Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cardul european de sănătate oferă servicii doar persoanelor asigurate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Sănătate » Cardul european de sănătate oferă servicii doar persoanelor asigurate
Cardul european de sănătate oferă servicii doar persoanelor asigurate

Cardul european de sănătate oferă servicii doar persoanelor asigurate

În ultimii ani, pentru că între timp şi-au pierdut calitatea de asigurate, câteva zeci de harghiteni au fost nevoite să returneze banii care reprezentau tratamentul primit în străinătate Cea mai mare sumă imputată de CAS Harghita a fost de 80.000 de lei

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita atrage atenţia asupra unei situaţii care devine tot mai frecventă în ultimii ani: persoanele care îşi pierd statutul de asigurat în sistemul public, folosesc cardul european de sănătate şi astfel sunt nevoite să returneze sume de bani care reprezintă contravaloarea serviciilor medicale primite.

În cadrul unui comunicat de presă, CAS Harghita precizează că, de cardul european de sănătate pot beneficia gratuit toate persoanele care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei.

„În situaţia în care persoana care a obţinut un card nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) şi în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii”, se precizează în comunicat.

Mai concret, sunt situaţii în care o persoană a obţinut acest card, care are valabilitatea de doi ani. Apoi, după un timp, şi-a pierdut calitatea de asigurat – fie s-a mutat în străinătate, fie din anumite motive nu a mai plătit CAS – dar când a avut nevoie şi-a folosit cardul european de sănătate, crezând că mai este valabil. Unitatea medicală din străinătate l-a înregistrat, iar în momentul în care a luat legătura cu CAS Harghita pentru decontarea serviciilor s-a observat că persoana nu mai este asigurată în sistemul public. Atunci, Casa a fost nevoită să impute suma de bani de la persoana care a beneficiat de aceste servicii.

Potrivit datelor furnizate de CAS Harghita numărul persoanelor care s-au aflat în această situaţie a crescut de la an la an. Astfel, în 2017 s-au înregistrat 15 cazuri, anul trecut 37, iar până la sfârşitul lunii noiembrie au fost alte 52 de cazuri similare.

Şi sumele de bani imputate au crescut în fiecare an. Dacă acum doi ani, cea mai mare sumă de bani pe care trebuia să o returneze o persoană a fost de 1.603 lei, anul trecut aceasta a fost de 3.152. În 2019, cele mai mari sume de bani care trebuie returnate sunt de 18.000 lei, 26.000 lei şi 80.000 de lei.

∗∗∗

Reamintim faptul că, acest document eliberat gratuit de CAS, conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale de urgenţă necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, dar nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene (sau al Spaţiului Economic European) şi din diferite motive nu se mai află în posesia cardului (nu l-a solicitat la plecare, l-a uitat acasă sau l-a pierdut), acesta trebuie să contacteze Casa de asigurări care i-a emis documentul şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate. CAS îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 de ore.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.