Călătorii, informați despre măsurile obligatorii în timpul deplasării cu trenul | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Societate » Călătorii, informați despre măsurile obligatorii în timpul deplasării cu trenul
Călătorii, informați despre măsurile obligatorii în timpul deplasării cu trenul

Călătorii, informați despre măsurile obligatorii în timpul deplasării cu trenul

Polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Feroviare (BJPTF) Harghita și personalul CFR Călători de la stația Miercurea Ciuc au întreprins, luni, o amplă acțiune de informare a călătorilor cu privire  la măsurile indispensabile prevenirii și combaterii efectelor pandemiei COVID-19, prevăzute în recenta Lege nr. 55, apărută în urmă cu patru zile.

Pe durata staționării în gara Miercurea Ciuc, călătorii au avut prilejul să afle de la aceștia care sunt regulile pe care trebuie să le respecte, pentru a fi în siguranță atunci când se deplasează cu vagoanele de cale ferată.

„Am efectuat o acțiune de informare cu privire la regulile ce trebuie respectate de toți cei care călătoresc cu trenul: purtarea măștii, păstrarea distanței față de ceilalți călători și, nu în ultimul rând, să țină seama de procedurile stabilite de către CFR Călători. Nu s-au aplicat sancțiuni, nu acesta a fost scopul nostru și al acțiunii derulate; am dorit să aducem în atenția călătorilor prevederile legislației în vigoare, pentru a fi cunoscute și respectate”, a declarat, marți, comisarul șef Emil Dusciuc, șeful BJPTF Harghita.

Conform normativelor în vigoare, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, pe durata stării de alertă s-a instituit „obligativitatea purtării măștii în mijloacele de transport în comun”, la fel ca în spațiile publice închise și în spațiile comerciale. Toți călătorii sunt obligați să poarte masca de protecție începând de la urcarea în tren, pe durata călătoriei, inclusiv la coborârea din tren și să păstreze distanțarea fizică față de ceilalți călători, lăsându-se cel puțin un loc liber între pasageri.

CFR Călători le solicită celor care folosesc trenul ca mijloc de transport să respecte setul de reguli de igienă și de comportament emis de Ministerul Sănătății și deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, absolut necesare pentru împiedicarea răspândirii infecției cu noul coronavirus. Pentru cei care nu le cunosc, acestea au fost afișate în toate vagoanele din parcul CFR Călători.

Pentru evitarea supra-aglomerării la anumite trenuri, pentru protecția, siguranța și securitatea călătorilor și a personalului, CFR Călători le recomandă pasagerilor „să își planifice din timp călătoria, să își procure cu anticipație legitimațiile de călătorie, de preferat online, să mențină distanța de cel puțin un metru față de celelalte persoane la punctele de vânzare a biletelor și să efectueze plata cu cardul, acolo unde este posibil”.

***

Câteva imagini surprinse în timpul acțiunii, demonstrează că alături de majoritatea care conștientizează necesitatea respectării normelor de protecție, există și persoane care din varii motive, de neînțeles, se expun și îi pun în pericol și pe ceilalți.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.