Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cardurile de sănătate sunt valabile până cel puţin în 2027 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Sănătate » Cardurile de sănătate sunt valabile până cel puţin în 2027
Cardurile de sănătate sunt valabile până cel puţin în 2027

Cardurile de sănătate sunt valabile până cel puţin în 2027

  • Cei care deţin astfel de documente eliberate în 2013 sau 2014 nu trebuie să le schimbe, valabilitatea acestora urmând să fie prelungită automat

Odată cu ridicarea stării de alertă vor trebui reînnoite toate acele acte care au expirat în ultimii doi ani şi care au fost supuse unei hotărâri care permitea folosirea lor în continuare. Însă nu este şi cazul cardurilor de sănătate. De ce?

Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, ec. Duda Tihamér Attila, ne spunea că, deşi la început cardurile de sănătate au avut o valabilitate de 5 ani, termenul a fost prelungit cu încă doi ani, iar acum acesta este de 14 ani. Practic, toate cardurile de sănătate sunt valabile până în 2027 sau 2028, în funcţie de anul de emitere.

Prin această măsură de prelungire a termenului de valabilitate a documentelor se va face o economie de peste 160 de milioane de lei. Pentru ca valabilitatea cardurilor de sănătate să fie prelungită trebuie generate şi rescrise noi certificate digitale, iar aceste costuri sunt de aproximativ 550.000 de lei, în timp ce înlocuirea tuturor documentelor s-ar fi ridicat la 165,4 milioane de lei.

De asemenea, preciza ec. Duda Tihamér, noile cărţi de identitate electronice care vor apărea vor înlocui cardurile de sănătate, deoarece vor asigura şi această funcţie.

La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, până în prezent s-au primit circa 236.000 carduri naţionale de sănătate, din care 2.587 de carduri încă nu au fost ridicate de asiguraţi.

Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.