Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Călătorie în timp la Cristuru Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Cultură » Călătorie în timp la Cristuru Secuiesc
Călătorie în timp la Cristuru Secuiesc

Călătorie în timp la Cristuru Secuiesc

  • Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” vă invită astăzi, 22 decembrie, începând cu ora 11:00 la evenimentul online Călătorie în timp la Cristuru Secuiesc , în cadrul proiectului „Periplu virtual”, coordonat de instituţie

Bibliotecarii nu au inventat (încă) mașina timpului, însă au creat o unealtă la fel de puternică: o arhivă digitală de fotografii obținute pentru digitizare și publicare de la posesori. În prezent o colecție de 229 de documente digitizate sunt disponibile online, însoțite de explicații și informații în limbile română și maghiară.

Baza de date astfel creată este o resursă valoroasă pentru educație și cercetare. Pornind de la fotografiile digitizate, se pot dezvolta concursuri, jocuri, aplicații.

Călătorul virtual pornește de pe strada Kossuth Lajos din Cristuru Secuiesc, trece pe la vechiul cazinou al orașului, prin fața Gimnaziului unitarian și poposește la restaurantul Băilor Sărate. Este petrecut de privirile oamenilor de acum un secol, care privesc din curțile caselor, din fotografii de studio sau din instantanee pline de viață surprinse pe vremuri.

Orașul mai are multe povești de spus, care așteaptă să fie aduse la lumină de către călătorii virtuali de pretutindeni. La evenimentul din ziua aproape cea mai scurtă a anului 2021, povestea orașului Cristuru Secuiesc nu va fi spusă de vreun localnic sau de un istoric bun cunoscător al subiectului. Călătorul virtual va fi doamna Diana Ghiorghieș, director CULTWARE România S.R.L., pasionată de tehnologia pusă în slujba culturii.

Astfel, cei care lucrează la acest proiect vor fi puși față în față cu rezultatele obținute prin intermediul unui beneficiar devotat accesului la cultură.

Proiectul „Periplu virtual” este susţinut financiar de către Consiliul Judeţean Harghita şi consiliile locale a localităţilor: Vlăhiţa, Cristuru Secuiesc, Lunca de Jos, Remetea, Şimoneşti, Sânsimion, Sânmartin-Ciuc, Lueta, Păuleni-Ciuc. Începând cu anul 2018 Biblioteca Județeana „Kájoni János” a beneficiat de investiții semnificative în echipamente pentru digitizare, pentru creare și diseminare de conținut digital relevant pentru cultura locală, în valoare totală de peste 40.000 euro. În continuare, finanțarea curentă a proiectului este asigurată de Consiliul Județean Harghita prin intermediul Bibliotecii Județene, alături de consiliile locale a localităţilor: Vlăhiţa, Cristuru Secuiesc, Lunca de Jos, Remetea, Şimoneşti, Sânsimion, Sânmartin-Ciuc, Lueta, Păuleni-Ciuc. În perioada 2022-2025 invităm și alte localități să se alăture cu resurse umane și financiare, urmând să beneficieze de accesul la dotările tehnologice ale Bibliotecii Județene și de rezultatele proiectului  în mod specific pentru fiecare localitate implicată.

Datele de conectare online sunt publicate pe site-ul Bibliotecii Județene (biblioteca.judetulharghita.ro). Persoană de contact: Bedő Melinda, bedomelinda@gmail.com, tel. 0720/54.40.13.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.