Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Clădirile mai multor instituţii din judeţ luminate în mov, de Ziua Mondială a Prematurităţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Clădirile mai multor instituţii din judeţ luminate în mov, de Ziua Mondială a Prematurităţii
Clădirile mai multor instituţii din judeţ luminate în mov, de Ziua Mondială a Prematurităţii

Clădirile mai multor instituţii din judeţ luminate în mov, de Ziua Mondială a Prematurităţii

La 17 noiembrie comunitatea internaţională marchează Ziua Mondială a Prematurităţii, celebrând lupta pentru supravieţuire a micuţilor veniţi pe lume prea devreme, devotamentul personalului medical şi al părinţilor faţă de ei, atenţionând concomitent asupra nevoii dotării corespunzătoare a maternităţilor

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc proaspetele mămici, bebeluşii lor de la secţiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie, dar şi viitoarele mămici internate au primit, miercuri, daruri: câte o felie de tort pentru cei mari, hăinuţe şi produse de îngrijire pentru noii-născuţi.

Anul acesta, la spitalul judeţean s-au născut înainte de vreme 91 de bebeluşi, firavi, dar adevăraţi supravieţuitori, cu dorinţă nemăsurată de viaţă.

Dr. Füstös Annamária, medic primar neonatolog a declarat că o naştere prematură este o mare provocare, uneori copleşitoare, fiind un eveniment care de cele mai multe ori survine brusc, pentru care nici părinţii şi nici bebeluşul nu sunt pregătiţi.

„Familiile se pregătesc pentru naşterea unui bebeluş matur, sănătos, care după câteva zile doarme deja în pătuţul de acasă, ca un îngeraş. Într-unul din zece cazuri însă, micuţa sau micuţul se naşte mult mai devreme, chiar înainte de a 37-a săptămână de sarcină. Azi îi sărbătorim pe aceşti copii şi pe familiile lor: pe mamele care au petrecut zile şi săptămâni cu nou-născutul lor la terapie intensivă, sperând zi de zi să nu primească veşti proaste de la medicul copilului lor, pe tăticii care au ţinut frontul acasă, îngrijoraţi pentru micuţul pe care s-ar putea să-l fi văzut doar dintr-o fotografie şi pentru partenera lui care trece prin cea mai grea perioadă a vieţii sale, pe bunici, rude, cunoscuţi la fel de îngrijoraţi, dar care au avut încredere şi s-au rugat, ca totul să fie bine”, a explicat dr. Füstös Annamária.

Medicul specialist neonatolog le recomandă viitoarelor mămici să meargă regulat la controale în timpul sarcinii, astfel încât eventualele riscuri pentru naşterea prematură să poată fi depistate la timp.

Anul trecut, la spitalul judeţean s-au născut prematur 123 de copii.

„Culoarea violet este culoarea empatiei şi a încurajării. Prin iluminarea spitalului în această culoare subliniem faptul că suntem alături de ei şi le dorim mult curaj copiilor născuţi prematur şi familiilor lor”, a adăugat dr. Konrád Judit, managerul SJU din Miercurea Ciuc. La eveniment au participat mai mulţi copii născuţi prematur şi părinţii lor.

La Odorheiu Secuiesc, clădirile Primăriei şi a Bibliotecii Municipale au fost luminate ore în şir în aceeaşi culoarea mov, iar membrii Asociaţiilor Caritas Alba Iulia şi Lila.Pont – alcătuită cu precădere din mame care au născut prematur în ultimii ani – au adus cele mai mici salopete şi rochiţe, scutece Pampers pentru bebeluşii prematuri şi un tort uriaş pentru personalul de la secţiile Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie.

De altfel, în municipiul de pe Târnava Mare s-au mobilizat în acest scop mai multe firme, inclusiv cele de patiserie şi de cofetărie din oraş, care au pregătit sute de prăjituri de tot felul – macarons, brioşe, torturi, toate în culoarea violet – banii obţinuţi din vânzarea acestora fiind donaţi Asociaţiei Lila.Pont, urmând să fie folosiţi pentru acoperirea nevoilor copiilor din municipiu născuţi prematur. Acestei iniţiative i s-a alăturat şi o cafenea din oraş, care a donat întreaga sumă rezultată din vânzarea cafelelor în data de 17 noiembrie, pentru micuţii veniţi pe lume prea devreme.

