiinţării în 2003 a încercat să cuprindă în activităţile sale toate segmentele vieţii comunităţii locale.

Szántó László a precizat că s-a dorit organizarea unei manifestări la care să se prezinte oamenii şi să se simtă bine, indiferent de vârstă. Acesta a afirmat că echipa de tineri s-a extins în ultimii ani şi au fost căutaţi în continuare oameni care doresc să lucreze, să facă voluntariat, să participe la organizarea unor astfel de evenimente. Primarul localităţii Cozmeni a adăugat că ideea organizării unei „curse a săpunului” i-a venit unuia dintre membrii asociaţiei de tineret, care văzuse pe Internet ceva despre „o coborâre cu săpuniere”, iar în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că ar trebui iniţiat un eveniment care nu a mai avut loc, care să fie şi atractiv şi distractiv şi să „aibă puterea de a uni comunitatea”, mai ales că înainte de aceste curse mai mulţi oameni se întâlnesc şi încep să construiască vehiculele lucrând timp de câteva zile, uneori chiar şi noaptea. 

„Este un lucru pozitiv că am început, am îmbrăţişat ideea şi a îmbrăţişat-o şi comunitatea. Nu au venit oameni doar din comuna noastră, ci au venit şi din două localităţi înfrăţite din Ungaria, iar anul viitor poate o să fie din trei localităţi. Eu consider că manifestarea se poate dezvolta în continuare şi poate fi o poveste bună, din toate punctele de vedere, atât în ceea ce priveşte comunitatea, cât şi voia bună”, a mai spus primarul comunei Cozmeni. Întrebat dacă în contextul războiului din Ucraina, folosirea de către unii dintre concurenţi a literei „Z” pe vehiculul care semăna cu un tanc, a fost o decizie potrivită, Szántó László a afirmat că, în opinia sa, tinerii respectivi nu s-au gândit la situaţia din ţara vecină, ci a fost vorba până la urmă despre o glumă care nu a atins în mod sensibil comunitatea, aceştia apărând de fiecare dată în concurs cu câte o idee „mai specială”.

E.GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.