Borboly Csaba va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, ca să aibă „grijă de graniţele judeţului” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Politic » Borboly Csaba va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, ca să aibă „grijă de graniţele judeţului”
Borboly Csaba va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, ca să aibă „grijă de graniţele judeţului”

Borboly Csaba va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, ca să aibă „grijă de graniţele judeţului”

Preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean (CJ), Borboly Csaba, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să obţină un nou mandat în fruntea CJ Harghita, al patrulea, consecutiv, pentru a continua proiectele începute

În debutul conferinţei de presă, şeful autorităţii publice judeţene a trecut în revistă realizările Consiliului Judeţean din ultimii ani, precizând că în prezent se află în derulare 92 de proiecte de dezvoltare. „Am schimbat foarte multe în judeţ în aceşti ani”, a spus Borboly Csaba, detaliind proiectele care au adus o schimbare „semnificativă” a condiţiilor oferite de sistemul de sănătate din judeţ, de cel educaţional, în special în domeniul învăţământului profesional (lansarea învăţământului dual), amintind, totodată, proiectele de infrastructură şi susţinerea activităţii ONG-urilor.

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare, a anunţat proiecte de anvergură în dezvoltarea turismului, care ar urma să dubleze capacitatea de cazare, dar şi gradul de ocupare. De asemenea, a precizat că pregăteşte un număr mare de proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană.

Procedura desemnării

Fiecare organizaţie teritorială din cele trei din Harghita (Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei) îşi poate delega un membru la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Potrivit statutului UDMR şi al Organizaţiei Teritoriale Ciuc, desemnarea candidaţilor se face în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali, care numără 90 de membri: preşedinţii organizaţiilor locale ale UDMR, primarii unionali aleşi, sfera civilă, organizaţia de femei, organizaţia de tineret, reprezentanţii bisericilor istorice maghiare, parlamentarii UDMR şi Consiliul Judeţean.

În cazul în care Borboly Csaba va primi mandat din partea Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, pe care o conduce, va demara negocierile cu preşedinţii celorlalte două organizaţii teritoriale, Gheorgheni şi Odorhei, în vederea obţinerii susţinerii şi din partea acestora. „Preşedintele CJ trebuie să fie asumat şi de celelalte organizaţii. Eu sper să primesc sprijinul Gheorgheniului şi Odorheiului, pentru a continua în această echipă”, a declarat preşedintele CJ Harghita. De asemenea, el va solicita susţinerea locuitorilor, dovedită prin semnăturile acestora, minimul necesar fiind de 6.200 de semnături, conform Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

Borboly a declarat că sondajele de acum un an şi cel realizat în urmă cu câteva săptămâni i-au demonstrat că se bucură de o susţinere considerabilă din partea locuitorilor celor trei zone. El a ţinut să precizeze că va candida pentru un nou mandat indiferent dacă preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales în mod direct sau de către consilierii judeţeni.

Borboly Csaba se află la al treilea mandat consecutiv de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, unul dintre acestea fiind obţinut prin votul direct al locuitorilor. La conferinţa de presă de marţi au participat şi consilierii judeţeni UDMR din zona Ciuc, alături de care doreşte să îşi continue activitatea şi în viitorul mandat.

 „Vrem să avem grijă de graniţele judeţului”…

 …a spus răspicat Borboly Csaba. „Vrem ca oamenii să se simtă în siguranţă şi la Valea Uzului, şi la Cheile Bicazului, noi credem că ce este legal în proprietatea cuiva sau în domeniul administrativ al unei localităţi, trebuie să fie respectat”, a subliniat preşedintele CJ Harghita. Potrivit acestuia, în ultima vreme mai multe composesorate au primit adrese „care ne înspăimântă puţin; cumva se reiau procesele prin care au fost restituite proprietăţi şi, după cum se vede, în zona graniţei cu  Neamţ, cu Bacău”. „Vom lucra şi vom lupta până când justiţia va face dreptate. Pentru că sunt oameni care au idei, oameni care ar dori să ne ia proprietatea legal dobândită. În prezent avem opt procese pe rol şi eu cred că le vom câştiga, pentru că dreptatea este de partea noastră şi putem să o demonstrăm”, a clarificat Borboly. În opinia sa, conflictul de la Valea Uzului a fost „o provocare prin care luarea unor decizii ilegale poate deveni un exemplu”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.