„Iar noi, ca Primărie, finanţăm de mai mulţi ani toate proiectele care au ca grup ţintă bebeluşii prematuri şi părinţii acestora. A fost o onoare pentru noi să luminăm sediul Municipalităţii în culoarea violet, arătând locuitorilor oraşului că orice poveste care începe cu un copil născut prematur nouă ne este dragă, că la fel ca orice bebeluş, şi cei născuţi înainte de termen sunt importanţi pentru noi, la fel şi părinţii lor”, a spus Zӧrgő Ildikó-Noémi, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc.

Anul acesta, de la început şi până ieri, la Maternitatea Spitalului din Odorheiu Secuiesc s-au născut prematur 132 de copii, mai mulţi decât anul trecut, când au fost înregistraţi 80 de prunci înainte de termen.

La Spitalul Municipal Topliţa, Ziua Internaţională a Prematurităţii a fost marcată prin intermediul unor postere realizate cu bebeluşii născuţi prematur anul acesta, afişate la intrare în spital şi la Pediatrie, unde personalul a purtat ţinute mov şi au împodobit secţia cu baloane de aceeaşi culoare.

Reprezentanţii Caritas Alba Iulia au ajuns şi la Spitalul Municipal Gheorgheni, cu flori din turtă dulce pentru personalul de la secţiile Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie. Personalul medical a marcat Ziua Internaţională a Prematurităţii printr-o dezbatere tematică, la care au participat medici pediatri şi neonatologi, dar şi prin postere afişate la poarta unităţii medicale. În 2021, la spitalul din Gheorgheni s-au născut prematur 16 copii, în condiţiile în care viitoarele mămici, care trebuie să nască înainte de termen sunt redirecţionate către alte centre.

„În spitalul nostru avem în jur de una sau două naşteri pe lună, atunci când nu mai avem timp să trimitem mama către alt spital. În cele mai multe cazuri, direcţionăm  viitoarele mămici de prematuri către alte centre, la Târgu Mureş şi la Miercurea Ciuc”, a precizat Fülӧp Enikő, managerul Spitalului Municipal Gheorgheni.

În România, o dată la 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, arată Asociaţia Prematurilor din România, singurul ONG din ţară acreditat pe prematuritate, iar la nivel mondial, în fiecare an 15 milioane de bebeluşi se grăbesc să vină pe lume înainte de termen.

Riscul letal al pruncilor veniţi pe lume prea devreme este, potrivit specialiştilor, de 120 de ori mai mare faţă de cel al copiilor născuţi la termen, iar lupta lor pentru supravieţuire, pentru fiecare zi şi pentru fiecare gram câştigate nu este, din păcate, sprijinită pe măsura nevoii.

La data de 17 noiembrie sărbătorim viaţa şi puterea de determinare a celor mai mici dintre cei mici, care depăşeşte orice imaginaţie ieşită din comun, celebrăm iubirea nemărginită a părinţilor şi devotamentul medicilor şi asistentelor medicale de la secţiile de Neonatologie.

Această zi este, în egală măsură, un prilej de conştientizare a riscurilor pe care le implică naşterea prematură, atât pentru părinţi, cât şi pentru copil, a necesităţii educării mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la naşteri premature şi a faptului că trebuie alocate mai multe resurse financiare pentru dotarea maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii. Potrivit statisticilor naţionale, doar 64% dintre maternităţile din România beneficiază de aparatura modernă: incubatoare, mese de resuscitare, aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.

În ţara noastră, Ziua Naţională a Copilului Prematur a fost instituită prin Legea nr. 189/2020. Anual, în săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii prezintă în faţa comisiilor de sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor un raport privind situaţia copiilor prematuri, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.