Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Factură pentru energia electrică de peste 520.000 de lei la Primăria Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Factură pentru energia electrică de peste 520.000 de lei la Primăria Tulgheş
Factură pentru energia electrică de peste 520.000 de lei la Primăria Tulgheş

Factură pentru energia electrică de peste 520.000 de lei la Primăria Tulgheş

  • În urmă cu câteva luni aceasta era de 20-30 de ori mai mică, factura lunară fiind de 16-20.000 de lei
  • Primarul comunei: „De plătit, nu avem cum să plătim o asemenea factură. Este prohibitivă. Asta înseamnă că ar trebui să închidem absolut totul, să punem lacăt pe instituţie, să închidem iluminatul public, să nu mai furnizăm apă, să oprim staţia de epurare, pentru că efectiv nu ne putem permite să plătim asemenea costuri”

Factura pentru energie electrică aferentă lunii decembrie emisă comunei Tulgheş în 15 februarie este de peste 520.000 de lei, de aproximativ 25 de ori mai mare decât în urmă cu câteva luni. „Este un dezastru şi chiar nu ştiu cum am să rezolv problema”, spune primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu.

Acesta a declarat că până în luna noiembrie primăria plătea, lunar, pentru energie electrică între 16.000 şi 20.000 lei. Însă în luna noiembrie a fost primită o factură de aproximativ 47.000 lei, motiv pentru care deja şi-a pus un semn de întrebare. În urma discuţiei cu reprezentanţii firmei respective, cu sediul în Timişoara, i s-a răspuns că au crescut preţurile. În luna următoare, factura la energie electrică a fost de 60.000 de lei. În acest moment, spune edilul, a făcut toate demersurile, inclusiv pentru schimbarea furnizorului de energie electrică la nivelul localităţii, lucru ce s-a şi întâmplat. Miercuri a fost primită factura aferentă lunii decembrie, în valoare de 520.000 lei. „Nu mai aveam aer. Am început să dau telefoane. Ei spun că acesta e consumul, care reflectă realitatea. Eu nu pot să cred. Adică de câte ori putea să se scumpească ca să ajungă o factură de la 20.000 lei acum câteva luni la 500.000 lei pe o lună de zile?”, a spus primarul.

Reprezentanţii societăţii cu sediul în Timişoara i-au spus primarului că este vorba despre citirea indexurilor, care a cuprins perioada 13 august 2020 – 31 ianuarie 2022. Edilul afirmă însă că potrivit legislaţiei în vigoare distribuitorul trebuie să citească contoarele în cel mult 90 de zile. „Şi dacă nu le-ar fi citit, noi ştim cât consumăm. Ştim unde se consumă. Nicăieri nu au crescut practic consumurile, au crescut doar preţurile. Şi am ajuns în situaţia în care ultima factură este de 520.000 lei, în condiţiile acestea nu ştiu ce vom putea face”, a spus Marcel Vancu, precizând că va contesta actuala factură.

De asemenea, primarul mai explică faptul că şi în condiţiile în care societatea comercială nu ar fi citit contoarul din luna august 2020 tot ar fi un abuz, „pentru că a fost facturată întreaga cantitate la ultimul preţ, care este de acum 2 luni”.

„E o situaţie complicată şi din păcate nimeni la ora actuală nu poate să-mi explice. (…) De plătit, nu avem cum să plătim o asemenea factură. Este prohibitivă. Aceasta înseamnă că ar trebui să închidem absolut totul, să punem lacăt pe instituţie, să închidem iluminatul public, să nu mai furnizăm apă, să oprim staţia de epurare, pentru că efectiv nu ne putem permite să plătim asemenea costuri”, a spus edilul.

Conform sursei citate, fără fondurile provenite din finanţări europene, bugetul comunei pe un an este de aproximativ 4 milioane lei, iar acum o singură factură la energie electrică este de peste 500.000 lei într-o singură lună. „Noi nu avem veniturile necesare să plătim asemenea facturi. Chiar nu putem să mergem în continuare cu preţurile acestea. Nu există posibilitatea”, a precizat primarul.

O lună de zile a fost oprit iluminatul public, între orele 23:00 şi 04:00

Marcel Vancu a mai amintit că după ce a fost primită factura de aproximativ 60.000 lei, în luna decembrie aferentă lunii noiembrie, a întrerupt iluminatul public în localitate între orele 23:00 şi 04:00. „Evident, populaţia e nemulţumită şi nu e normal ca în secolul acesta să stăm pe întuneric. Am făcut economie aproximativ o lună de zile, după aceea am început să constat că creşte rata infracţionalităţii în zonă, s-au semnalat câteva furturi şi am decis, cu tot riscul, să pornim iluminatul pe întreaga perioadă a nopţii. Dar de acum nu mai ştiu cum să procedez. Există şansa reală să renunţăm la iluminatul public, pentru că nu avem cum să-l mai susţinem”, a conchis primarul comunei Tulgheş. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.