Aproape 40 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 decembrie 2023
Home » Societate » Aproape 40 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita
Aproape 40 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Aproape 40 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Aproape 40 de apeluri efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, au fost înregistrate, de la începutul anului şi până joi după-amiază, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

„De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 39 apeluri, cu 24 mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite”, a precizat pentru publicaţia noastră purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu.

Potrivit acestuia, numai în perioada 27 aprilie – 4 mai la dispeceratul instituţiei au fost primite 7 astfel de apeluri, fiind semnalată prezenţa unor urşi în apropierea a 6 localităţi, respectiv comunele Vărşag, Mărtiniş, Sândominic, Voşlăbeni, satul Borzont din comuna Joseni şi municipiul Odorheiu Secuiesc.

Chiar dacă la fiecare apel s-a întrunit echipa de intervenţie, doar în 4 situaţii a fost necesară luarea unor măsuri conform reglementărilor în vigoare. Prima intervenţie a fost necesară ca urmare a primirii unui apel efectuat de către un bărbat, sâmbătă, 29 aprilie, la ora 12:58, acesta semnalând prezenţa unei ursoaice cu doi pui pe strada Văii din municipiul Odorheiu Secuiesc. Echipa de intervenţie a confirmat prezenţa animalelor sălbatice şi a procedat la alungarea acestora înspre zona împădurită din apropiere. Următoarea intervenţie efectivă a fost înregistrată marţi, 2 mai, la ora 19:06, un bărbat anunţând prezenţa unei ursoaice cu 3 pui în curtea casei sale din comuna Sândominic. Echipa de intervenţie a reuşit să alunge animalele sălbatice înspre pădure. În data de 3 mai, la ora 04:37, a fost anunţată prezenţa unei ursoaice cu pui, tot în curtea unei case, dar de data aceasta în comuna Voşlăbeni, animalele sălbatice fiind îndepărtate în afara localităţii. Ultimul apel cu intervenţie efectivă a fost înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01:38, un bărbat anunţând prezenţa unei ursoaice cu un pui tot în Voşlăbeni. Apelantul le-a spus jandarmilor că puiul de urs se afla într-un copac. Din cauză că nu s-a reuşit alungarea, s-a decis tranchilizarea şi relocarea urşilor. În celelalte cazuri nu a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipelor constituite în temeiul legii, animalele semnalate prin apel la 112 părăsind singure zonele respective. Din cele relatate de către jandarmii care au intervenit la toate cazurile a rezultat că locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate incidente.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.