Crucea de pe Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Crucea de pe Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale
Crucea de pe Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crucea de pe Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale

„Monumentul Eroilor – Cruce” de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Protocolul şi procesul verbal prin care imobilul a trecut din domeniul public al oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea MApN au fost semnate luni, 14 martie.

Predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către MApN a monumentului reper al unităţii naţionale, construit în memoria militarilor români căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale.

Jertfa poporului român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, răpuşi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. Se adaugă cei 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.

În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuţi în războiul de reîntregire a neamului, MApN îşi propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri.

Monumentul a fost construit între anii 1926 şi 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2.291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928 a avut loc inaugurarea şi sfinţirea monumentului.

Crucea are o înălţime de 28 de metri şi două braţe de câte şapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.