Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

OLIMPIADA ANIMATORILOR – o dimensiune a activităţilor de timp liber | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » OLIMPIADA ANIMATORILOR – o dimensiune a activităţilor de timp liber
OLIMPIADA ANIMATORILOR – o dimensiune a activităţilor de timp liber

OLIMPIADA ANIMATORILOR – o dimensiune a activităţilor de timp liber

Educaţia formalizată n-a găsit încă soluţii viabile pentru transformarea timpului liber al elevilor într-o resursă cu impact formator pe termen lung. Cunoaşterea şi aprofundarea specificului animaţiei într-un cadru organizat, valorificarea experienţelor de bună practică favorizează crearea unei viziuni profesioniste în acest domeniu. Este ceea ce îşi propune, în esenţă, Olimpiada Animatorilor, eveniment competiţional care antrenează colegiile şi liceele pedagogice din întreaga ţară. Intrată de câţiva ani în calendarul naţional al concursurilor şi olimpiadelor şcolare, ea se desfăşoară sub dezideratul „Să ştii, să ştii să faci, să ştii să fii”, formulă care sintetizează noua dimensiune europeană a conceptului de învăţare.

Anul acesta, în perioada 19-22 mai, 18 colegii şi licee pedagogice din tot atâtea judeţe şi-au trimis echipajele la faza naţională a Olimpiadei Animatorilor găzduită de judeţul Harghita. Pentru câteva zile, oraşul şcolilor a devenit inima ţării pentru că oaspeţii au sosit din mai toate zonele ţării: de la Oradea, Deva şi Târgu-Mureş la Vaslui, Slatina şi Constanţa. Deschiderea festivă a fost găzduită de Primăria Odorheiu-Secuiesc, în frumoasa sală de protocol. Importanţa olimpiadei pentru oraş şi pentru judeţul Harghita a fost subliniată de toţi cei care au rostit alocuţiuni: prof. Stana Mănăsoi, directorul Liceului „Marin Preda”, Bunta Levente, primarul municipiului Odorheiu-Secuiesc, conf. univ. dr. Mihaela Cozărescu, preşedinte al Comisiei centrale, prof. dr. Mircea Bertea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România, Gârbea Petru Ioan, inspector şcolar general, Aurora Parfeni, inspector şcolar general adjunct, sr. Emilia Trif, director al Casei „Sf. Iosif”, care a găzduit participanţii, prof. Ştefan Nuţ, iniţiatorul proiectului numit Olimpiada Animatorilor.

Pe parcursul a două zile de concurs, elevii au parcurs două probe: susţinerea proiectului unei activităţi de timp liber, organizate în şcolile de provenienţă, şi o activitate practică pe o temă aleasă prin tragere la sorţi, în colaborare cu ceilalţi participanţi. La fiecare din cele două secţiuni, Divertisment şi Dezvoltare personală, s-au întrecut 9 judeţe, printre care şi cel al şcolii gazdă. Evaluatorii, membri ai Comisiei centrale, au acordat premiile I, II, III, menţiuni şi premii speciale pentru fiecare din cele 2 secţiuni, materializate în cupe, medalii, cărţi, bani etc., în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei Animatorilor. O noutate a acestei ediţii a fost acordarea Premiului pentru debut unui număr de 3 judeţe (Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Teleorman) care au participat pentru prima dată la olimpiadă. Câştigătorii locurilor I au fost: echipajul judeţului Braşov, la secţiunea Divertisment, cu proiectul „Comoara din noi”, şi echipajul judeţului Olt, la secţiunea Dezvoltare personală cu proiectul „Fii tu însuţi!”. Liceul „Marin Preda”, organizator al olimpiadei  împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, a obţinut locul II la secţiunea Dezvoltare personală cu proiectul „Zâmbetul Terrei”.

Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în sala de sport a liceului gazdă, într-o atmosferă emoţionantă, explicabilă prin bucuria succesului celor care au câştigat, dar şi prin sentimentul unanim al participanţilor de a fi parte a unei Echipe de elită, a celor care ştiu să anime.  Premiile şi diplomele care au răsplătit efortul elevilor şi al cadrelor didactice au fost oferite din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Prefecturii Harghita, Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România.

O idee mai veche a organizatorilor, aceea de a prilejui o întâlnire a elevilor participanţi cu studenţi ai Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti, implicaţi în activităţi de voluntariat, s-a pus în practică în ediţia 2016 a Olimpiadei prin Forumul Animatorilor. În acest context, tinerii au vorbit despre experienţele lor în organizarea unor activităţi de animaţie pentru beneficiari dintre cei mai diverşi. Olimpiada s-a încheiat cu dorinţa revederii în anul 2017, sub semnul prieteniei şi al dăruirii.

Prof. Stana Mănăsoi, director al Liceului „Marin Preda” Odorheiu-Secuiesc
Prof. Alina Elena Florea, coordonator de proiecte şi programe educative, Liceul „Marin Preda”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.