Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul Balnear Borsec şi-ar putea deschide porţile la începutul verii | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Centrul Balnear Borsec şi-ar putea deschide porţile la începutul verii
Centrul Balnear Borsec şi-ar putea deschide porţile la începutul verii

Centrul Balnear Borsec şi-ar putea deschide porţile la începutul verii

  • Autorităţile avansează termenul de 1 iulie pentru deschiderea componentei wellness şi septembrie-octombrie pentru cea balneară

În urmă cu un an, Primăria Borsec a semnat contractul cu Consiliul Judeţean Harghita, care urma să îi asigure finanţarea pentru achiziţionarea şi executarea mobilierului interior şi exterior, dar şi pentru realizarea panourilor de informare. Joi a fost predat mobilierul interior al centrului, iar la mijlocul lunii martie se va recepţiona, cel mai probabil, şi clădirea.

„Mai avem puţin de lucru, câteva mici reparaţii şi preconizăm ca până la data de 15 martie să facem recepţia clădirii. Mai avem de lucru la spaţiul exterior, trebuie să facem probele la încălzirea apei, la ventilaţie, apoi ne apucăm de curăţenia generală şi de obţinerea avizelor, de recrutarea personalului, de stabilirea fluxurilor, analiza costurilor şi a veniturilor şi, în funcţie de aceasta, de stabilirea preţurilor biletelor de intrare. Deci, probleme de organizare”, ne spune primarul staţiunii Borsec, Mik József.

Potrivit edilului, urmează încă patru luni de muncă asiduă, pentru ca totul să fie pregătit şi pus la punct pentru deschiderea Centrului Balnear.

„Au trecut mai mult de 10 ani de când am început şi dacă atunci abia am zărit sau doar ştiam că este undeva, acolo luminiţa de la capătul tunelului, acum o vedem clar. Chiar suntem foarte aproape de finalizare. Vrem să deschidem la începutul verii cu partea de wellness; deschiderea componentei de tratament este posibil să se prelungească până în septembrie, din cauza avizelor, a căror obţinere necesită o perioadă mai îndelungată”, continuă primarul Mik József.

Odată cu deschiderea Centrului Wellness şi a Bazei de tratament, turismul la Borsec va cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Dar impune şi alte dezvoltări, mai multe spaţii de cazare, mai multe restaurante, pentru început.

„Am spus de nenumărate ori, putem vorbi despre turism adevărat numai în momentul în care va reporni tratamentul la Borsec. Odată cu deschiderea Centrului Wellness şi a Bazei de tratament, turismul la Borsec va intra într-o altă dimensiune şi ne aşteaptă noi provocări. Vom întâmpina noi greutăţi, suntem conştienţi că spaţiile de cazare existente nu sunt suficiente, la fel restaurantele, dar până la urmă depindeau unul de celălalt. Acum mă aştept la doi ani în care şi numărul locurilor de cazare şi cel al restaurantelor trebuie să crească, la fel cel al serviciile conexe. Următorii doi ani vor fi foarte grei, mai ales că nu putem şti dacă SPA-ul va funcţiona cu profit. Chiar dacă se vor înregistra pierderi, suntem pregătiţi; eu aşa văd, că în următorii doi ani de zile situaţia se va stabiliza”, detaliază primarul oraşului.

Şi dacă iniţiativa şi determinarea de a duce la bun sfârşit acest proiect îi aparţin primarului Mik József, laude se cuvin şi echipei care i-a stat alături în ultimul deceniu: angajaţii primăriei localităţii, consilierii locali, consiliul judeţean, care le-a fost de mare ajutor, la fel şi cei de la Ministerul Turismului.

„Abia aşteptăm şi noi să deschidem, cel mai probabil la 1 iulie. O să facem tot posibilul să se întâmple la această dată”, a adăugat edilul.

La predarea mobilierului a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care i-a mulţumit primarului Mik József „că a avut curajul şi puterea să se implice în acest proiect de anvergură naţională şi chiar internaţională, având la bază tradiţia cu care s-a mândrit Borsecul”.

„Ultima investiţie, în valoare de aproape două milioane de lei, a fost realizată de Consiliul Judeţean Harghita, pentru că oraşul nu a mai avut putere să susţină costul mobilierului, echiparea centrului, oferirea cadrului adecvat pentru deschiderea părţii de wellness la 1 iulie. Sperăm că şi partea medicală a centrului va porni. (…) Prin solidaritate şi cu mult efort, cu credinţa enormă şi cu sufletul cu care am lucrat în aceşti zece ani, am reuşit să fim lângă domnul primar. Eu cred că eroul zilei de azi este dl. primar, care a avut acum zece ani un vis care s-a realizat, s-a finalizat pentru bunăstarea oraşului; dar nu numai pentru oraş, pentru judeţul Harghita, pentru întreaga Secuime şi pentru toţi turiştii care or să vină cu miile aici, să viziteze”, a declarat Borboly Csaba într-o postare video pe pagina sa de socializare.

Construcţia la noul centru balnear, proiectat să fie compus dintr-o Bază de Tratament şi o componentă de Wellness, a început în 2011. Pe parcursul anilor 2011-2012 s-a demarat realizarea investiţiei, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei.

După aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat. Dar autorităţile locale şi judeţene s-au încăpăţânat să identifice şi să asigure soluţii pentru finalizarea centrului.

Aşa se face că în 2016, primăria a contractat un credit bancar de 13 milioane de lei, la care s-au adăugat patru milioane de lei primiţi de la Autoritatea Naţională de Turism (ANT), un milion de lei de la Consiliul Judeţean Harghita şi încă 520.000 lei alocaţi din bugetul local.

Centrul balnear are o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 de persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.