CJ Harghita alocă fonduri pentru atragerea medicilor de familie în localităţile în care aceştia lipsesc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Sănătate » CJ Harghita alocă fonduri pentru atragerea medicilor de familie în localităţile în care aceştia lipsesc
CJ Harghita alocă fonduri pentru atragerea medicilor de familie în localităţile în care aceştia lipsesc

CJ Harghita alocă fonduri pentru atragerea medicilor de familie în localităţile în care aceştia lipsesc

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a prevăzut şi în bugetul din acest an fonduri pentru localităţile care nu au medici de familie, pentru a-i putea atrage în comunităţile respective.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în judeţ sunt aproximativ 20 de localităţi în care nu există medic de familie, iar împreună cu primarii au stabilit să ofere anumite facilităţi pentru a-i atrage.

Potrivit sursei citate, posturile respective sunt scoase la concurs, însă nu se prezintă medici „şi atunci ne-am gândit, împreună cu primarii, să facem o ofertă pentru fiecare localitate în parte, cu locuinţe de serviciu, facilităţi, ajutor de toate felurile”. În paralel, a continuat acesta, se va face o prezentare la Universitatea din Târgu Mureş, „unde vor fi invitaţi rezidenţii medici de familie şi să încercăm să-i convingem, să ne prezentăm oferta şi eu sper că şi acest proiect va fi unul de succes”. „Pentru că dacă mai aşteptăm să ne trimită cineva sau să vină de undeva nu se vor rezolva multe lucruri. Noi, cel puţin, din bugetul CJ Harghita susţinem demersurile primarilor, să fie un cabinet echipat şi amenajat, să fie locuinţă, să fie facilităţi. Noi suntem pro”, a declarat Borboly Csaba.

Concret, a explicat şeful CJ Harghita, în bugetul instituţiei este o sumă de bani care poate fi repartizată pe localităţi şi prioritar vor fi aprobate solicitările care prevăd un astfel de proiect.

Până în prezent, în ultimii ani, au fost alocate sume de bani pentru aproximativ 20-30 de localităţi în acest scop: „ne-am axat pe acest lucru”.

Preşedintele consiliului judeţean a spus că este foarte important un medic de familie într-o localitate, din mai multe puncte de vedere. Astfel, acesta a declarat că instituţia pe care o conduce susţine financiar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi a observat că foarte multe persoane ajung la Urgenţă, deoarece nu sunt medici de familie care să le consulte, iar în unele cazuri nu sunt probleme deosebite şi nu sunt decontate serviciile respective. „Un tratament pe plan local costă mai puţin şi pentru stat, şi pentru noi, dar şi pentru acel om, pentru ceea ce se poate trata acasă. (…) Eu cred că pentru toate părţile ar fi bine ca această treaptă a sistemului să nu lipsească”, a conchis Borboly Csaba.

În cadrul aceleaşi conferinţe de presă preşedintele CJ Harghita, împreună cu cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, au prezentat principiile pe care s-a fundamentat bugetul din acest an al consiliului judeţean şi principalele alocări de fonduri. Aceste aspecte le vom detalia într-un număr viitor. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.