Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caz de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare din zona comunei Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Caz de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare din zona comunei Praid
Caz de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare din zona comunei Praid

Caz de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare din zona comunei Praid

Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată în cazul unui mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aparţinând AVPS Târnava Mare, aflat în zona comunei Praid, aparţinând teritoriului administrativ al comunei Praid, autorităţile luând măsurile care se impun în astfel de situaţii. Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a informat, astăzi, că în urma unei partide de vânătoare s-au recoltat probe de la un mistreţ împuşcat cu această ocazie şi au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, unde a fost identificat genomul virusului pestei porcine africane.

Acesta a precizat că la nivelul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Harghita a fost întocmit planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane apărută la mistreţul împuşcat pe fondul de vânătoare nr. 38 Iuhod. Astfel s-a stabilit zona afectată ce reprezintă aria calculată cu o rază de 13 kilometri de la caz, compusă din zona infectată, cu o rază de 8 kilometri care cuprinde satul Bucin din comuna Joseni şi fondurile cinegetice aferente şi zona tampon, de 5 kilometri în exteriorul zonei infectate, care cuprinde satul Borzont din comuna Joseni şi satul Ciumani din comuna Ciumani, precum şi fondurile cinegetice aferente.

Au fost dispuse mai multe măsuri, între care se numără cele privind intensificarea vânării mistreţilor până la atingerea densităţii de sub 0,5 mistreţi/km2, prin metode de vânătoare admise, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor măsurilor de biosecuritate, examinarea de către un medic veterinar oficial şi efectuarea de analize în vederea depistării pestei porcine africane în cazul tuturor mistreţilor sacrificaţi cu armă de foc sau găsiţi morţi în zona afectată, precum şi transportarea acestora în condiţii de biosecuritate la centrele de colectare, în spaţiile frigorifice destinate depozitării carcaselor de mistreţi, în condiţii igienice şi de refrigerare.

Totodată, gestionarii fondurilor cinegetice au obligaţia reţinerii şi păstrării în condiţii optime din punct de vedere sanitar veterinar a exemplarelor de mistreţ vânate, până la obţinerea rezultatului de laborator privind pesta porcină africană, pesta porcină clasică şi trichineloza.

De asemenea, s-a decis interzicerea accesului din orice motiv al persoanelor neautorizate în pădurile respective, efectuarea în zona infectată a unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile şi s-a impus şi măsura ţinerii tuturor porcilor din exploataţii în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici.

Planul de măsuri aprobat joi de către Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita a fost transmis pentru punere în aplicare către toate unităţile administrativ-teritoriale din perimetrul zonei de siguranţă şi administratorilor fondurilor de vânătoare din zonă. În luna februarie a acestui an mai fusese depistat un caz de pestă porcină africană la un mistreţ pe acelaşi fond de vânătoare, a mai informat Adrian Pănescu.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.