A început cea de-a doua etapă de admitere la liceu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Învățământ » A început cea de-a doua etapă de admitere la liceu
A început cea de-a doua etapă de admitere la liceu

A început cea de-a doua etapă de admitere la liceu

  • 135 de candidaţi au rămas nerepartizaţi după prima etapă a repartizării computerizate organizată în Harghita. În liceele din judeţ mai sunt 152 de locuri libere

Pentru noul an şcolar care debutează în septembrie, în ciclul de învăţământ liceal din judeţul Harghita sunt disponibile în total 2.186 de locuri. Dintre acestea, 1.760 sunt la licee teoretice şi tehnologice şi 408 la licee vocaţionale.

Potrivit informaţiilor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, la probele examenului de Evaluare Naţională desfăşurat în judeţ s-au prezentat 2.765 de candidaţi, din totalul de 2.814 de absolvenţi de clasa a VIII-a înscrişi. Conform rezultatelor finale, 78,48% dintre elevii care au susţinut probele examenului naţional au obţinut medie egală sau mai mare de 5 (cinci).

În învăţământul liceal de stat, în perioada 15-20 iulie 2022, candidaţii au depus sau transmis, după caz, dosarele de înscriere la secretariatele liceelor şi în Harghita, din totalul de 1.848 de candidaţi înscrişi, marea majoritate – 1.725 de candidaţi – au fost admişi în judeţ, alţi 37 de candidaţi au fost admişi în alte judeţe, în vreme ce 73 de candidaţi din alte judeţe au fost admişi la licee din Harghita, 27 de candidaţi au fost admişi pe locurile rezervate candidaţilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), iar alţi patru candidaţi au fost admişi pe locurile rezervate candidaţilor de etnie romă.

După prima repartizare computerizată din 14 iulie, în liceele din Harghita au rămas libere 136 de locuri la liceele teoretice şi tehnologice şi 16 locuri la liceele vocaţionale.

Locuri suficiente, am putea spune, având în vedere că după prima etapă de admitere au rămas nerepartizaţi doar 135 de candidaţi: 123 sunt din judeţul Harghita, iar restul de 12 din alte judeţe.

Începând de luni, 1 august, şi până miercuri, 3 august, se pot depune cererile pentru cea de-a doua etapă de admitere la liceu. În această etapă se pot înscrie:

  • candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen;
  • candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini şi candidaţii care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua;
  • candidaţii care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar din diferite motive nu au fost repartizaţi computerizat, candidaţii pe locurile speciale pentru romi şi candidaţii cu CES, precum şi
  • absolvenţii clasei a VIII-a care nu au susţinut Evaluarea Naţională.

Repartizarea candidaţilor din a doua etapă de către Comisa de admitere la liceu se va realiza în perioada 4-5 august.

În perioada 8-12 august, candidaţii îşi vor depune dosarul de admitere la liceele la care au fost declaraţi admişi.

Ordinea în care se va face repartizarea elevilor la liceu este următoarea: elevii care au susţinut examenul de Evaluare Naţională vor fi repartizaţi, în ordine descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile acestora, în limita locurilor disponibile, în vreme ce elevii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională vor fi repartizaţi, în ordine descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile acestora, în limita locurilor disponibile.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.