Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Evenimentele organizate de UDMR în judeţ de 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, anulate din cauza COVID – 19 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Evenimentele organizate de UDMR în judeţ de 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, anulate din cauza COVID – 19
Evenimentele organizate de UDMR în judeţ de 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, anulate din cauza COVID – 19

Evenimentele organizate de UDMR în judeţ de 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, anulate din cauza COVID – 19

În acest an, în judeţ, evenimentele publice dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni organizate de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România vor fi anulate, din cauza restricţiilor impuse de răspândirea virusului COVID – 19 în România.

„Având în vedere noile măsuri de prevenţie impuse de autorităţi şi situaţia de risc pentru sănătatea publică, UDMR nu va organiza în acest an evenimentele publice de comemorare a Revoluţiei Paşoptiste. UDMR consideră că cel mai important este ca oamenii să fie în siguranţă, sănătatea lor să nu fie în pericol. UDMR recomandă maghiarilor ca în ziua de 15 martie să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, organizate. Astfel vor proceda şi liderii locali şi centrali ai Uniunii. Organizatorii locali vor anunţa orele la care se vor desfăşura depunerile de coroane. UDMR face apel la comunitatea maghiară să respecte regulile de sănătate publică!”, se arată într-un comunicat remis ieri de UDMR.

Tot ieri, anterior conducerii centrale a Uniunii, Borboly Csaba, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Harghita şi preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, a declarat că prioritară este sănătatea oamenilor. „Primordială este sănătatea omului. Noi, ca şi cetăţeni, trebuie să fim foarte atenţi unii la alţii. Cred că aici trebuie să punem accent pe responsabilizare şi pe informare. Pentru că s-a văzut, se poate trata, dar dacă omul fuge şi răspândeşte virusul atunci nu am făcut nimic”, a precizat preşedintele CJ Harghita.

Acesta a spus că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor înainte ca decizia să fie luată. „Am discutat cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, m-a consultat, fiind în Preşedinţia Naţională a UDMR. Deci UDMR va lua o decizie în acest sens în cursul acestei zile (n.n. – ieri). Dar la baza deciziei eu cred că va fi, în primul rând, siguranţa şi sănătatea populaţiei”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a mai arătat că CJ Harghita este coorganizator al manifestărilor care se organizează la Pasul Nyerges cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, iar o decizie în acest sens se va lua împreună cu ceilalţi parteneri. „Intenţionăm să nu organizăm un eveniment, doar depuneri de coroane şi astfel de lucruri. Eu cred că trebuie comemorată Revoluţia (n.n. – de la 1848), dar cred că trebuie să găsim soluţii prin care sănătatea şi siguranţa omului să fie pe primul loc. Dar să ne amintim şi de acest gest eroic – este cel mai mare eveniment pentru comunităţile maghiare de pretutindeni, de pe tot parcursul anului”, a conchis Borboly Csaba.

Biró Barna Botond, preşedintele UDMR Teritorial Odorhei, a spus la rândul său că la Cristuru Secuiesc evenimentele de comemorare de 15 martie vor fi ţinute în bisericile maghiare. „Am discutat cu primarul din Cristuru Secuiesc pe tema aceasta şi am hotărât că evenimentul din 15 martie va fi ţinut în fiecare biserică – reformată, catolică şi unitariană şi în acest sens nu vom organiza evenimentul în Piaţa Centrală. Sper că şi conducerea oraşului Odorheiu Secuiesc va lua o decizie responsabilă faţă de comunitate şi locuitorii din oraş”, a declarat Biró Barna Botond.

Restricţiile impuse de răspândirea COVID – 19 în România – detaliate şi în materialul de mai sus din această pagină – afectează şi meciurile de hochei din semifinala Ligii Erste dintre Sport Club Miercurea Ciuc şi HC Gheorgheni. Barti Tihamér, preşedintele UDMR Teritorial Gheorgheni, a declarat că primul meci s-a disputat duminică fără spectatori, iar pentru următoarele se poartă discuţii între conducerile cluburilor de hochei şi Direcţiei de Sănătate Publică Harghita. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.