Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: Câteva sute de secui au ieșit iar în stradă să ceară autonomia | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Opinii » Miercurea-Ciuc: Câteva sute de secui au ieșit iar în stradă să ceară autonomia
Miercurea-Ciuc: Câteva sute de secui au ieșit iar în stradă să ceară autonomia

Miercurea-Ciuc: Câteva sute de secui au ieșit iar în stradă să ceară autonomia

Sâmbătă după-amiază, câteva sute de secui, majoritatea veniți (sau aduși) din satele învecinate municipiului Miercurea-Ciuc s-au adunat pe platoul din centrul orașului pentru a striga pentru autonomie.

În organizarea unui partid care niciodată nu a reușit să intre în Parlament și care nici pe plan local nu se poate lăuda cu mari performanțe (Partidul Civic Maghiar), mitingul de solicitare a autonomiei s-a desfășurat sub același scenariu ca și ultimele: oamenii au purtat cu ei steaguri ale Ungariei, ale secuilor, steaguri arpadiene, strigau în cor autonomie și invocau momentul de la Alba Iulia din 1918, când s-a semnat o rezoluție.

„Dorim să obținem niște răspunsuri pentru declarația de la Alba Iulia din 1918, am avut niște promisiuni în legătură cu autoguvernarea noastră, cu autonomia tuturor popoarelor, a tuturor națiunilor din Transilvania, fie ei sași, șvabi, evrei, maghiari sau chiar și țiganii.

Încercăm să spunem ceea ce dorim, pentru că copilul care nu vorbește nici mama nu-l aude”, spunea unul dintre participanții la miting.

Ce se dorea de la acest miting, ne-a spus tot această persoană: „DORIM AUTONOMIE! Nu s-a auzit? S-a țipat de foarte multe ori. Dorim autonomia ținutului secuiesc în ceea ce privește autonomia culturală, în ceea ce privește autonomia ăăăă… chiar a întregului ținut ca regiune”.

Un lider local maghiar prezent și el la manifestare spunea că „avem speranțe, dar mai mult doleanțe. La Alba Iulia ne-a fost promis ceva care nu a fost respectat nici până în momentul de față. De aceea protestăm, am venit aici fiindcă dorim ca să fie respectate cele promise, care este inclus și autonomia teritorială a ținutului secuiesc”.

Manifestarea s-a terminat cu intonarea imnurilor Ungariei și a secuilor, dar nu înainte de a se da citire (în maghiară, română și engleză) a unei petiții care va fi înaintată prefectului județului miercuri, va fi transmisă Guvernului prin poștă, dar va ajunge și la ambasade ale țărilor europene din București.

Asupra acestei petiții (care cuprinde 4 puncte referitoare la Constituție) nu are sens să insistăm foarte mult pentru că cerințele sunt aceleași. Mai mult, în ea se amintește de două prevederi de la Alba Iulia care funcționează în prezent fără nici un fel de opreliști.

Se specifică aici că „fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”. Cu alte cuvinte, este exact situația din anul 2015: învățământul în limba maternă este recunoscut la toate nivelurile (de la grădiniță și până la studii universitare), maghiarii sunt reprezentanți în Parlamentul României, iar majoritatea consiliilor locale din Harghita, Covasna și o parte din Mureș sunt predominate de partidele ungurești.

Apoi se mai amintește de „egala îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din stat”. Și aici, nu avem cunoștință de vreun caz în care Biserica Catolică ori Reformată ar avea drepturi mai puține decât cea Ortodoxă – iar în Harghita chiar mai puține pământuri sau clădiri – sau credincioșii unui cult ar fi discriminați.

În final mai precizăm – ca fapt divers ori nu – că alături de bătrânii aduși din sate, la miting au participat și un grup de tineri cu îmbrăcăminte ce avea însemne ale Gărzii Maghiare. (Liviu Câmpean)

Arhivă foto aici

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. Pe cand un protest pentru locuri de munca, unde sa ii intrebe pe cei care conduc local ce au facut in 25 de ani de pleaca toti tinerii din zona? Povestile cu banii care merg la Bucuresti sunt pentru copii mici, la Bucuresti in guvern au fost aproape tot timpul si reprezentantii lor, toti sunt foarte bogati si cu afaceri, iar cand ii cauta justitia fug in Ungaria unde traiesc la fel de bine, nu ca prostimea pe care ii plimba cu steaguri la manifestari inutile. Hehe, ce le-ar mai place smecherilor din zona sa aiba si justitia si politia sub mana, grofii ar fi mici copii pe langa ce le coace astora mintea. Daca credeti ca politicienii romani sunt corupti sau bogati nici nu stiti cum sunt cei de etnie maghiara !

  2. Reprezentanții PCM trebuie să știe că singura naționalitate din Transilvania care nu a aderat/validat Hotărârea Adunării de la Alba Iulia este cea maghiară! Ungurii nu au recunoscut acest act politic – nici atunci și nici acum, dar au pretenția să li se acorde aceleași drepturi ca celor care au recunoscut-o! Mare obrăznicie! Și, totuși, românii au făcut acest gest și, prin Constituție și legi separate, li s-au acordat maghiarilor toate drepturile înscrise în acea Hotărâre. Acolo nu scrie de autonomia teritorială, adică stat în stat! Potoliți-vă și nu mai agitați lumea degeaba, la instigarea revizioniștilor din Ungaria. E bine așa cum este acum în Transilvania și România!
    Iar dl.Szabo Miki, – cel cu 5 familii din M.Ciuc -, trebuie să știe că fiecare cetățean român este liber să se stabilească unde vrea el pe teritoriul național și nu înțeleg reproșul său. Așa au procedat și ungurii care s-au stabilit în București. (Unde au și școală în l.maghiară!). Când și cine a construit clădirile din piața unde acum se revendică autonomia?! Așa-i că vă place, dle Szabo, că aveți un oraș frumos, altfel decât în 1955?

  3. Da, dle Szabo, vorbeau ȘI ungurește acei români. Din respect. Dar asta nu înseamnă că ei doreau autonomie teritorială! Și nici nu doreau separarea de maghiari, așa cum doresc maghiarii de azi separarea față de români!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.