Mită de la aproape 100 de pacienţi pe zi! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate » Mită de la aproape 100 de pacienţi pe zi!
Mită de la aproape 100 de pacienţi pe zi!

Mită de la aproape 100 de pacienţi pe zi!

Conform unui comunicat al Parchetului, vineri, 23 iunie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Harghita a organizat şi realizat prinderea în flagrant a numitului P.O.V.*, medic primar expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Harghita, în timp ce primea cu titlu de mită suma de 200 de lei de la un martor denunţător în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu (verificarea încadrării în grad de invaliditate a persoanelor).

În fapt, la data de 22.06.2017 a fost înregistrat un denunţ din partea unei persoane care a arătat că a dat aceluiaşi medic, atât în anul 2015, cât şi în cursul anului 2016, o anumită sumă de bani pentru a fi sigur că nu va fi respins în mod abuziv cu ocazia reevaluării medicale în legătură cu menţinerea în gradul de invaliditate. Denunţătorul a precizat că a auzit de la mai multe persoane bolnave că medicul respectiv condiţionează actul medical de primirea unor sume de bani.

Astfel, în data de 23 iunie, în jurul orelor 20:30 martorul denunţător F.I. a dat suma de 200 de lei cu titlu de mită medicului expert al asigurărilor sociale, sumă oferită la cabinetul său din municipiul Gheorgheni, bani marcaţi în prealabil cu mijloace criminalistice de către organele de urmărire penală.

Ca urmare a percheziţiei efectuate în cabinetul medicului, activitate autorizată anterior de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, au fost identificate mai multe sume de bani, respectiv 14.350 lei şi 250 euro. Printre aceste sume au fost găsite şi cele două bancnote (suma de 200 lei) primite de la martorul denunţător. Există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, medicul a primit sume de bani de la marea majoritate a celor aproximativ 100 de persoane evaluate medical în data de 23.06.2017 la cabinetul din Gheorgheni şi astfel toate sumele de bani ar proveni din comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

P.O.V. este actualmente arestat preventiv pentru 30 de zile şi este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 Cod Penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea 35 alin. 1 din Codul Penal. În cauză s-a beneficiat şi de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita-Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

* Adică Parfeni Ovidiu Vasile, care a mai avut probleme similare la Vaslui, în 2002.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.