Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bugetele autorităţilor locale din judeţ, prejudiciate în total cu aproape 9,6 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 22 februarie 2024
Home » Economic » Bugetele autorităţilor locale din judeţ, prejudiciate în total cu aproape 9,6 milioane de lei
Bugetele autorităţilor locale din judeţ, prejudiciate în total cu aproape 9,6 milioane de lei

Bugetele autorităţilor locale din judeţ, prejudiciate în total cu aproape 9,6 milioane de lei

Auditorii Camerei de Conturi Harghita au constatat, în urma acţiunilor de control şi audit desfăşurate anul trecut şi care au vizat activitatea din 2014 a unităţilor administrative din judeţ, că bugetele autorităţilor locale verificate au fost prejudiciate cu aproape 9,6 milioane de lei. Din această sumă s-au recuperat operativ, în timpul controalelor, 455 mii lei.

Potrivit Raportului Camerei de Conturi privind finanţele publice locale pe anul 2014 la nivelul judeţului Harghita, făcut public recent, anul trecut au fost efectuate 38 de acţiuni de audit sau control, fiind constatate nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate cu o valoare estimată la peste 79,1 milioane lei. Din această sumă, pe lângă prejudicierea bugetelor locale, au mai fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate generatoare de venituri suplimentare, cuvenite bugetelor publice, în valoare de aproape 2 milioane de lei, din care s-a încasat operativ suma de 319 mii lei. De asemenea, erori sau abaterile financiar-contabile identificate au fost cuantificate la valoarea de 67,6 milioane lei. Documentul evidenţiază că aceste nereguli financiar-contabile, deşi nu au determinat identificarea de venituri suplimentare sau prejudicii, „totuşi au influenţat calitatea gestiunii economico-financiare a entităţilor verificate”.

Conform sursei citate, cele 38 de acţiuni (24 de audit financiar şi 14 de control) au vizat un număr de 32 de unităţi administrativ-teritoriale şi două societăţi comerciale de interes local. „În urma desfăşurării acţiunilor de audit financiar, în două cazuri (UATC Praid şi UATC Subcetate) valoarea abaterilor de la legalitate şi regularitate s-au situat sub pragul de semnificaţie, opinia exprimată în rapoartele de audit fiind cu rezerve, cu paragraf de evidenţiere a anumitor aspecte. (…) În celelalte cazuri au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate cu valori peste pragul de semnificaţie, drept pentru care, în rapoartele de audit, au fost exprimate opinii contrare asupra situaţiilor financiare şi conturilor auditate”, se arată în raport. (Şt.P.)

(Cu detalii privind cele mai semnificative nereguli identificate de auditorii externi şi localităţile în care au fost găsite vom reveni în numerele viitoare)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.