Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câteva zeci de taloane reținute deja în acest an de polițiștii harghiteni în cazul unor autovehicule înmatriculate în Polonia | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » Câteva zeci de taloane reținute deja în acest an de polițiștii harghiteni în cazul unor autovehicule înmatriculate în Polonia
Câteva zeci de taloane reținute deja în acest an de polițiștii harghiteni în cazul unor autovehicule înmatriculate în Polonia

Câteva zeci de taloane reținute deja în acest an de polițiștii harghiteni în cazul unor autovehicule înmatriculate în Polonia

Câteva zeci de certificate de înmatriculare eliberate de autoritățile din alte state au fost reținute de polițiștii harghiteni, de la începutul anului și până în prezent, cele mai multe abateri fiind constatate în cazul unor autovehicule înmatriculate în Polonia.

Potrivit unor date furnizate publicației noastre de Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, ca urmare a activităților desfășurate în județ de polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, de la începutul acestui an, au fost reținute 40 de certificate de înmatriculare străine, dintre care 28 au fost eliberate de autoritățile din Polonia, 6 de către cele din Ungaria, 3 de către cele din Germania, și câte 1 de către cele din Olanda, Bulgaria și Suedia.

„Pentru autoturismele  înmatriculate în Polonia a fost luată măsura complementară a reținerii certificatului de înmatriculare ca urmare a constatării mai multor abateri, dintre care cele mai frecvente au fost: neperfectarea actelor de vânzare-cumpărare în 25 dintre cazuri, lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto – 3 cazuri, deficiențe ale sistemului de iluminare – 3 situații, iar în 2 cazuri Inspecția Tehnică Periodică era expirată. Din totalul celor 28 de certificate de înmatriculare  poloneze reținute, în 21 dintre cazuri autovehiculele au fost conduse de către posesori de permise de conducere eliberate în România, în timp ce în 7 cazuri aceștia au avut permise de conducere eliberate de autorități din alte state”, a precizat biroul de presă al IPJ Harghita.

Pe parcursul anului trecut, polițiștii de la Serviciul Rutier Harghita au reținut din cauza unor abateri similare 54 de certificate de înmatriculare auto eliberate în alte state, 39 dintre acestea fiind documente emise de autoritățile poloneze.

Subiectul a fost abordat în cadrul unei ședințe a Colegiului prefectural și de prefectul județului Harghita, Petres Sándor, care a mulțumit reprezentanților IPJ  pentru modul în care au anticipat o problemă legate de „creșterea vizibilă a numărului autoturismelor cu numere de înmatriculare de Polonia”, în cazul cărora se pune întrebarea existenței asigurărilor și plății taxelor. „Începem să vorbim despre un fenomen, am văzut acțiuni în acest sens ale IPJ. Mulțumesc pentru promptitudine și sper să continue aceste acțiuni pentru că nimeni nu își dorește o surpriză de genul unei coliziuni cu o mașină înmatriculată în străinătate, după care s-ar putea să nu existe cine să plătească daunele”, a afirmat Petres Sándor.

Inspectorul șef al IPJ Harghita, comisarul șef Mircea-Ștefan Iordan, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă că problema neregulilor existente în cazul autovehiculelor înmatriculate în alte state se află în permanență în atenția polițiștilor harghiteni. 

„Avem acest lucru în atenție zi de zi în cadrul activităților de rutină, dar și cu ocazia unor activități specifice, punctuale, pe aceste tipuri de autovehicule înmatriculate în străinătate. Bineînțeles, nu avem un anumit target, în sensul că vizăm doar mașini de Polonia. După cum vedeți sunt mașini din diferite țări. Faptul că mașinile cu numere de Polonia sunt în număr mai mare indică faptul că sunt și cu cele mai multe nereguli, în sensul că nu au asigurare, nu au ITP-ul efectuat sau sunt alte abateri. Aceste activități vor continua și vor fi în atenția noastră permanent pentru a preveni orice încălcare a legii de către cetățenii care conduc aceste autovehicule”, a subliniat comisarul șef Mircea-Ștefan Iordan.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.