Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Campanie de excludere bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » „Campanie de excludere bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă”
„Campanie de excludere bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă”

„Campanie de excludere bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă”

Bătălia pentru denumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna

UDMR a adunat aproximativ 26.000 de semnături din ţară şi din străinătate pentru înlăturarea numelui dr. Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna şi revenirea la vechea denumire, „dr. Benedek Geza”. Denumirea „veche” provenea de fapt din anul 2010, când Ministerul Sănătăţii era condus de Cseke Attila.

Senatorul UDMR Covasna, Klarik László, a declarat că parlamentarii covăsneni se vor întâlni în cursul acestei săptămâni cu ministrul Sănătăţii pentru a-i explica situaţia şi a cere revenirea spitalului la denumirea iniţială.

El a menţionat, printre altele, că dr. Benedek Geza a fost fondatorul Spitalului de cardiologie din Covasna şi „sufletul” acestuia timp de 25 de ani, în timp ce dr. Teculescu nu ar fi avut nici o contribuţie notabilă.

Ministerul Sănătăţii a modificat recent denumirea Spitalului de cardiologie „dr. Benedek Geza” din Covasna, aflat în subordinea sa, introducând în titulatură şi numele dr. Nicolae Teculescu, la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a dat publicităţii o rezoluţie comună a celor 30 de organizaţii nonguvernamentale care îl compun, prin care protestează faţă de demersurile UDMR de înlăturare a numelui dr. Nicolae Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Conducerea Forumului a catalogat campania iniţiată de UDMR drept un gest antiromânesc, o „propagandă naţionalist-şovină şi xenofobă” şi de incitare la intoleranţă etnică, ce nu are nimic în comun cu valorile democraţiei şi ale multiculturalităţii.

„Această campanie de excludere este bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă menite să intimideze orice încercare de reacţie românească. (…) Se ştie că terenul pe care este construit spitalul a fost naţionalizat de la românii voineşteni, vila A a spitalului este confiscată de la proprietari români, primul aşezământ balnear a avut ca director un român voineştean (Zaharia Ungureanu), iar primele cercetări care au permis valorificarea resurselor de ape minerale şi gaze mofetice în tratarea bolilor cardiace şi prima Secţie de Balneologie în cadrul Spitalului Unificat din Covasna (actualul Spital de Cardiologie – n.r.) au fost realizate de către dr. Nicolae Teculescu, al cărui nume nu trebuie să lipsească din titulatura spitalului”.

Conducerea Forumului menţionează, de asemenea, că Spitalul de cardiologie din Covasna a fost construit de către statul român, cu fonduri alocate din bugetul de stat, iar acesta înglobează şi spitalul din oraşul Întorsura Buzăului, unde a fost mutat în urmă cu câţiva ani Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele.

„În aceste condiţii, dorinţa românilor din Covasna şi Întorsura Buzăului de a avea şi un nume românesc (în titulatura spitalului – n.r.) este legitimă şi europeană, neeuropean fiind spiritul naţionalist-şovin de respingere a unui asemenea demers civic reparatoriu şi îndreptăţit. Prin înglobarea în actualul spital a Centrului de distrofici neuromusculari – Dr. Radu Horia din Vâlcele a fost ştearsă o filă din istoria medicinii româneşti şi dată uitării o mare personalitate a meleagurilor covăsnene, promotorul cercetărilor în domeniul geneticii, savant recunoscut pe plan mondial”, se mai spune în rezoluţie. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Până se hotărăsc unii și alții cum să se denumească spitalul, eu zic că e bine exact așa cum scrie pe clădirea din foto! Poate ar fi bine să se numească precum Universitatea Babeș-Bolyai, adică Spitalul „BENEDEK-TECULESCU”, ori „TECULESCU-BENEDEK”, prescurtat ”BEN-TEC”, ori „TEC-BEN”, numai nu vă mai certați!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.