Amenajări exterioare în zona Stadionului municipal Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Economic » Amenajări exterioare în zona Stadionului municipal Miercurea-Ciuc
Amenajări exterioare în zona Stadionului municipal Miercurea-Ciuc

Amenajări exterioare în zona Stadionului municipal Miercurea-Ciuc

Crearea de legături funcţionale

În urmă cu câteva zile, într-o şedinţă extraordinară, Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a aprobat studiul de fezabilitate pentru investiţia „Lucrări edilitare şi sistematizare verticală la terenul de fotbal din zona Stadionului municipal”. Studiul de fezabilitate a fost elaborat cu scopul amenajării exterioare a zonei respective în vederea creării legăturilor funcţionale între dotările existente şi cele proiectate în baza temei de proiectare cu respectarea Planului Urbanistic Zonal Stadionul municipal, elaborat de SC Arhitectura SRL.

Acest studiu tratează – după cum s-a spus – sistematizarea zonei între strada Lunca Mare, limita proprietăţilor dinspre est şi terenul de antrenament, care se realizează prin acces pietonal şi carosabil.

Sistematizarea terenului de fotbal şi a pistei de alergare

În urma mai multor şedinţe de lucru (ultima a avut loc în 9 mai 2016) s-a ajuns la următoarele soluţii: în legătură cu iluminatul nocturn s-a stabilit nivelul de lumină necesară pe teren în 800 lucşi, astfel se îndeplineşte cerinţa FRF pentru divizia naţională Liga C; nu vor fi amplasate reflectoare pe cornişa/streaşina clădirii academiei; s-a aprobat soluţia propusă de proiectant, cu 4 stâlpi H=37 m dispuşi pe colţurile terenului, dimensionaţi astfel încât să permită atingerea unor niveluri de exigenţă mai mari în viitor. Motivaţia ar fi aceea că folosind numai patru stâlpi se reduc lucrările de infrastructură necesare la fundaţii; se va asigura un generator electric pentru iluminatul artificial al terenului de fotbal. Prin lucrările de reabilitare a tribunei vestice se preconizează renunţarea la structura acoperită, pentru faptul că lucrările ar fi foarte costisitoare; proiectantul va trebui să propună o platformă betonată dalată pe suport de balast care să suporte gradene pe structură metalică uşoară, cu capacitatea de circa 1.000 de persoane. Se va asigura o zonă împrejmuită cu gard metalic înalt de 6 metri, de circa 50-60 mp, cu gazon artificial, pentru antrenament special, în colţul nord-vestic al terenului de fotbal, între teren şi pista de alergare. De asemenea, se va asigura un sistem de afişaj electronic al rezultatelor meciurilor.

În prima etapă

Investiţia despre care vorbim se preconizează a fi realizată în două etape. În prima etapă – conform biroului de specialitate – se propune sistematizarea zonei cuprinse între strada Lunca Mare, limita proprietăţilor dinspre est, clădirea academiei de sport aflată în curs de execuţie şi terenul de antrenament, realizarea iluminatului public, împrejmuirea pentru separarea fluxurilor spectatorilor, realizarea alimentării cu energie electrică din transformatorul propus, realizarea reţelei de scurgere a apelor pluviale.

În etapa a II-a

Se propune sistematizarea zonei terenului de fotbal, care va modifica parţial proiectul „Modernizarea pistei de alergare la Stadionul municipal, în strada Stadionului nr. 3 (proiect nr. 268/2012)”. Amplasarea pentru pista de alergare a două vestiare tip container, realizându-se şi racordarea la reţeaua de apă potabilă şi la cele de canalizare menajeră. Tot în această etapă se va realiza şi iluminatul nocturn prin amplasarea celor patru stâlpi metalici pe care se vor monta reflectoarele. Se vor realiza împrejmuirile transparente montate pe stâlpi metalici pentru dirijarea fluxurilor de spectatori la evenimentele sportive, se vor amenaja spaţiile verzi, demolarea tribunei existente şi construirea tribunei noi fără acoperiş.

Costuri

Valoarea totală a investiţiei este de 10.860.715 lei (inclusiv TVA), din care (construcţii+montaj) C+M=7.324.434 lei (inclusiv TVA).

Amendament

Consilierul Márk Csucsi Róbert a iniţiat un amendament la proiectul de hotărâre privind investiţia despre care vorbim. Deoarece acest amendament a fost aprobat de plenul Consiliului local, redau conţinutul acestuia: „La obiectivele sportive modernizate/realizate în cadrul programului în cauză (pista de alergare, echipamente sportive/de fitness în aer liber) se va asigura accesul gratuit tuturor locuitorilor municipiului Miercurea-Ciuc, în orice zi a săptămânii, la orice oră, în intervalul prestabilit, cu excepţia cazurilor în care obiectivele sportive sunt utilizate în cadrul unor evenimente sportive care sunt adresate unui segment restrâns de utilizatori”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.