Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cele peste 2.600 de acţiuni realizate în 2015 de către Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Harghita s-au soldat cu amenzi de peste 5 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Cele peste 2.600 de acţiuni realizate în 2015 de către Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Harghita s-au soldat cu amenzi de peste 5 milioane de lei
Cele peste 2.600 de acţiuni realizate în 2015 de către Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Harghita s-au soldat cu amenzi de peste 5 milioane de lei

Cele peste 2.600 de acţiuni realizate în 2015 de către Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Harghita s-au soldat cu amenzi de peste 5 milioane de lei

În urma celor peste 2.600 de controale efectuate de inspectorii CJPC Harghita în anul 2015 au fost acordate amenzi de peste 5 milioane de lei şi oprite de la comercializare produse în valoare de aproximativ 28.000 de lei.

Aceste date au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă ţinută de comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, ing. ec. Laurenţiu Moldovan, în care a fost prezentat un bilanţ pe anul trecut al instituţiei pe care o conduce.

Potrivit acestuia, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita, în anul 2015 a efectuat 2.679 de acţiuni de control, cu aproape 500 mai multe faţă de 2014. Cele mai numeroase au vizat produsele nealimentare (peste 1.100) şi cele alimentare (970), însă controale au fost făcute şi vizavi de produsele financiare, serviciile alimentare, nealimentare şi financiare.

În urma acestor controale, inspectorii CJPC Harghita au încheiat 1.331 de procese verbale de constatare a contravenţiei, cu aproape 300 mai multe decât în 2014. Majoritatea au fost încheiate ca urmare a abaterilor în ceea ce priveşte produsele alimentare şi nealimentare.

Totodată, în urma controalelor efectuate în 2015, au fost prelevate 28 de probe despre care existau suspiciuni că ar fi produse neconforme, în urma analizelor de laborator confirmându-se suspiciunea în cazul a 10 dintre ele.

Ing. ec. Laurenţiu Moldovan preciza că valoarea totală a produselor comunitare oprite de la comercializare şi eliminate din circuitul uman a fost de peste 5,7 mii lei, iar cea a produselor extracomunitare (din afara spaţiului Uniunii Europene) a fost de aproximativ 23 mii de lei (cu un an în urmă au fost oprite de la comercializare produse extracomunitare în valoare de doar 1.600 lei).

În urma abaterilor constatate, inspectorii CJPC Harghita au aplicat 1.331 amenzi, în valoare de peste 5,1 milioane de lei, cu aproape două milioane de lei mai puţin decât anul precedent. Din amenzile acordate, până la finele anului, au fost achitate doar 600.000 de lei, în majoritatea cazurilor operatorii economici contestând sancţiunile contravenţionale în instanţă ori refuzând să plătească.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, spunea comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, la sediul instituţiei au ajuns 508 reclamaţii, cu doar 58 mai multe decât în 2014. În aproape o sută de cazuri, cumpărătorii au ajuns la o înţelegere amiabilă cu operatorul economic, alte 199 de sesizări fiind considerate întemeiate şi au fost soluţionate pozitiv. Dar au fost şi plângeri, 131 la număr, considerate de reprezentanţii CJPC ca fiind neîntemeiate.

Cele mai multe plângeri au vizat produsele şi serviciile nealimentare (187, respectiv 202 de sesizări), dar nu au lipsit nici reclamaţii privind produsele şi serviciile alimentare (30, respectiv 24), serviciile financiare (43). În ceea ce priveşte nemulţumirile legate de serviciile nealimentare, ing. ec. Laurenţiu Moldovan spunea că e vorba în special de operatorii de telefonie şi furnizorii de servicii (gaz, electricitate, televiziune, Internet etc.).

Tot pe parcursul anului trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita a mai efectuat controale în cadrul a 24 de tematici proprii şi 116 acţiuni în colaborare cu instituţiile deconcentrate, acestea din urmă soldându-se şi cu aplicarea a 72 de amenzi; au fost realizate controale împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare, DSP, primăriei, poliţiei, Serviciului de investigare a fraudelor, Direcţiei Generale a Vămilor.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.