Câteva zeci de angajatori au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Câteva zeci de angajatori au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni
Câteva zeci de angajatori au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni

Câteva zeci de angajatori au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni

Câteva zeci de agenţi economici au fost sancţionaţi, luna trecută, de inspectorii de muncă harghiteni, după depistarea mai multor nereguli constatate cu prilejul derulării a peste 120 de controale în judeţ. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a informat că în luna iunie au fost efectuate, la agenţii economici din judeţ, 92 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată şi 32 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Au fost sancţionaţi 56 de angajatori din judeţ, dintre care 48 pentru abateri în domeniul relaţiilor de muncă. La 3 dintre angajatori au fost depistate 4 persoane care lucrau fără să aibă încheiate contracte individuale de muncă. În total au fost aplicate 103 sancţiuni, dintre care 22 de amenzi contravenţionale în valoare de 190.000 de lei.

Amenzi în valoare de 126.000 de lei au fost aplicate numai în urma controalelor vizând relaţiile de muncă. În ceea ce priveşte acest domeniu, sancţiunile au fost aplicate în principal pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, pentru regulamente interne sau dosare de personal incomplete, pentru nerespectarea prevederilor legale in ceea ce priveşte munca în schimburi ori pentru neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi în cuantum de 64.000 de lei. Inspectorii ITM Harghita au constatat că, în unele cazuri, nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare ori nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, angajatorii nu verificau utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite conform reglementărilor, iar în parchetele de exploatare forestieră lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor.

În luna iunie a acestui an au fost comunicate 9 evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, a mai informat ITM Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.