Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Sânziene, la Topliţa: IE cu IstorIE | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
De Sânziene, la Topliţa:
IE cu IstorIE
<h5><i>De Sânziene, la Topliţa:</i></h5> IE cu IstorIE

De Sânziene, la Topliţa:
IE cu IstorIE

Mâine, topliţencele şi topliţenii vor marca portul românesc printr-un eveniment intitulat Ie cu IstorIE, care cuprinde mai multe activităţi ce vor începe la ora 10:00 şi se vor încheia după ora 17:00. Vor fi expoziţii ale iilor, ateliere de cusut, mărgelit şi brodat, poveşti care au ca subiect ia, precum şi o plimbare cu bicicletele.

Coordonatoarea acestui proiect, Andra Borş, spunea că acesta a luat naştere din dorinţa de a valoriza potenţialul creativ din zonă, pentru a scoate în evidenţă patrimoniul cultural existent.

„Deşi există creatoare şi colecţionare de ie în comunitatea noastră, evenimentele în care asemenea articole vestimentare erau expuse şi admirate erau rare şi de mică amploare. Acum, la această sărbătoare, participantele şi participanţii sunt implicaţi afectiv, purtând ie sau costum tradiţional în zi de Sânziene, vorbind despre istoria acesteia, despre motive, simboluri şi detalii populare utilizate.”, spune Andra Borş.

La ora 10:00, în faţa clădirii cinematografului, se va inaugura Târgul de Sânziene care va reuni oameni din zona Topliţei, cu vârste şi pasiuni diferite, artizani talentaţi în cusut, brodat şi mărgelit. De asemenea, spunea Andra Borş, în Parcul Central, precum şi în Casa de Cultură, vor avea loc expoziţii, şezători, ateliere practice, demonstraţii de cusut ii şi accesorii inspirate de podoabele tradiţionale, meşteşuguri populare, dar şi câteva mici surprize.

În clădirea cinematografului, de la ora 12:00, va fi organizată expoziţia IE cu IstorIE care cuprinde colecţii personale de ii cu vechime, piese de patrimoniu. Tot acolo, precum şi la Casa de Cultură, vor fi expuse fotografii şi tablouri vechi, iar câteva doamne din Parohia Călimănel îi vor invita pe curioşi la o şezătoare unde se va coase şi se vor expune ii realizate recent.

Cine vrea să facă puţină mişcare poate participa la acţiunea Pedalează în Ie. Se va merge pe bicicletă, de la Parcul Central până la Mănăstirea Sf. Ilie şi înapoi, la această ieşire putând participa oricine. Andra Borş preciza că pentru a da mai multă culoare şi veselie acţiunii, bicicletele vor fi ornate cu flori sau coşuleţe. „Pedalează în ie – spunea coordonatoarea evenimentului – este o activitate menită să încurajeze mişcarea în aer liber, spiritul ecologist, purtarea iei în contexte diferite. Totodată, vrem să subliniem faptul că ia este un obiect tradiţional şi modern deopotrivă, care poate fi purtat şi accesorizat indiferent de ocazie”.

La finalul zilei, undeva în jurul orei 17:00, topliţencele şi topliţenii sunt invitaţi la poveşti. Povestea vIE este şi un concurs în care participantele spun povestea fascinantă a iei pe care aleg să o poarte cu mândrie de Sânziene: dacă este primită, moştenită, ce vechime aproximativă are, din ce zonă este, ce detalii şi semnificaţii aduce.

„Poveştile de acest fel scot la lumină valori tradiţionale şi identitare transmise de la o generaţie la alta, arătând unicitatea fiecărei bluze româneşti, care include un întreg univers. Tâlcurile motivelor cusute devin un cod genetic al neamului românesc aflat în permanentă conexiune cu pământul şi cu cerul, ne transmit o pleiadă de semnificaţii, într-un parcurs istoric: munţi şi râuri, stele şi soare, flori şi ramuri, anotimpuri, motive geometrice,

Dacă ia românească ar prinde viaţă şi glas, am afla că are în spate conştiinţa seculară, că se urmau reguli ancestrale de compoziţie care transmiteau informaţii esenţiale despre vârstă, loc, statut marital şi social prin material, croi, culori şi ornamentare. Acestea au legătură cu natura, credinţa, hora românească, lupta dintre bine şi rău, viaţă şi moarte. Ia transmite iubire şi respect, creează un puternic sentiment de unitate, amintind de momente vesele şi triste ale vieţii, de familie şi valorile acesteia. Când analizăm în detaliu ia tradiţională românească, regăsim elemente care exprimă etape din existenţa poporului nostru vorbind despre valori, despre mituri şi legende. Este raportarea noastră la trecut şi viitor!

Vom premia poveştile celor mai frumoase ii cu produse locale naturale, diplome şi flori!

Aşteptăm cât mai multe topliţence şi nu numai la acest eveniment. Dorim să creăm o sărbătoare a tradiţiei şi un prilej de omagiere a creatorului popular autentic şi totodată să valorizăm femeia româncă prin ceea ce este şi ce face ea”, ne spunea Andra Borş.

***

Evenimentul IE cu IEstorIE este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Topliţa şi în colaborare cu Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, Biblioteca Municipală Topliţa, Casa de Cultură a Municipiului Topliţa, Asociaţia A fi altfel, consiliul local, Centrul Cultural şi Muzeul Etnografic.

Începând cu anul 2013, ia a primit o zi a ei: Ziua Universală a Iei. Este celebrată pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor, a Drăgaicei şi a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit lablouseroumaine.io, în anul 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii, prin proclamaţia emisă de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.

Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.