Măsuri de siguranţă la Salina Praid, în contextul creşterii numărului cazurilor confirmate de COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Sănătate » Măsuri de siguranţă la Salina Praid, în contextul creşterii numărului cazurilor confirmate de COVID-19
Măsuri de siguranţă la Salina Praid, în contextul creşterii numărului cazurilor confirmate de COVID-19

Măsuri de siguranţă la Salina Praid, în contextul creşterii numărului cazurilor confirmate de COVID-19

În subteran se va face dezinfecţia bazei de tratament şi a tuturor spaţiilor vizitate de turişti, inclusiv a autobuzelor care transportă vizitatorii în salină. Din fondul de urgenţă se va achiziţiona urgent şi un sistem electronic de monitorizare a persoanelor aflate în subteran, astfel încât să nu fie mai mult de o mie în acelaşi timp.

Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a declarat ieri că prima măsură luată este dezinfectarea subteranului. „Vrem să facem dezinfecţie în toată baza de tratament, în locaţiile unde circulă turiştii şi în autobuzele (care coboară în salină – n.a.). Al doilea pas este să şi păstrăm acest lucru şi în acest sens vom face dezinfecţii săptămânal în subteran, iar autobuzele (vor fi supuse dezinfecţiei – n.a.) zilnic”, a precizat directorul Seprődi Zoltán. Dezinfecţiile nu vor afecta programul de vizitare şi de tratament în salină, acestea urmând să fie efectuate după ora 16:00, ora închiderii, de către o firmă specializată, agreată şi de autorităţile de Sănătate Publică.

În cel mai scurt timp, conducerea Salinei Praid va achiziţiona şi un sistem electronic de monitorizare a numărului de vizitatori aflaţi în subteran. „Le vom achiziţiona din fondul de urgenţă şi astfel vom şti cu exactitate câte persoane sunt în salină”, a precizat sursa citată.

Cum în subteran accesul a fost restricţionat la cel mult o mie de persoane în acelaşi timp, conform măsurilor stabilite de Ministerul Sănătăţii şi instituite în urmă cu două zile, în contextul creşterii numărului de pacienţi confirmaţi cu coronavirus, directorul Salinei Praid face apel la înţelegere şi răbdare din partea turiştilor care ajung în zonă, toate măsurile luate fiind din grija pentru siguranţa şi sănătatea lor. „Când se va ajunge la o mie de persoane, vom sista accesul în subteran până la ieşirea celor care se află acolo. Sistemul de monitorizare va avea şi un afişaj electronic la intrarea în salină, iar oamenii care-şi aşteaptă rândul vor vedea care este motivul pentru care nu sunt lăsaţi să intre. Programul de vizitare se poate organiza frumos doar dacă există înţelegere şi din partea lor. De aceea, facem apel la înţelegerea turiştilor, căci în contextul actual, toate măsurile pe care le luăm sunt pentru securitatea şi de sănătatea lor”, a explicat Seprődi Zoltán.

În prezent, între 300 şi 400 de persoane de persoane coboară zilnic în Salina Praid, iar la sfârşit de săptămână numărul vizitatorilor creşte până la 800 de persoane/zi. Însă vacanţa de Paşte se apropie şi atunci numărul celor care vor intra în subteran va fi mult mai mare, depăşind cu siguranţă cifra de 1.000. „Facem tot ce se poate face pentru ca cei care şi-au programat sejurul şi au rezervat inclusiv cazarea să fie la noi în siguranţă şi să nu le fie pusă în pericol sănătatea”, a conchis directorul Seprődi Zoltán.

Anul trecut, Salina Praid a fost vizitată de aproximativ 680.000 de persoane din ţară şi din străinătate, existând zile, în sezonul estival, când au coborât în subteran şi 8.000 de persoane.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.