Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul de gestionare a deşeurilor de la Remetea, inaugurat oficial | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Centrul de gestionare a deşeurilor de la Remetea, inaugurat oficial
Centrul de gestionare a deşeurilor de la Remetea, inaugurat oficial

Centrul de gestionare a deşeurilor de la Remetea, inaugurat oficial

Aproape toată cantitatea de deşeuri menajere produse în judeţ va ajunge în acest depozit conform

Depozitul de deşeuri nepericuloase conform normelor UE realizat în comuna Remetea, în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Harghita, a fost inaugurat oficial, ieri, în cadrul unei ceremonii festive.

Managerul de proiect din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, ing. Zólya László, a declarat că la Remetea se află centrul de management integrat al proiectului din judeţul Harghita. Potrivit acestuia, complexul de la Remetea cuprinde trei obiective: depozitul conform (unde va avea loc depozitarea finală); staţia de sortare şi staţia de compostare. „Aici va ajunge aproape toată cantitatea de deşeuri menajere produse în judeţ, în funcţie de sortimentul lor. Cel reciclabil pentru selectare pe categorii de calitate. Pentru cel de compostare, avem o staţie de compostare foarte modernă şi de mare capacitate. Depozitul final, care are o suprafaţă de 4 hectare, are un volum de primire de 450.000 mc de deşeuri şi este proiectat pentru aproximativ 7-8 ani. După aceea avem spaţiu pentru celula a doua şi a treia”, a spus ing. Zólya László.

 Investiţia este funcţională, însă nu e operaţională deocamdată, din lipsa unui operator regional

Ing. Zólya László a declarat că investiţia este funcţională, însă în momentul de faţă „trebuie să alegem operatorul care va organiza activitatea aici”, în urma licitaţiei publice. Referitor la acest aspect, managerul de proiect a menţionat că procedura de alegere a câştigătorului în urma licitaţiei este „destul de greoaie”, din cauza contestaţiilor, a căror soluţionare poate dura ani de zile, cum s-a întâmplat în alte judeţe din ţară. „După calculele optime, începând din ianuarie 2017, acest obiectiv ar trebui să funcţioneze. Deci, este funcţionabil, dacă avem operator, după semnarea contractului, ziua următoare poate să vină maşina cu deşeuri. Dacă nu, e imprevizibil când va porni acesta”, a conchis ing. Zólya László.

 „Ideea principală este să rămână mai mulţi bani în buzunarul cetăţeanului”

remeteades1Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a afirmat, în discursul său, printre altele, că s-a depus un efort mare pentru realizarea acestui proiect, iar cetăţenii aşteaptă ca serviciile oferite de SMID să fie la un preţ acceptabil pentru populaţia judeţului. „Noi de aceea ne-am luptat şi ne-am unit forţele astfel încât să nu lăsăm ca să vină un întreprinzător de undeva şi să ne scoată toţi banii din buzunar. Ideea principală este să rămână mai mulţi bani în buzunarul cetăţeanului. Eu nu sunt pentru operator şi nu vreau profit pentru judeţ sau CJ Harghita din această activitate. (…) Noi nu vrem bani din partea cetăţenilor judeţului Harghita din taxe şi impozite în plus. Oamenii pot să-şi planifice mai bine propriile bugete. Şi dacă ne uităm la ce se întâmplă în judeţul Cluj, de exemplu, unde o familie plăteşte aproape un salariu pentru acest serviciu, noi nu vrem să ajungem acolo”, a spus Borboly Csaba.

În cadrul recepţiei festive au mai susţinut cuvântări Borbély László, fost ministru al Mediului, senatorul Tánczos Barna, iar preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a transmis un mesaj, neputând participa personal. Vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, a făcut o succintă prezentare a întregului proiect Sistem Integrat de Management al Deşeurilor, cu ajutorul unei expoziţii de fotografie. Iar la eveniment au mai participat consilieri judeţeni, primarii din Remetea, Subcetate, Sărmaş, din partea executorilor lucrării etc.

∗∗∗

Lucrările de la complexul Remetea au fost executate de către consorţiul format din Hidroconstrucţia SA din Cluj-Napoca şi Secvision Business Solutions SRL din Bucureşti. A fost construită prima celulă a depozitului, cu staţii de sortare şi compostare, şi cu utilităţile şi drumurile aferente. Echipamentele centrului au fost supuse testelor de funcţionalitate. Valoarea lucrărilor de la Remetea a fost de 72.190.435,32 lei, TVA inclus.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor este implementat de Consiliul Judeţean Harghita, are o valoare de aproximativ 164 de milioane de lei, finanţat în proporţie de 70,5 din fonduri europene, şi va deservi aproximativ 290.000 de locuitori din toate localităţile judeţului, cu excepţia municipiului Odorheiu-Secuiesc. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.