Perspectivele colaborărilor pe viitor şi transferul de cunoştinţe pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană au reprezentat câteva subiecte abordate de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Harghita şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale din Ungaria, Latorcai Csaba, cu prilejul unei vizite pe care demnitarul ungar a efectuat-o joi, în judeţ.
„Am avut o discuţie foarte profundă în cadrul căreia am vorbit despre transferul de cunoştinţe în ceea ce priveşte proiectele, despre colaborări şi despre proiecte comune, deoarece şi Ungaria este membră a Uniunii Europene şi putem atrage resurse directe de la Bruxelles, iar acestea sunt nişte sume foarte serioase pentru diferitele ramuri sociale şi economice ale judeţului”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba. Acesta a precizat că discuţiile au vizat, între altele, organizarea de consultări la nivel de specialişti, asigurarea accesului la aprofundarea cunoştinţelor privind managementul proiectelor, colaborarea în cazul mentoratului, posibilitatea participării la cursuri de perfecţionare, dezvoltarea şi actualizarea cunoştinţelor legate de proiecte, relaţiile de parteneriat şi armonizarea proiectelor în diferite domenii. „Avem această posibilitate şi am solicitat un ajutor special deoarece judeţul Harghita doreşte ca în 2027 să fie regiunea gastronomică a Uniunii Europene. Doreşte să obţină acest titlu, este o foarte mare oportunitate, iar dacă reuşim, atunci, foarte probabil, în domeniul turismului şi al ospitalităţii facem un salt mare înainte şi aici am solicitat ajutorul. Împărtăşirea experienţelor, respectiv consiliere de specialitate, despre asta am vorbit. Să nu uităm că Ungaria preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene peste o jumătate de an şi din acest punct de vedere am dori şi noi să propunem câteva lucruri, să punem accent pe anumite lucruri, fiindcă eu văd în Comitetul Regiunilor că pe parcursul unei preşedinţii putem obţine rezultate foarte bune. De obicei, fiecare ţară, în acele 6 luni, doreşte să lase o urmă. Ţările respective stabilesc principalele subiecte şi din acest punct de vedere este foarte important, este esenţial ca preşedinţia ungară să ne ia şi pe noi în considerare”, a afirmat Borboly Csaba.
La rândul său, secretatul de stat în ministerul ungar al dezvoltării regionale, Latorcai Csaba, a arătat că a efectuat vizita în Harghita după ce în primăvară au avut loc discuţii cu reprezentanţii Guvernului României, iar în cadrul acestora s-a ajuns la un acord ca prin împărtăşirea reciprocă a experienţelor să fie ajutate autorităţile şi comunităţile locale pentru a fi mai eficiente în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, indiferent dacă acelea sunt transferate de sistemul instituţional al ţării respective sau provin din surse directe de la Bruxelles.
„În urma acestui acord interguvernamental din primăvară, acum în judeţul Harghita avem posibilitatea să continuăm această colaborare la nivelul lucrurilor concrete. (…) În Ungaria există o experienţă cum putem genera proiecte mai eficient, cum putem elabora proiecte, cum putem să facem un management eficient al proiectelor şi după aceea cum pot fi implementate în mediul social şi cum pot fi întreţinute, fiindcă acesta este obiectivul social, ca proiectele ulterior să îmbogăţească comunităţile locale. Şi aceste experienţe le-am împărtăşit aici, pe de o parte în judeţul Harghita cu diferitele unităţi administrativ-teritoriale, cu primari şi cu conducătorii de instituţii. Pe de altă parte, Bruxellesul are resurse incredibile care nu sunt distribuite de către sistemul instituţional al statelor membre, ci pot fi accesate direct de la Comisia Europeană şi celelalte instituţii. Acestea pot fi obţinute în consorţii internaţionale şi în armonie cu ceea ce am stabilit împreună cu reprezentanţii Guvernului României încercăm să ajutăm ca din Ungaria şi din România, în consorţii comune, să putem depune proiecte pentru aceleaşi programe de finanţare. Noi aşa vedem că în judeţul Harghita există obiective şi majoritatea obiectivelor sunt în aşa fel încât se regăsesc şi în Ungaria şi astfel putem implica şi parteneri maghiari în aceste colaborări de proiecte, ajutând astfel ca aceste resurse, într-un procent cât mai mare, să ajungă în România şi în Ungaria. Vedem că la Bruxelles au pornit cugetări şi negocieri între vechile ţări din Uniunea Europeană care doresc să scadă resursele pentru următoarea perioadă de finanţare şi, dacă acesta este obiectivul vechilor ţări membre, atunci va duce la creşterea rolului surselor directe din Bruxelles şi pentru aceasta trebuie să pregătim organizaţiile locale, autorităţile locale, UAT-urile, organizaţiile civice, diferitele comunităţi ca într-un parteneriat bun internaţional să depună proiecte de succes la Bruxelles. Acesta a fost scopul vizitei de astăzi. Am identificat câteva proiecte pentru care vom depune proiecte la Bruxelles în comun şi încercăm din partea Guvernului Ungariei să ajutăm comunităţile şi autorităţile locale din judeţul Harghita ca diferitele idei de dezvoltare să le poată genera prin proiecte şi aceste proiecte să fie realizate şi menţinute cât mai eficient, pregătindu-ne astfel pentru perioada de după 2027. În cadrul acestei vizite de astăzi am vorbit, pe de o parte, despre proiecte pe termen scurt şi concrete, iar pe de altă parte a fost o pregătire pentru următoarea perioadă de finanţare de peste 5 ani”, a spus Latorcai Csaba.
Oficialul ungar a menţionat că au fost identificate proiecte comune în domeniul culturii, în cel al educaţiei sau în cel al turismului şi s-a stabilit că există deja bune practici în ceea ce priveşte colaborarea pentru obţinerea de fonduri de la Bruxelles.
„În anii care au trecut au venit sute de mii de euro investiţi în judeţul Harghita şi am creşte volumul acestora în perioada următoare şi dorim să lărgim paleta. Am dori să extindem şi pe dezvoltarea rurală şi pe agricultură, pe toate segmentele acestora. Aici vedem noi un punct de ieşire, în dezvoltare rurală şi în agricultură, în proiecte comune şi în colaborările în domeniul turismului”, a mai afirmat Latorcai Csaba.
La discuţiile cu oficialul de la Budapesta a fost prezent şi primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, care a declarat că municipiul are o strategie de dezvoltare foarte bună până în 2030, care stabileşte elemente care trebuie umplute cu conţinut şi se ştie cu exactitate care sunt obiectivele din punct de vedere social, economic, cultural şi al dezvoltării urbane. „Vedem în cazul resurselor guvernamentale şi europene cu care ne-am putut gospodări care dintre acestea acoperă din necesităţile oraşului şi ce rămâne neacoperit, unde nu există răspunsuri în ceea ce priveşte resursele la nivel naţional în România sau la nivel european. Din acest motiv am vorbit despre asta în timpul întâlnirii noastre şi mă bucur că planificarea viitorului stă pe mai mulţi piloni. Noi solicităm parteneriat pentru acele transferuri de cunoştinţe care ne pot ajuta ca să accesăm direct resursele de la Bruxelles şi pentru perioada nouă de finanţare. Consiliul judeţean are o experienţă bună în câteva cazuri şi oraşul ar dori să ia parte la aceste lucruri”, a spus Korodi Attila. (E. Groza)