Cartoful de Harghita: Producţie record şi preţuri mici la producători | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cartoful de Harghita: Producţie record şi preţuri mici la producători
Cartoful de Harghita: Producţie record şi preţuri mici la producători

Cartoful de Harghita: Producţie record şi preţuri mici la producători

 Cu toate acestea, consumatorii nu resimt scăderea preţului

Producţia de cartofi înregistrată în judeţul Harghita este una record, dar preţul la producători este foarte scăzut, existând riscul ca aceştia să nu-şi poată acoperi cheltuielile efectuate în cursul anului.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Török Jenő, a declarat pentru Agerpres că până în prezent s-au recoltat cartofii de pe aproximativ 4.100 de hectare, din cele 9.950 cultivate la nivelul judeţului. Recolta obţinută înregistrează variaţii foarte mari de la un producător la altul sau de la o parcelă la alta, în funcţie de tratamentele efectuate pentru combaterea manei, al cărei atac a fost foarte puternic în Harghita. Török Jenő a precizat că producţia medie este, în prezent, de 23 de tone la hectar, asemănătoare producţiei record din 2011, când s-a înregistrat o recoltă de 21,6 tone la hectar. Cele mai slabe producţii sunt de 8-10 tone la hectar, iar cele mai bune ajung la 35-40 tone.

„Am avut o vreme ploioasă, similară celei din Olanda şi Suedia şi tratamentul pentru mană a fost mai anevoios. Sunt diferenţe mari de la un producător la altul, de la o parcelă la alta, dar şi de la un soi la altul şi recolta este influenţată, clar, de modul în care a reuşit, fiecare, să ţină mana sub control”, a explicat Török Jenő.

Potrivit acestuia, o producţie foarte bună s-a înregistrat şi în celelalte ţări mari producătoare de cartofi din zonă, cum ar fi Polonia, Germania, Olanda, Belgia sau Austria, motiv pentru care preţul este unul foarte scăzut şi încă nu s-a stabilizat. Totodată, preţul la cartofi ar putea fi influenţat şi de scăderea exporturilor către ţări precum Grecia sau Serbia sau de faptul că Rusia nu mai importă cartofi din Uniunea Europeană.

În prezent, la producătorii din Harghita se înregistrează un preţ cuprins între 40 şi 50 de bani pe kilogram, dar el este mult mai mare în pieţe sau supermarket-uri.
„Totuşi, în magazine sau în pieţe preţul kilogramului de cartofi este şi de trei ori mai mare decât cel practicat de producători, iar consumatorii nu resimt scăderea preţului”, a spus şeful DADR Harghita.

Török Jenő a punctat că dacă preţul nu va mai creşte şi nu „se aranjează”, există riscul ca producătorii să lucreze în pierdere sau abia să reuşească să-şi acopere cheltuielile cu tratamentele efectuate pentru combaterea manei. Singurii care au de câştigat, în această perioadă, sunt producătorii care au încheiate contracte pe termen lung cu fabricile de chips-uri şi care primesc un preţ fix, neinfluenţat de preţul pieţei. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.