Cei 400 de ani de existenţă a cetăţii Mikó vor fi marcaţi prin mai multe evenimente | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Timp Liber » Cei 400 de ani de existenţă a cetăţii Mikó vor fi marcaţi prin mai multe evenimente
Cei 400 de ani de existenţă a cetăţii Mikó vor fi marcaţi prin mai multe evenimente

Cei 400 de ani de existenţă a cetăţii Mikó vor fi marcaţi prin mai multe evenimente

La sfârşitul acestei săptămâni se va da startul unui şir de evenimente care au scopul de a marca 400 de ani de existenţă a uneia dintre cele mai reprezentative construcţii din Miercurea-Ciuc: Cetatea Mikó.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Miercurea-Ciuc, aceste evenimente vor fi organizate de către municipalitate, în colaborare cu Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Referindu-se la evenimentul de debut, Szabó István, coordonatorul programului Mikó400, arăta că programul va începe în curtea castelului sâmbătă, la ora 11:00, cu discursuri festive, şi va continua cu un concert de cvartet şi o masă rotundă. Vor avea loc activităţi educative şi seminare, iar de la ora 19:00, este programat concertul formaţiei Szintaxis. Duminică, vizitele ghidate şi activităţile educative muzeale vor fi completate de demonstraţii de tir cu arcul, sesiuni de istorie a broderiei.

Karda-Markaly Aranka, directoarea muzeului, a precizat că seria de evenimente se va întinde până în aprilie 2024 şi va include iniţiativa Obiectul lunii, seria Orele castelului, precum şi evenimente profesionale legate de Mikó400, publicarea unei cărţi despre istoria cetăţii, reînnoirea expoziţiei de istorie a cetăţii şi instalarea unei machete de bronz a clădirii în Piaţa Cetăţii.

Referindu-se la importanţa aniversării, primarul Korodi Attila a subliniat că Cetatea „Mikó” nu este doar o clădire monumentală din Miercurea-Ciuc, ci şi locul în care s-au luat decizii importante în istoria Transilvaniei.

„Ne aflăm într-o poziţie privilegiată pentru a lua parte la această aniversare. Suntem mândri să avem o astfel de clădire şi să găzduim o instituţie atât de prestigioasă. Muzeul Secuiesc al Ciucului nu ne mai protejează de inamic, ci ne apără cultura şi identitatea noastră secuiască”, spunea viceprimarul Sógor Enikő.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul muzeului (www.csikimuzeum.ro) şi pagina de Facebook.

Cetatea Mikó a fost construită în 1623 şi, iniţial a avut rol militar, fiind practic, o garnizoană. Ulterior, şi-a schimbat rolul în unul cultural.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.