Câteva mii de oameni au participat la Tuşnad Gastro Blues Fest, în cele trei zile de festival | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 septembrie 2021
Home » Timp Liber » Câteva mii de oameni au participat la Tuşnad Gastro Blues Fest, în cele trei zile de festival
Câteva mii de oameni au participat la Tuşnad Gastro Blues Fest, în cele trei zile de festival

Câteva mii de oameni au participat la Tuşnad Gastro Blues Fest, în cele trei zile de festival

De vinerea trecută şi până duminică, Băile Tuşnad a fost gazda unuia dintre cele mai frumoase evenimente găzduite de judeţul nostru în ultima perioadă: a doua ediţie a Tuşnad Gastro Blues Fest. Un festival iniţiat de Organizaţia GeoEcologică ACCENT, cu sprijinul Primăriei Băile Tuşnad, organizat sub sloganul #EcoFrindlyFestivals şi care a reunit mai multe evenimente dedicate promovării staţiunii din sudul judeţului ca destinaţie ecoturistică.

În ciuda vremii capricioase (deşi în ultimii ani parcă ne-am obişnuit ca la orice festival important ploaia să facă parte din peisaj), câteva mii de oameni au luat cu asalt staţiunea din sudul judeţului. Cei mai mulţi, ca număr, au fost sâmbătă, când au venit şi din localităţile din împrejurimi, alegând să participe la festival doar pentru o zi. Însă majoritatea care au dorit să fie prezenţi toate cele trei zile de festival au venit din alte judeţe – au fost în jur de 800 de oameni care pentru minivacanţa prilejuită de Rusalii au ales muzica blues, gastronomia locală, un vin bun şi alte surprize pregătite de organizatori.

Festivalul îşi deschidea porţile pe la orele prânzului, când bucătarii îi aşteptau, nu doar pe festivalieri, ci şi pe turiştii care erau în trecere, cu reţete pregătite de celebrul Papa la Şoni, dar şi cu paste artizanale, făcute pe loc. Într-un cort, somelierul Claudiu Bentea îi introducea pe curioşi în lumea vinului, împărtăşind lucruri mai puţin cunoscute (de la cum se desface o sticlă, la cum se serveşte, bineînţeles despre tipurile recomandate în funcţie de moment) despre această băutură.

La un alt cort, Asociaţia Ucenicul Astronom îi aştepta pe cei mici – şi pe cei mai mari – cu lumea cosmică, având pregătite poveştile despre stele şi telescoapele.

În proximitatea scenei era o expoziţie foto cu imagini surprinse de Adrian Mociulschi la prima ediţie a festivalului.

Din zona festivalului nu au lipsit nici corturile de unde doritorii au putut pleca cu o amintire – un tricou sau o cană cu festivalul, un ceas special sau un alt obiect decorativ ori un CD al trupelor care au urcat pe scenă.

Pe lângă muzică, în cele trei zile de festival, participanţii au putut asista şi la alte evenimente asigurate de către organizatori, precum workshop-uri tematice, biblioteca vie sau lansarea volumului Pelerinajul electric al autorului Iulian Ignat, redactor al revistei Formula AS şi fotograf de concert. De asemenea, cei veniţi din alte judeţe au putut intra în contact cu Băile Tuşnad ca destinaţie ecoturistică prin intermediul unor activităţi organizate în acest sens.

Publicul – şi nu exagerăm deloc când zicem de toate vârstele – a dansat şi a gustat din plin recitalurile oferite de formaţiile româneşti WATZZY, Baicea Blues, Blue Monday Ministers, Foxy Lady Band, Axis şi Oxigen, precum şi de invitaţii de peste hotare, unii dintre ei fiind nume importante în lumea bluess-ului – Jumping Matt & Szás (aceştia l-au avut invitat şi pe celebrul A.G. Weinberger), Bluescore (o trupă americano-română), Giles Robson (muzicuţist britanic, câştigător al unui important premiu la Blues Music Awards, în Memphis, Tennessee), care a cântat alături de Foxy Lady Band (formaţia Roxanei Stroe, fiica regretatului baterist Corneliu Stroe), Dave Fields Band (SUA) şi The Gamblers (Serbia). Punctul culminant al festivalului a fost un jam session, cu artişti români şi străini care au participat la festival. Aceştia s-au reunit sub titulatura International Pandemic Blues Session, aducând un tribut celebrului Muddy Waters.

Acum organizatorii se pregătesc pentru un alt eveniment care, cu siguranţă, se va ridica cel puţin la acelaşi nivel – Tuşnad Gastro Rock Fest – organizat la sfârşitul lunii august.

Tuşnad Gastro Blues Fest va reveni la poalele Pietrei Şoimilor anul viitor, organizatorii oferind deja primele detalii, precum şi o ofertă la bilete.

Noi vom reveni zilele următoare cu un scurt interviu realizat cu Pilbáth Attila, precum şi cu informaţii legate de Tuşnad Gastro Rock Fest.

Arhivă foto:

Ziua 1
Ziua 2
Ziua 3

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.