Când nu știe stânga ce face dreapta… | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Când nu știe stânga ce face dreapta…
Când nu știe stânga ce face dreapta…

Când nu știe stânga ce face dreapta…

  • Alocările pentru echilibrarea bugetelor județelor fac obiectul unei controverse, cu consecințe în teritoriu. Suma alocată în acest scop de Guvern nu coincide cu cea aprobată de Parlament, la aproximativ o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial revenindu-se cu o erată,  sancționată de conducerea Consiliului Județean. Harghita pierde, astfel, 4,275 de milioane de lei.    

În iulie, Guvernul a aprobat alocări pentru echilibrarea bugetelor județelor. Propunerea a fost votată în Parlament și apoi publicată în Monitorul Oficial. În baza datelor afișate de publicația oficială a statului, Consiliul Județean (CJ) Harghita a aprobat rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli (BVC) cu suma alocată, prin Hotărârea nr.184/2020, comunicată și Administrației Finanțelor Publice.  Era „o gură de oxigen”, care ușura „povara” județului, rămas „pentru prima oară fără bani la mijlocul anului”, după cum afirma atunci președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

La mai bine de o săptămână, Monitorul Oficial a publicat o erată la alocările pentru echilibrarea bugetelor, suma fiind considerabil mai mică în cazul fiecărei unități administrativ teritoriale. Potrivit noului tabel cu alocările pe județe, Harghita pierde 4,275 de milioane de lei.

Cum bugetul județului, potrivit hotărârii CJ Harghita nr. 184/2020, nu mai coincide cu cel statuat prin erata recent publicată în Monitorul Oficial, Administrația Județeană a Finanțelor Publice a restituit dosarul de rectificare a bugetului și a blocat deschiderea de credite până la rectificarea rectificării bugetare. Însă, prin aceeași Ordonanță, s-au primit și banii pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita și în actualul context o mulțime de oameni nu își puteau primi salariul.

În aceste condiții, convocarea ședinței extraordinare a CJ pentru rectificarea Hotărârii privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului era imperios necesară.

„Ieri am primit de la Finanțe o înștiințare potrivit căreia vor să ne ia din buget patru milioane de lei. Problema este că altfel nu putem să dăm salariile pe 10 august la Protecția Copilului, deoarece  nu există deschideri de credit, nu există o validare și din acest motiv trebuie să votăm cu privire la aceste milioane despre care spun ei că a glumit Monitorul Oficial și trebuie să ni le ia înapoi. Trebuie să modificăm BVC-ul pentru această erată”, a explicat șeful administrației publice județene.

Pe de lată parte, Consiliul Județean a trimis adrese către Guvern și către Parlament, prin care își manifestă dezacordul față de prevederile notei de rectificare apărută în Monitorul Oficial, care diminuează cu o cincime suma acordată inițial județului Harghita pentru echilibrarea bugetului.

„Nu o acceptăm, am semnalat asta grupului UDMR, am semnalat Ministerului și Monitorului Oficial, că această erată, prin care vor să ne ia 4,27 milioane de lei din 19 milioane, nu este în ordine. Dacă Parlamentul a decis (suma alocată județului – n.a.), atunci doar Parlamentul o poate rectifica”, a afirmat Borboly Csaba.

De asemenea, a menționat că a „primit anumite semnale de la anumite niveluri”, că acești bani ar putea să reintre în bugetul județului. „Va fi o rectificare în august și ne putem aștepta să primim acești bani și acolo unde vom avea un minus la BVC din acest punct de vedere, eu sper că îi vom putea pune la loc” a conchis Președintele CJ Harghita.

Caracterul de urgență a ședinței de vineri a fost dat și de alte proiecte al Consiliului Județean, despre care vă vom povesti în următoarea ediție print a ziarului nostru.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.